• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всички въпроси за вилата.
PCL82 - майстор
На моята вила направих инсталацията на няколко отсечки като към всяка следваща има кран.
Така веднага след водомера следва дворната чешма от пред на къщата. Тя може да се пусне без да се пълни инсталацията на къщата. Също може пък тя да се спре, а да се пълни само инсталацията в къщата. Следва вариант само приземния етаж със или без втора градинска чешма зад къщата. Ако приземният етаж е пуснат мога да пусна и първия етаж, а ако до първия етаж има вода мога да пусна и втория етаж.

Така времето за еднократно пускане и заимяване на инсталацията варира между 5 и 30мин.
lov - майстор
От много дълги години карам с една огромна топка от намачкан найлон от този с мехурчетата която я натъпквам в шахтата като тапа. И отгоре едно парче дунапрен дебело към 5-6 санта от някаква възглавница за диван заедно с парче найлон и то малко по голямо от шахтата и толкова. Никакви ядове и в най големия студ. Никакви слами парцали вати и тем подобни неща които попиват водата и стават прекрасен проводник на топлината. И дунапрена не бих сложил но не мога да уплътня така добре найлона към стените. Спре ли се циркулацията на въздуха земята си е достатъчно топла за да не замръзне.
ferrari4456 - специалист
А някой тествал ли е какво става, ако не се зазимия така?
Вилата ми е във планинска област до София.
Темперетурите зимата се случва да падат до -25градуса.
Единственото зазимяване която правя, е да отворя кранчето във мазето и да отворя кранчето на чешмата на двора след като съм спрял водата.
Шахтата ми е 1,20см, а самата тръба е на 70см.Лята е от бетон, а дъното е почва.
Капака е бетонен без изолация.
За много години съм нямал, проблеми само миналата тръбата на чешмата се спука, защото бях забравил да отворя кранчето на чешмата.
А да ви попитам, вие отваряте ли всички кранчета по системата?
kozl - майстор
Само с пор или със стиро-пор :? тВа е спор :lol:
PCL82 - майстор
Щети съм имал спукана тоалетна чиния, сифон на мивка, мека връзка на казанче и около 5 водомерни стъкла. Голяма част от щетите бяха заради недомислици в старата водопроводна инсталация и забавяне със зазимяването при преждевременно застудяване. Стъклото на водомера ми се пука от време на време въпреки изолациите, защото е в мазето и няма от къде да дойде топло.

При новата инсталация съм следил всички тръби да имат лек наклон към изпразнителя и да няма спадове, които да задържат вода. Написал съм на един лист План за зазимяване на водопровода и канализацията и се изпълнява от горе на долу, за да не се пропусне нещо. За да не го забравя съм го закачил на стената при водомера.

Всички кранове отварям и всички меки връзки отвивам. На пролет трябва да се внимава да не се забрави нещо не свързано, че стават фонтани.

Лебедките на смесителните батерии, гледащи на горе също махам, защото от замръзване се е случвало да се деформират. Водата в смесителя се изсмуква със спринцовка и евентуално се сипва спирт. Ексцентриците на батериите трябва да позволяват източване на водата от батериите до колкото може (резбата към батерията да е по-високо от тази към стената).

При канализацията отвивам всички сифони на мивките и душовото корито, а подовите сифони са на ВИЕГА и имат една кошничка, която щом се извади и водата сама изтича в канализацията. Неприятно нещо са тоалетните чинии. Тях или ги изгребваме с чашка или с една ръчна помпа изпомпваме колкото може и добавяме сол.

В мазето съм сложил стаен термометър.
ferrari4456 - специалист
Това си е перфекционизъм/мазохизъм, имам доста сифони и други неща в къщата, също смесители във банята и друго освен да отворя кранчетата не правя, като да източа водата със спринцовка и да слагам спирт.А за сифоните да говоря, щом не е затворено херметически, като сифона леда се разширява нагоре и такива, а не избушва през тръбата.Реално избушването на тръбите се получава заради налягането.
Аз както казах, го правя зазимяването само като източа бойлера и отворя всички кранчета и такива неща.
kozl - майстор
А то и на чинията на кенефа сифона е отворен - ама и магазина за санитарен фаянс също :lol:
ivanovbg - майстор
По сифони и тоалетни слагам по малко антифриз втора употреба :)
nikolson - майстор
ivanovbg написа:
По сифони и тоалетни слагам по малко антифриз втора употреба :)
Това е отрова, бе! Как тъй? #-o
ivanovbg - майстор
Еми аз от тоалетната чиния не пия... :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Зазимяване водомерна шахта - спор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: