• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всички въпроси за вилата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако беше сигурен, че аватарът ми е моя снимка, щеше да ми правиш плочки от Русе, през Търговище та до морето.
tassel - специалист
А за оцветяване, какво се слага и колко? Качи снимки на твоите плочки да ги видим. :)
vastov - напреднал
За оцветяване се използват стандартните бои за цимент.Продават се във всички магазини за строит. материали.По-вече боя по-наситен цвят.При нас слагат 6,5кг на 0,3м3 бетон.За големи количества боя - директно от завода в Русе.
tassel - специалист
С мозайка става ли? С какво ги вибрираш?
vastov - напреднал
Мозайката е по-скъпа от трошения камък само за това няма да е изгодно.Тя мисля е и по-мек материал. Нали няма да ги шлифоваш. Иначе мисля ,че и с нея ще стане.Инертните материали са само за запълване на обема.Те не се виждат .В предприятието имаме вибрационни маси за вибрирането,а за малки количества тръскаш на ръка калъпа ,пак става .Зависи колко си взискателен за качеството.Вибрационната маса представлява една метална плоча върху четири твърди пружини и вибратор отдолу.Вирирането е 20-30 секунди.Плочките стоят едно денонощие в калъпа и на другия ден се изваждат внимателно.В любителски условия могат да се извадят много внимателно и след 3- 4часа.Преди запълване калъпите се намазват с кофражно масло.Момчета хайде стига от мен ,че ще ме бият.Боите ги разтваряйте с малко вода преди да ги внесете в бетона - става по-добре.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19655

Избери си някоя точка от посочените и оттук нататък се съобразявай с тона !!!
модератор
Zdraveite na vsichki.nesam mnogo kompetenten po vaprosa za smesta no spored men vsichko e ot znachenie!I frakciqta i markata na cimenta i pqsaka a,ot tam i kolichestvoto voda!
solo5 - майстор
а под плочките не се ли слага някаква армирана мрежа да не потъват :?
Zdraveite saforumci.Reshih da si pravq trotoarni plochki no vaznikna problem!Vibratora mi e dobar i raboti dobre no sled vibrirane dali poveche ili po - malko ,na licevata chast na plochkite se poqvqvat malki shupli!Bihte li mi pomognali?Blagodarq vi predvaritelno!
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
Днес завърших една пътека от входа до вилата - около 20м. Отначало си мислех с тротоарни плочки, но като си направих сметката се отказах и минах на следния вариант, :
От стари кофражни дъски имах нарязани летви с ширина 5-6см. Те ми служеха за кофраж отстрани. Разделих цялата дължина на полета от около 1м и ширина около 60-70см(или колкото си изберете) и отливах през едно, а след това и междинните. Разбира се ако имате достатъчно материал за кофраж може и нацяло. За арматура използвах стара оградна мрежа - евтино и безотпадъчно. През 3-4м фуга за разширение. Пътеката е на нивото на тревния килим около нея. След като изкопах леглото, минах с колата отгоре да валирам, насипка с пясък под бетона. Бетона беше 1:2:3, като дръпнеше малко поредното поле - с цимент и гланциране и махах кофража и подмазвах страниците. Това според мен е добър компромис между изцяло с плочки или изцяло бетонна. Полетата дават възможност да се нагаждаш по терена, да разчупваш калъпа на правите линии.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как се правят тротоарни плочки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: