Всички въпроси за вилата.
tinalex - специалист
Колеги,да споделя моя скромен опит.На вилата имам 3 гьола-един съвсем плитък за водни лилии,един около 5 кубика и един уж басейн 14 кубика,но е пълен и той с рибоци.В първия има няколко каракуди и неизвестно колечество кубинки-като деца им викахме "наташки".От години не го източвам,зимата замръзва но рибите си живеят.Средния го точа до половината,40см под нивото на земята и го покривам с дебел найлон.Големият си има капак от зебло,но тази зима зеблото се скъса и замръзна.В него има доста риба и вероятно ще умрат.Аз също съм до една рекичка,която е малка и август пресъхва.Това не и попречи 2005 година да ни удави.Та какво бих направил аз,ако правилно си представям ситуацията при колегата.Поръчвам един багер и един самосвал.Пролетта си отбелязвам най-високото ниво на барата.През август багера копае по мое желание и с пръстта прави защитна дигичка,полегата към изкопа-поне 50см над най-високото ниво на барата.Отвън на реката правя малък бент с шахтичка,решетка и тръба за водохващане.Поне 110мм-ПВЦ-то е най-евтино,но по-добре полиетилен.Ако при изкопа стигнеш до глина-добре.Полегати стени и дълбочина в средата 160см.Готови арматурни решетки с по-малко око и бетон 8см.За да не се пука,вертикално слагаш изрезки за фуги 1см дебелина.После пълниш фугите с дзиф.Или силикон,ако ти се дават много пари.Източващата тръба пак с шахтичка и решетка и диаметър поне 200мм.Ако рекичката не пресъхва,аз бих предпочел "савак",ако пресъхва-кранове на входа и изхода-много са скъпи обаче.Ако имаш дебит на водата и никой не "..ере" в реката преди теб,няма проблем с биотопа.Можеш и зимата да въртиш водата.Всичко това обаче струва пари.Най-лесното е само изкоп,насипна дигичка и канали за тръби вход и изход.Дано да не си чернозем или някакви пясъчни почви,че се свлича.Снимай двора и пръстта.Полиетиленовото фолио е доста скъпо,опича се от слънцето и се пробива,не става за такива големи размери.
Bobby - специалист
Благодаря за съвета.
Може ли за инфо , колко време го копа това голямото гьолче? Има ли найлон отдолу?
Градинар - специалист
tinalex написа:
Полиетиленовото фолио е доста скъпо,опича се от слънцето и се пробива,не става за такива големи размери.
9 лв./кв.м е скъпо? Колко ще излезе с железобетон? А колко ще са щетите, ако не се направи както трябва?

Не става за такива големи размери?

Изображение

Последна промяна от Градинар на пон апр 11, 2011 10:56 pm, променено общо 1 път.
здравейте,
това лято мисля да завърша моето езеро . ще бъде изработено от подложка и геотекстил. засега още е на изкоп. всичко вече съм си уяснил ,но не съм сигурен в какво да сложа растенията в езерото.
водните лилии в какво да ги засадя?. пласмасов съд? съд от бетон? трябва ли този съд да има отвори?
тъй като чета че растенията филтрират водата и обират хранителните вещества, които замърсяват водата, не е ли нужно тези "саксии" в които са да са с отвори или не е нужно.
тези "саксии" мисля да ги поставя не на дъното , а на обособени тераси в езерото , на половината дълбочина примерно.
мисля да садя водни лилии и папур, засега.
даите информация как тези растения извличат нежеланите вещества от водата, за да зная как да ги засадя.
благодаря
и за уточнение: езерото няма да е много малко 8 х5 х1,7м
трябва да обработя някоя снимка с това къде мисля да са тези тераси за растенията и ще я кача
поздрави на всички
OwnerBG - специалист
Колеги, да се вмъкна около темата, ама не съвсем.Предстои ми копане и изграждане на поливен водоем.Терена е леко наклонен и при копането ще отнемам от високата част и ще трупам земна маса в ниската част за да се получи земна дига.Притока на вода е предимно от пролетно снеготопене и по малко от дъжд.Когато не ми трябва, вода бол а сега няма хич.Ще се полива около декар и половина зеленчук и двайсетина овошки.Смятам да изолирам дъното и дигите с геотекстил върху пясъчна подложка и отгоре застъпен с редени камъни каквито има.Никога не съм попипвал геотекстил и колкото повече чета, толкова повече се обърквам.
Ако някой има опит какъв геотекстил да избера,нека даде акъл.Дълбочината няма да е повече от 1.70м. Водното огледало ще е около 300 кв.м.
Па дай боже и някой вносител да чете.

Тема "Езеро / рибарник за вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: