Всички въпроси за вилата.
HD - специалист
NeoBoss написа:
... Другото което се сещам сега е че шамота не държи не лепи, като пясък. Глината държи по добре ама пада и трябва да се измазва. Сега пробвах смес от шамот глина и теракол 2 агнета има опечени нищо не мърда (засега)
Само да вметна - я пробвай другия път шамот + чист цимент, в съотношение 1:гьотери, абе да стане сива смес, но не е чак 1:1 - нашата камина я правихме с такава смес цялата и няма мърдане. Дори при оформянето на арката на камината и при направата на свода вътре на самата пещ (и нашата е така комбинирана, пак и отпред камина) не сме ползвали никакви шаблони и скелета, дори се налагаше да мокря тухлите във вода защото иначе много бързо дърпаше. По този начин цапвам от сместа, слагам тухлата като бързо бързо я нагласям както ще е и само след 10-20 сек. е стегнало и не пада.

П.П. Браво за барбекюто, харесва ми много. На нашето мисля (понеже нямам така плот около него като тебе) да сложа едно обикновено кухненско шкафче от ПДЧ, само че отгоре с термоплот и толкова.
Ще сложа и някоя снимка, но като ми остане време.
Илиян Илиев™ - майстор
Единака казва правилно. Носиш си шаблон или мерки на дърводелеца и той прави плота. После само се монтира.

Преди десетина година съм правил плотове и съм позабравил точно технологията, защото смених занаята, но горе-долу е следното :

Летвите си се обработват на абрихт и щрайхмус за да са еднакви. Ако има малка разлика после е по-трудно да се изглади плота, защото при напасването се получава разминаване.

Минават се на фреза с фрезер чийто профил е на зиг-заг(не помня как точно се казва този профил).

Големия майсторлък е в нагаждането на височината на фрезера. Нагажда се така че след финалната обработка на лицевата част снадката да започва точно от върха на зъба.

Първо се минават всички десни сглобки, а след това летвите се обръщат с лицето надолу за да се направят десните сглобки. Височината на фрезера не се пипа за да е прецизна и здрава сглобката и поради тази причина е важно летвите да са минати на щрайхмус.

Дебелината на летвите е такава, че профила трябва да започва с малко повече от половин зъб на сглобката, толкова колкото ще се отнеме при финалната обработка за да остане половин зъб, защото половината е най-дебелата част и се очаква да е най-здравата.

След това следва мазане с лепило и стеги. Според лепилото зависи колко време трябва да мине преди финалната обработка.

Ако всичко е прецизно мисля, че може да мине само с един шлайф, но ако се търси прецизна дебелина на плота си трябва минаване на щрайхмус.

По принцип е трудоемка направата на красив плот и за това май го избягват въпросните дърводелци. Да не говорим, че става въпрос за плот от твърдо дърво, което е свързано със захабяване на ножове и други подобни главоболия.

Виждал съм и маси със сглобка като на дюшемето, но следе време винаги отваря фуга. Ако искаш нещо дълготрайно го направи с този профил на зиг заг.
NeoBoss - специалист
искам да върна темата :) след много бройно търсене на дърводелци в карловоска област за направата на този плот , накрая се заех да го правя сам.
Значи позлвам за даски салкъм , или акация ... на поне 30 години съхнели на тавана . На един бансинг ги изравних , после им направих и нутифелер та си станаха като дюшеме .... просто това беше най добрия избор.Днес със самонивилираща се замаска минах плочата върху която ще е плота защото беше бая крива със наклон на вътре и щях да имам още повече зор на места се вдигна със 1см .

та сега към въпроса.... чудя се далид а ги слагам отгоре и направо със бормашината да дупча преж женското на дъската и с дюбел във плочата и така да наредя всички дъски .. но ме притеснява че ще се изкривят или да направя шаблон да го сложа на равно и върху него да налепя и кроя всички дъски и така да го сложа отгоре... но ме притеснява ако е втория вариант да не се разхлопа целия като се чукат пържоли и други

или да комбинирам двата варианта като след кроенето го кова и лепа направо на плочата....

ще го лепя със водоустойчиво лепило за дърво, имам и една кутия епоксидна смола мога и нея да я позлвам.

другото което се чудя е дали да несложа една подлошка от тези за паркет , че да обира вибрации и да уплътни по хубаво между дъските и плочата , защото само фугите на нутифелера са ми равни , дебелината на дъските варира с няколко милиметра (от долната страна)

просто съм на етап направиси сам и искам да питам за някакъв съвет преди утре да тръгна да го лепя
NeoBoss - специалист
Ето малко снимки на вече завършения плот ... и да завърша и темата :)

незнам защо не съм го снимал от другата страна , другия път като отида ще го снимам

Прикачен файл

IMG_5800.JPG ето и как по лесно рязах хаха

Прикачен файл

IMG_5792.JPG

Прикачен файл

IMG_5790.JPG

Прикачен файл

IMG_5794.JPG

Тема "Плот на външно барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: