Всички въпроси за вилата.
Стефко - специалист
Хващам се на бас, че от тук пишещите едва ли има повече от няколко процента, които са държали изпити по Висша математика. Но тук не става дума за Висшата математика, а до чисто практически неща.
hidrazin - майстор
Пиши ме в малкото проценти. :-D
Бетонът за открити пътеки, ако има арматура отива към IV-та група. С повечко циментец. :shock:
Добре е да се сложат и водонепроницаеми добавки.
Ако ще се лепи с плочки - няма грижа.
:partyman:
Стефко - специалист
Ще пиша в малкото проценти тия, завършили висше образование преди 1989 г. След това нивото клони към lim 0. Ако някой има претенции, да се яви на изпит пред мен.
hidrazin - майстор
26 август 1989 година
Малко преди перестройката. Сега ставам ли за материал?
:partyman:
VLADO66 - майстор
А тия които сме си изкарали математиките преди 89-та ще получим ли заверка :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Аз пък за толкова време не разбрах като давате рецепти за бетон в какви части се слагат материалите.
Обемни или тегловни?
Например "прословутата" рецепта 3:1 (пясък:цимент).
Ако имаме 1 куб.м. пясък (баластра) и добавим 0.33 куб.м. цимент, съм сигурен че няма да излезе 1.33 куб.м. смес. сигурно ще доста по-малко даже почти 1 куб.м.

Това като в оня виц за професора, камъчетата, пясъка и ... бирата.
radius - майстор
Тая пропорция 3:1 отразява положението в строителния бранш - всеки вика 3:1, а ако попиташ литри ли , килограми ли - едното било в литри, другото в килограми. Може и така да е вярната пропорция, но това опростяване с цел да го разбират и глупавите, много ме затруднява.
Фло - специалист
Бетона е проста работа,щото не съм виждал хабилитирани лица/учени глави/ да въртят лопатата на бъркалото :-D К'ва математика,че и висша?!Бетона си е химия и там за разлика от математиката не винаги 1 +1 е равно на 2. Като се дават рецепти и пропорции винаги отпред е единицата /1/,защото водещо е частта,количеството /обема/ на цимента и останалото се пропорционира спрямо него.Така би трябвало да се запише например 1 част цимент ,3 части пясък и 5 части чакъл.Като се знае какъв обем ще се запълва с бетон удобство е и приготвянето му да е в обемна мярка и така загубите от излишък или недостиг се ограничават.
ferrari4456 - специалист
Това истинска рецепта ли е 1 част цимент ,3 части пясък и 5 части чакъл.Защото аз за плочи в двора съм чувал 3-2-1 пясък-чакъл-цимент.Тази за какво е?
Фло - специалист
ferrari4456 написа:
Това истинска рецепта ли е 1 част цимент ,3 части пясък и 5 части чакъл.Защото аз за плочи в двора съм чувал 3-2-1 пясък-чакъл-цимент.Тази за какво е?
Тази е примерна рецепта за това,че първо се пише цимента : 1 -3-5. Става и за "плочи в двора" колкото и условно да е това определение. Водата е обикновено 0,4-0,5 части от цимента.Трябва да се знае обаче,че цимента хидратира/свързва вода/само около 25-30% от масата си.Останалата вода се отделя в околната среда и ,ако е в по-голям излишък водата, бетона се напуква.Колкото по-малко вода в бетоновата смес-толкова по -як бетон и затова се използват пластификатори с цел да намалят количеството на направната вода.

Тема "Бъркане на цимент с перфоратор..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: