mitko_n написа:Благодаря за отговораАх ах , кой не е чел тематаТи изкарал ли си дренажната тръба под основите на къщата, защото из темите в раздел хидроизолация някой беше написал, че това е основното ..

mitko_n написа:Благодаря за отговораАх ах , кой не е чел тематаТи изкарал ли си дренажната тръба под основите на къщата, защото из темите в раздел хидроизолация някой беше написал, че това е основното ..
juvesan написа:Четох я, ама след тези 8 сраници от другия раздел вече обърках кое от къде еmitko_n написа:Благодаря за отговораАх ах , кой не е чел тематаТи изкарал ли си дренажната тръба под основите на къщата, защото из темите в раздел хидроизолация някой беше написал, че това е основното ..
Точно това съм споменал , че тръбата ми е 10 см под последният камък от основите и даже на 1 -вата снимка се вижда как изпълзява от геотекстила и завива...засега никъде
zz_stefanov написа:Според мен не си икономисвай труда. Това, че от нашите дренажи не тече нищо или поне не сме видели, не значи, че не действат. Горе бях написал, че от вентилацията лъхтеше на влага, после поспря (то сега е лято де). Стената ми се осуши и сега ще се занимавам с дьошемето.Напълно съм съгласен с казаното до момента - копането е много повече от полагането на тръбите и съпътстващите ги дейности. Порблемът е, че нищо по тази къща не е правено както трябва, а аз съм само един вид консултант. Всяка инвестиция без резултат е повод за мрънкане, а аз очаквам в скоро време влагата да избие през пода - там ще съм напълно безсилен. Така или иначе всичко със стените ще се направи по пълната схема, а за останото според сабята.
Според моят скромен опит, трябва да се направи всичко както трябва - да се ограничи влагата към основите с хидроизолация, да се снижи налягането на подпочвените води с дренаж и да не се допускат повърхностните води да попиват в близост до стените.
Иначе строителите правят дренажи и без тръби, само с баластра, но то хамалуването си е все същото. Самото поставяне на тръбите в изкопа си беше най простата работа от всичко.
Тук има още едно интересно решение viewtopic.php?f=20&t=51805&p=718396&hilit=%D0%91%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD#p718396
Порблемът е, че нищо по тази къща не е правено както трябва, а аз съм само един вид консултантХах
preslav написа:...Това, което би спестил от "икономия" на дренажна тръба и хидроизолация, е доста по-малко от главоболието да разкриваш и засипваш основите на сграда. Някъде от дренажа може и да не тече нищо, но пък съм виждал такъв, от който шурти вода. А ползата от хидроизолацията е да спре влагата, която евентуално би стигнала до основите въпреки наличието на дренажна мембрана. Примерно, при обратния насип въпросната мембрана може някъде да бъде скъсана или смъкната.
1. Доколко е задължително полагането на дренажната тръба и всичко съпътстващо полагането и - от казаното до момента разбрах, че от въпросната тръба не изтича почти нищо?
2. Въпросът е свързан с предишния - къде е рискът да се положи само мембрана без дренаж?
3. На много места прочетох, че хидро-изолацията не е задължителна при полагането на мембраната - каква е екстра ползата от хидро-изолация?
...
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: