Всички въпроси за вилата.
alsted - майстор
VLADO66 написа:
... особено ми харесва ламарината отдолу/стига добре да си я обработил.
Аз все пак имам резерви - бих казал, че за мен това е грешка. Специално факта, че е профилирана. Точно там гние и чисто метална врата направена по този начин. Имам предвид, че там се събира пепеляк и се задържа влага. По-безидно е ако е само права ламарина. Оборете ме ако греша. Не връзвам кусур на колегата - опитвам се да предупредя други за в бъдеще.
iavor - специалист
Ламарината наистина е огъната по размери които съм дал по-горе. Може и да е грешка, но го направих за да не се трупа сняг направо на дъските. Ако ламарината беше права, снегът пак щеше да опира в долната част на дъските. А те все пак са си чамови. Вярно е ,че и ламарината някога ще ръждяса, но тя се сменя по-лесно и е по-евтина от дъските. Не твърдя, че решението ми е най-правилно, но с такива мисли правих вратата.
Относно металните врати, имам една такава, правена /не от мен/ преди 7 години. Рамката е от същия профил /30х40х2мм/.Отвън е с профилна /или както му се казва там/ламарина. Вратата е дигната на 10 см. от земята. До сега няма ръжда.
alsted - майстор
Не съм се изразил май ного ясно. Основно имам предвид, че ще загние дъската. Въпреки, че има шапка по дъските неминуемо ще се стича по малко вода. Така долния край на дъските ще подгизват, после много трудно ще съхнат. Ако е само челно (не профил), стичащата се вода си се оттича, песъчинките се промиват, изпадат и съхненето е по-възможно.
Прикачен файл:
загниване.JPG
загниване.JPG (17.24 KиБ) Видяна 2124 пъти

Иначе разбирам. И не толкова снега е проблем, колкото пръскащите капки при дъжд.
Не ти казвам да махаш или преработваш профила. Казвам го за други, които ще решат да се възползват от идеята ... ако го намерят за правдоподобно :)
stiv1961 - майстор
А ако се импрегнира с хубав силикон или уплътнител :?

Прикачен файл

загниване.JPG
загниване.JPG (30.27 KиБ) Видяна 2122 пъти
alsted - майстор
VLADO66 написа:
... ламарината отдолу/стига добре да си я обработил.
Допусках, че точно това има предвид, но не се обади повече :? При завареното положение може би е добре да помисли над тази идея.
iavor - специалист
Има логика, спор няма.
Колкото изкара, толкова.
Благодаря за чертежа и обяснението :partyman:
Stefan2000 - специалист
stiv1961 написа:
А ако се импрегнира с хубав силикон или уплътнител :?
Тогава пък запечатваш влагата която ще проникне, а такава винаги ще намери начин да проникне, и няма изсъхване.
Аз бих заложил на добрата импрегнация на дъските в дълбочина, и оставени открити, да се проветряват свободно.
Такава обработка предлагат и в автоклави, за дървесина която ще се ползва на открито. Количеството дъски не е голямо, така че нямаше да се оскъпи много.
Но както и да е, вратата вече е направена, и изглежда добре!
iavor - специалист
За автоклавите не знаех и сега научих, че има такава услуга.
Колкото до силикона, опасенията ми бяха същите и не сложих.
EDI - майстор
Има и услуги камерна импрегнация и аз съм виждал оферти на фабриките, ама за смолисто дърво като чама в случая - при вертикален монтаж няма голямо значение.Лака му стига.При хубав лак ще изкара дълги години без поддръжка.

Тема "Селска дървена порта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: