Колеги,да споделя моя скромен опит.На вилата имам 3 гьола-един съвсем плитък за водни лилии,един около 5 кубика и един уж басейн 14 кубика,но е пълен и той с рибоци.В първия има няколко каракуди и неизвестно колечество кубинки-като деца им викахме "наташки".От години не го източвам,зимата замръзва но рибите си живеят.Средния го точа до половината,40см под нивото на земята и го покривам с дебел найлон.Големият си има капак от зебло,но тази зима зеблото се скъса и замръзна.В него има доста риба и вероятно ще умрат.Аз също съм до една рекичка,която е малка и август пресъхва.Това не и попречи 2005 година да ни удави.Та какво бих направил аз,ако правилно си представям ситуацията при колегата.Поръчвам един багер и един самосвал.Пролетта си отбелязвам най-високото ниво на барата.През август багера копае по мое желание и с пръстта прави защитна дигичка,полегата към изкопа-поне 50см над най-високото ниво на барата.Отвън на реката правя малък бент с шахтичка,решетка и тръба за водохващане.Поне 110мм-ПВЦ-то е най-евтино,но по-добре полиетилен.Ако при изкопа стигнеш до глина-добре.Полегати стени и дълбочина в средата 160см.Готови арматурни решетки с по-малко око и бетон 8см.За да не се пука,вертикално слагаш изрезки за фуги 1см дебелина.После пълниш фугите с дзиф.Или силикон,ако ти се дават много пари.Източващата тръба пак с шахтичка и решетка и диаметър поне 200мм.Ако рекичката не пресъхва,аз бих предпочел "савак",ако пресъхва-кранове на входа и изхода-много са скъпи обаче.Ако имаш дебит на водата и никой не "..ере" в реката преди теб,няма проблем с биотопа.Можеш и зимата да въртиш водата.Всичко това обаче струва пари.Най-лесното е само изкоп,насипна дигичка и канали за тръби вход и изход.Дано да не си чернозем или някакви пясъчни почви,че се свлича.Снимай двора и пръстта.Полиетиленовото фолио е доста скъпо,опича се от слънцето и се пробива,не става за такива големи размери.
Благодаря за съвета.
Може ли за инфо , колко време го копа това голямото гьолче? Има ли найлон отдолу?