Всички въпроси за вилата.
hidrazin - майстор
Цената е на принципа - както те набарат. С гащи или без. :cool:
:partyman:
Здравейте,

трябва да направя 120-130 л.м. плътна ограда - с бетонов пояс и зидани тухли.

Доколко гледах има няколко варианта, на които се спрях.
Вариант 1: Тухли четворки + измазване с вар.
Вариант 2: Тухли YTONG + шпакловка с мрежа.

При вариант 2 - тухлите YTONG излизат по-скъпо, но цената на шпакловката до колкото виждам е по евтина (за труд) от измазването
и става доста по финно.

Имам няколкко въпроса:

1. Вие какъв вариант бихте ми препоръчали - като цена и краен вариант? Има явно и някакви други варианти с бетонови блокчета, те за предпочитане ли са пред YTONGa?

2. Има ли въможност шапката да не е от керемиди, а от нещо бетоново?

3. Ако се зида с ИТОНГ - каква дебелина е добре да е итонга? 5 см ок ли е? или трябва да е по - дебел - 7.5-10?

4. Някой, от вече правилите подобни огради, бихте ли ми препоръчали някакви майстори, понеже при толкова дълга ограда - 120-130 метра , има голямо значение и цената за труд?

@torbalan, спомена : "Сумарно 30 метра ограда, мисля че се вместих в хиляда лева.". Тук сам ли си я зидал? Само човек за мазането си извикал? Може ли малко повече инфо?

Благодаря,
Станислав
jekasus - майстор
И двата варианта не стават - четворката е боклук, итонга не за тая работа, камоли 5-7.5-10 см.
VLADO66 - майстор
Най-подходящи и евтини са бетоновите блокчета.Моята ограда е 15см.-тази дебелина я избрах защото за шапка ползвах керамични глазирани билни капаци и сметката трябваше да излезе 15см. дебелина + 2х2см.варова мазилка и като се сложи капака има по 1-2см.ръб за водобран.Този вариант ми се стори най-икономичен.За цена на труд не съм в час.
А защо тухлите четворки да са боклук и да не стават?
Бетоновите блокчета, няма ли да излезнат по-скъпо?
Тези дали стават - http://www.angrobg.com/services/show/ca ... D0%B8.html
Циментова тухла шестица - 15 х 20 х 40?

@VLADO66, ти от къде си ги вземал?
VLADO66 - майстор
stancho написа:
А защо тухлите четворки да са боклук и да не стават?
Бетоновите блокчета, няма ли да излезнат по-скъпо?
Тези дали стават - http://www.angrobg.com/services/show/ca ... D0%B8.html
Циментова тухла шестица - 15 х 20 х 40?

@VLADO66, ти от къде си ги вземал?
Същите,купувах ги от Лео,ама гледам са си преместили производството по морето.Търси производител,а не търговец.Разполагат с транспорт с падащ борд и пелетна количка и ти ги тропват пред вас.Условието е да е най-малко 2-3 палета.Четворките идват по-скъпо,ако не се измажат пият вода и се разпадат.
А от бетоновите на 10 см дебелина ок ли е да се зида?

Много огради се зидат с четворки или с ИТОНГ. Не би трябвало да седа има какъвто и да е проблем, ако се измаже четворката.

А по принцип какъв клас трябва да е бетона, който се ползва за основите и за колоните?
VLADO66 - майстор
10 см. е тъничко стига колонките,пояса и основите да не ги правиш по-дебели.Обаче в такъв случай се обезсмисля икономията от тухлите защото трябва да правиш по-сложен кофраж за колоните,обръщане на ръбовете на колоните,трябва да правиш шапка на облицовката на основата и общо'взето е врътня и пари и си губи смисъла.Бетона е Б 10 обаче ако имаш дълги прави е хубаво да е Б 15-получава се голяма площ която трябва да издържа на вятър и разликата в цената е пренебрежима.
А какква би била минималната дебелина на бетоновия пояс - 15-20 см?
И на каква височина - колк под земята и колко над?
VLADO66 - майстор
15см. 50-60см дълбочина.Има и друг начин за основите-дълбоки стъпки при колоните,свързани с рамбалки почти на повърхността.

Тема "Каква плътна ограда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: