Всички въпроси за вилата.
Krass - майстор
То било проста работа :lol:
batkotony - специалист
hidrazin написа:
batkotony написа:
VLADO66 написа:
Добре де,в такъв случай има ли начин да се разбере опитно точно тази кутия с боя дали има олово?Да речем да се предизвика някаква химична реакция,която на покаже? :?
Първо трябва да овъглиш част от боята и получения остатък да разтвориш в азотна киселина. После се изпарява на ниска температура за да се премахне излишната киселина. разтваряме в дестилирана вода, филтруваме и вече имаме разтвор за изследване.
Необходими реактиви.
1.0,025 М разтвор на комплексон ІІІ;
2.20%-ен разтвор на утропин;
3.0,1%-ен разтвор на ксиленолоранж в 50% алкофол

Разтворът-задача, подкиселен с такова количество HNO3, че при разреждане до 100cm3 има рН=2, се получава в мерителна колба от 100cm3. Колбата се долива до марката, сместа се хомогенизира и се отпипетват 3 проби по 20cm3. Поставят се в ерлемайерови, прибавя се 5-6 капри разтвор на ксиленолоранж и се титрува с изходен разтвор на комплексон ІІІ, когато червено виолетовото оцветяване премине в жълто, отчита се обемът на изразходвания комплексон ІІІ и се означава с V1.
След това бюретата се долива до нулево деление. Към титрувания жълт разтвор се прибавя
8-10cm3 разтвор на утропин. При тези условия рН на разтвора се повишава до 5-6 и се оцветява във вилвтово в следствие на образуването на комплекса между оловните катиони и ксиленолоранж. После оловото се титрува със същия разтвор на на комплексон ІІІ, докато виолетовото оцветяване премине в жълто. Повторно изразходвания комплексон ІІІ се означава с V2 . По същия начин се извършва определянето и в останалите две проби.
Съдържанието на олово се изчислява mA=CTVTMAVОБЩ / 1000 . VA

По-лесно става с AAS - атомно-абсорбционна спектрометрия.
:partyman:
...и един мармот завива шоколад в станиол... :lol:
ПП.Как можа,със сълзи съм се смял,човече... =D>
ППП.Отивам в мазето да правя реакцията... :weedman:
VLADO66 - майстор
Леко с реактимите,не е хубаво за черния дроб изследването да върви без боцкане из някой вреден буркан. :-D :drinkers:
hidrazin - майстор
batkotony написа:
ППП.Отивам в мазето да правя реакцията... :weedman:
Не разтварай нищо в мазето с азотна киселина ако нямаш добра вентилация. :-D
:partyman:
alsted - майстор
ArturDent написа:
Е единия бетоновоз беше B15 ... B10...
Как си разбрал, че е В15? По цвета? Питам - как реално, като ми го докарат, мога да разбера какво са забъркали?
ArturDent написа:
Предполагам че ръчно бъркания бетон е още по-зле, защото "майсторите" обикновено слагат повечко вода за да им е по-лесно да работят, а това нарушава здравината.
С това определено не съм съгласен. Нека се изкажат и други с мнение! За мен по-редкия бетон стяга по-добре. Стягането е продължителна химична реакция на цимента с водата. Ограниченото количество на последната в известен смисъл компрометира крайната здравина, излишък - не! ... ?
nikolson - майстор
alsted написа:
ArturDent написа:
...
Как си разбрал, че е В15? По цвета? Питам - как реално, като ми го докарат, мога да разбера какво са забъркали?

За мен по-редкия бетон стяга по-добре.]
Това е често срещана заблуда. Земновлажната смес е по-издържлива от преоводнената. За "ливкост" слагат някакви пластификатори. Мисля че могат да се слагат и добавки за водоплътност. Това обаче се поръчва в бетон-центъра и си струва добавка в цената. :partyman:

Извинявам се-техническа грешка. :partyman:
Последна промяна от nikolson на съб апр 13, 2013 5:20 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
В рецептите за бетон количеството вода е точно указано.Оводняването води до намаляване на якостните показатели.Ако се налага добавяне на вода трябва да се добави и цимент.
ArturDent - Почти Безобиден
@alsted - когато е купешки бетона го плащаш по фактура и там си пише - B15, B20... освен това след известно време получаваш един сертификат за изпитване на който пише всеки бетоновоз, якост и т.н. А къде е положен точно този се вижда с просто око. При 12 кубика, от които 3 - B15 си личи.

@nikolson - оправи си цитатите, не аз съм казал че по-редкия бетон "стяга" по-добре, даже напротив. alsted го е казал
lecki - специалист
За цимента и аз имам съмнения че имаше менте партия :? щото станаха
интересни работи - замаска 3/1 се рони а сме правили и къде по слабо и
няма проблеми (пясъка беше хубав).
Водното стъкло веднъж реших да го пробвам в замаска - много бързо стяга
и неравномерно и мися че става по слабо, повече в никъкъв случаи. Може след втвърдяването
да дава своя ефект (запечатва).
VLADO66 - майстор
lecki написа:
За цимента и аз имам съмнения че имаше менте партия :? щото станаха
интересни работи - замаска 3/1 се рони а сме правили и къде по слабо и
няма проблеми (пясъка беше хубав).
Водното стъкло веднъж реших да го пробвам в замаска - много бързо стяга
и неравномерно и мися че става по слабо, повече в никъкъв случаи. Може след втвърдяването
да дава своя ефект (запечатва).
Там по вашия край имаше масов внос от Турция на цимент с ниско качество.Не знам сега как е.

Тема "Въпрос за бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: