Всички въпроси за вилата.
juvesan - специалист
mitko_n написа:
Благодаря за отговора :) Ти изкарал ли си дренажната тръба под основите на къщата, защото из темите в раздел хидроизолация някой беше написал, че това е основното ..
Ах ах , кой не е чел темата :lol: Точно това съм споменал , че тръбата ми е 10 см под последният камък от основите и даже на 1 -вата снимка се вижда как изпълзява от геотекстила и завива...засега никъде :)
juvesan написа:
mitko_n написа:
Благодаря за отговора :) Ти изкарал ли си дренажната тръба под основите на къщата, защото из темите в раздел хидроизолация някой беше написал, че това е основното ..
Ах ах , кой не е чел темата :lol: Точно това съм споменал , че тръбата ми е 10 см под последният камък от основите и даже на 1 -вата снимка се вижда как изпълзява от геотекстила и завива...засега никъде :)
Четох я, ама след тези 8 сраници от другия раздел вече обърках кое от къде е :-D Благодаря ти пак за отговорите!
zz_stefanov - майстор
juvesan, поздравления за дренажа. И аз направих моя това лято.
Прочетох темата, но сигурно съм пропуснал защо го наричаш "псевдо" :)
При мен проекта беше да го направя под нивото на основите на къщата, но те се оказаха толкова калпави, че не посмях да потъна на повече от 60-70 см. Къщата е без мазе и пода в най проблемния край е на нивото на алеята отвън.
Късмета при мен е че не се налага да правя дренажна шахта - къщата е на каменната ограда на имота, а нивото на двора е на 90 см от това на улицата. Така се получи че тръбата ми излиза директно през зида на улицата. Имам две ревизии, тъй кат трасето е Г-образно. Крайната от тях не е затворена и е изведена на височина за вентилация. Когато се наведа над нея се усеща дъхът на влагата.
Конструкцията на дренажа при мен е подобна на твоята само, че е без допълнителния бетон. Заради малката дълбочина имам съмнения за ефективността му, но за сега на най критичното място забелязвам значително намаляване на влагата в стената.
Ти къде отвеждаш водата от дренажа?
juvesan - специалист
Псевдо дренаж се нарича, защото идеята да изкарам кубици камъни ( от първите снимки) и да ги нося някъде ми беше изключително неприятна. Исках да мина по възможност най- леко и меко... ама не би. Копането се падна само на мен и родата, защото аз съм неявен расист и желанието да пусна доброволно тъмнозелени да стъпят в имота ми е неприемлива... за съжаление всички , които можеха да ми съдействат ми предлагаха такива субекти, с "гаранция" за честност, но аз пък съм на 45 години все пак ... както и да е. Водата ЩЕ се влива в нещо като утаечна шахта, след което ще ходи в канализацията... обаче засега имам само отвратителен канал , изкопан отстрани и всичко си тече през двора. Хубавото е, че в момента краят на дренажа се явява съвсем във въздуха , над терена и всякаква вода там е невъзможна. Периодично "светвам " в оставените отвори ( за ревизия и за покривната вода.... евентуално) всичко е сухо. Стената вътре е суха, мирисът на влага е изчезнал на 95% и въобще хамалогията си заслужаваше. Кефи ме и бетона, който отлях... освен че захванах всички камъни за него , той е повърхност, която става за някакво изолиране , иначе камъни с кал не стават за тази работа или аз нямам идея поне... Относно дълбочината на дренажа.. важно е, обаче гледам какво е съотношението на водата, течаща от дренажа и от пътеката около къщата... в дренажа се появява 5% от водата наоколо, но моята къща все пак е в глинеста почва, а отдолу има скала, само не знам колко е дълбоко... Ако успееш да организираш добро повърхностно отвеждане на водите , дренажа ще се яви нещо, което е по скоро с "проветряща" цел... ама си зависи от доста неща де... :rock: Важното е човек да се заинати и да се информира от правилните източници ( хора) , че ако се оставиш на някои "разбирачи" , които имат за цел да ти вземат парите ... някак си , ще патиш.... интересно е от къде го знам . Успех ... :mrgreen:
preslav - майстор
Привет!
Попаднах на темата не съвсем случайно - всичко е казано ясно и със съответния снимков материал, от което съм възхитен.
Разбира се всеки случай е уникален и надали има универсални решения, за това искам да задам няколко въпроса - вече е ясно, че подобно мероприятие ми предстои.
1. Доколко е задължително полагането на дренажната тръба и всичко съпътстващо полагането и - от казаното до момента разбрах, че от въпросната тръба не изтича почти нищо?
2. Въпросът е свързан с предишния - къде е рискът да се положи само мембрана без дренаж?
3. На много места прочетох, че хидро-изолацията не е задължителна при полагането на мембраната - каква е екстра ползата от хидро-изолация?
При мен ситуацията е следната - песъчлива, силно пропусклива почва, основата е буто-бетон с незнайно качество, едната страна на къщата е "потопена" в ската, а срещуположната е на нивото на пътеката (естествено) влагата е на "потопената" стена (започнала е да избива 20-25 години след строежа), по пода (за сега) няма влага, но очаквам и там да се появи.
Питането ми не е продиктувано от липсата на 200-300 лв. за тръби, чакъл, ГЕО и т.н. просто не ми се хамалува за нещо, от което няма смисъл.
Благодаря!
zz_stefanov - майстор
Според мен не си икономисвай труда. Това, че от нашите дренажи не тече нищо или поне не сме видели, не значи, че не действат. Горе бях написал, че от вентилацията лъхтеше на влага, после поспря (то сега е лято де). Стената и пода се осушиха и сега ще се занимавам с дьошемето.
Според моят скромен опит, трябва да се направи всичко както трябва - да се ограничи влагата към основите с хидроизолация, да се снижи налягането на подпочвените води с дренаж и да не се допускат повърхностните води да попиват в близост до стените.
Иначе строителите правят дренажи и без тръби, само с баластра, но то хамалуването си е все същото. Самото поставяне на тръбите в изкопа си беше най простата работа от всичко.
Тук има още едно интересно решение viewtopic.php?f=20&t=51805&p=718396&hilit=%D0%91%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD#p718396 :)
Последна промяна от zz_stefanov на чет юли 07, 2016 8:11 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
Според мен не си икономисвай труда. Това, че от нашите дренажи не тече нищо или поне не сме видели, не значи, че не действат. Горе бях написал, че от вентилацията лъхтеше на влага, после поспря (то сега е лято де). Стената ми се осуши и сега ще се занимавам с дьошемето.
Според моят скромен опит, трябва да се направи всичко както трябва - да се ограничи влагата към основите с хидроизолация, да се снижи налягането на подпочвените води с дренаж и да не се допускат повърхностните води да попиват в близост до стените.
Иначе строителите правят дренажи и без тръби, само с баластра, но то хамалуването си е все същото. Самото поставяне на тръбите в изкопа си беше най простата работа от всичко.
Тук има още едно интересно решение viewtopic.php?f=20&t=51805&p=718396&hilit=%D0%91%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD#p718396 :)
Напълно съм съгласен с казаното до момента - копането е много повече от полагането на тръбите и съпътстващите ги дейности. Порблемът е, че нищо по тази къща не е правено както трябва, а аз съм само един вид консултант. Всяка инвестиция без резултат е повод за мрънкане, а аз очаквам в скоро време влагата да избие през пода - там ще съм напълно безсилен. Така или иначе всичко със стените ще се направи по пълната схема, а за останото според сабята.
juvesan - специалист
Виж ти , някой изтупа темата ми от прахоляка ! :)
Честно да ви кажа, при мен нещата се развиха в друга насока. Системата с шахтата, пътеките и т.н заработи със страшна сила, дренажа , след като запречих (засега) повърхностният отток на водата с последният фрагмент на пътеките около къщата изведнъж се оказа много необходим и невероятно за мен - и ефективен. Проблем е, че водата явно си намери някакви "дамари" вече отдясно на къщата ми - там няма дренаж, а само мизерно повърхностно затревено каналче и по мазилката започна да пълзи влага.. но ще дойде Видов ден ...
Относно въпросите: Моето мнение е, че тези неща толкова досадни, трудоемки и ремонто неригодни, че всяко "задълбочаване не следва да се приема за излишно - просто подробностите, както винаги се оказват важни някъде по нататък във времето .... Затова и ПОдкрепям мнението на колегата отгоре - хамалогията е една, а парите са скромно перо във цялата гадост....
Порблемът е, че нищо по тази къща не е правено както трябва, а аз съм само един вид консултант
Хах :prayer: :weedman: Аз бях така ... 20 години, и когато всичко започна да се разпада дойде и моя ред.... всичко е точно така - направено не както трябва, но сега вече дойде време АЗ да съм царя -господаря - каквото поискам правя, единодушно прието .... :partyman:

Прикачен файл

шахта.jpg Ей така свръх модерно изглежда шахтата на дренажа - бетонирана кофа за боклук ( пластмасова) с 10 сантиметрова бетонна обвивка, която е основа и за тези камъни ... отгоре ще има още, ама всичко става със зорЪ :)
theagent - специалист
preslav написа:
...
1. Доколко е задължително полагането на дренажната тръба и всичко съпътстващо полагането и - от казаното до момента разбрах, че от въпросната тръба не изтича почти нищо?
2. Въпросът е свързан с предишния - къде е рискът да се положи само мембрана без дренаж?
3. На много места прочетох, че хидро-изолацията не е задължителна при полагането на мембраната - каква е екстра ползата от хидро-изолация?
...
Това, което би спестил от "икономия" на дренажна тръба и хидроизолация, е доста по-малко от главоболието да разкриваш и засипваш основите на сграда. Някъде от дренажа може и да не тече нищо, но пък съм виждал такъв, от който шурти вода. А ползата от хидроизолацията е да спре влагата, която евентуално би стигнала до основите въпреки наличието на дренажна мембрана. Примерно, при обратния насип въпросната мембрана може някъде да бъде скъсана или смъкната.
preslav - майстор
Благодаря на всички за коментарите - ще гледам да документирам основните етапи от моята дейност, но не казвам, че това ще е тази година. Убедих се от личен опит, че бързата работа е срам за майстора. Тръгвам да събирам информация за качествени материали, ако някой има поглед върху нещата (без значение цената) ще съм му благодарен.

Тема "Псевдо - дренажна система за стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: