• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 26
Всички въпроси за вилата.
stenmark - специалист
4040 написа:
на вниманието на майсторите е пояса и колоните. :axe:
Поясите?Не са ли гредите и колоните.Това което връзват на двата стола да се надяваме че е колона.А относно коминните тела:За зидане и изолация са керамичните,за големи отвори циментовите.По принцип и от двата се оплакват.Аз бих избрал керамичните.
bjdbjd - напреднал
stenmark написа:
4040 написа:
на вниманието на майсторите е пояса и колоните. :axe:
Поясите?Не са ли гредите и колоните.Това което връзват на двата стола да се надяваме че е колона.А относно коминните тела:За зидане и изолация са керамичните,за големи отвори циментовите.По принцип и от двата се оплакват.Аз бих избрал керамичните.
- Първо - не е задължително всичко да е носещи ст.бт. греди, може да има и пояси, армират се "конструктивно"
- Второ - това , което връзват на стола приличаа на скелет за колона, като че ли и 4-те надлъжни пръта са с еднакъв диаметър, но може и да е пояс де , той също се армира с 4 еднакви надкъжни пръчки (N10) по ъглите. И защо казваш "да се надяваме, че е колона"??? Арматурните скелети на гредите не може ли да се връзват на стола? :-D
- Трето - кво аджеба искаш да кажеш с това "За зидане и изолация ..." и "за големи отвори "??? Що за логика на разделение на видовете комини?? Комините биват различни според предназначението и според начина на зидане/материала.(не се сещам сега за друг критерий...).
Та... нека колегата да каже за кои комини пита - за печки за отопление и готвене и камина или и за тях, ама и за отдушници на санитарни опмещения и кухни? комините може да се зидат заедно, като част от зидарията на зидовете, или пък да се зидат самостоятелно със готови коминни тела - обикновено бетонови :
1. смукателен тип, с двойни тела+ преходни тела, с тях не е нужно да зидате отделни "клонове" за всеки етаж, а от всеки етаж се включвате в него (печката).
2. единични квадратни тела - за отдушници на санитарни помещения или кухни, аспиратори.
3. за камини - тук немога да взема отношение...
4040 - специалист
да това са пояси и колони и се прехващат по 20см. през колоните. :axe:
Последна промяна от 4040 на ср май 11, 2011 7:09 am, променено общо 1 път.
4040 - специалист
комина изкам да е по широк за да няма после проблеми.няма значение от материала на телата.комина ще е единичен мисля да сложа камина с водна риза за радиаторите в стаите. :axe:
bjdbjd - напреднал
4040 написа:
комина изкам да е по широк за да няма после проблеми.няма значение от материала на телата.комина ще е единичен мисля да сложа камина с водна риза за радиаторите в стаите. :axe:
Привет колега и поздравления за изграденото до тук! Дано всичко е ок и със здраве да си я ползваш , а и поколение след теб!
Бетоновите коминни тела са със светъл размер на отвора 20/20см и струва ми се , че е достатъчно това за камина, но все пак е добре да се консултираш със специалист по камини още отсега за комина, препоръчвам ти го горещо.
ArturDent - Почти Безобиден
Разгледай камините по сайтовете. Там пише с какъв отвор трябва да е комина.
На Прити например, само най-големите са с ф20, другите - до 20 kW искат по-малък диаметър.

По принцип, отвор 20х20 ще ти стигне.
4040 - специалист
мерси за пожеланията,да се връщат.сега престои най-важнотото покрива.????столиците и поповете ще бъдат 12/12 а ребрата 8/12 гредите на тавана ще са 14/10. :axe:

Прикачен файл

DSC01242.JPG

Прикачен файл

DSC01234.JPG

Прикачен файл

DSC01231.JPG

Прикачен файл

DSC01230.JPG

Прикачен файл

DSC01229.JPG
Последна промяна от 4040 на съб юли 02, 2011 10:14 am, променено общо 6 пъти.
stenmark - специалист
Това че отворите на горивните камери е ф20см не означава че комина и той трябва да е такъв.Минималния трябва да е такъв,да не говорим че и височината е от значение.Относно поясите и гредите:bjdbjd Как според теб трябва да завърши скелета на къщата?/Как прецени че арматурата трябва да е ф10/Греда и пояс са две различни неща.На мен ми се струва че покрива ще е четерискатен и цялата къща ако е опасана с пояси ми се струва не нормално.4040 Пишеш че всияко е по проект,там трябва да ти е упоменато конструкцията на покрива .А тя зависи какво ще отгоре,и района.За керамика 10/10 е малко.Накрая ми се струва че всичко писано няма да е от голямо значение ,това мнение ми е от това че ползваш от платна за многократна употреба т.е. имаш човек със строителна фирма под ръка.
Фло - специалист
stenmark написа:
Относно поясите и гредите:bjdbjd Как според теб трябва да завърши скелета на къщата?/Как прецени че арматурата трябва да е ф10/Греда и пояс са две различни неща.На мен ми се струва че покрива ще е четерискатен и цялата къща ако е опасана с пояси ми се струва не нормално.
Това би трябвало да е скелетна конструкция и няма пояси ами рамки,колега stenmark.Рамките свързват всички колони и армировката им трябва да е от поне № 10 и нагоре! Тоест рамките,които ти наричаш неправилно пояси не само ,че е нормално да опасват цялата къща при горния край на колоните ,ами е задължително за такъв тип конструкция!
bjdbjd - напреднал
stenmark написа:
Това че отворите на горивните камери е ф20см не означава че комина и той трябва да е такъв.Минималния трябва да е такъв,да не говорим че и височината е от значение.Относно поясите и гредите:bjdbjd Как според теб трябва да завърши скелета на къщата?/Как прецени че арматурата трябва да е ф10/Греда и пояс са две различни неща.На мен ми се струва че покрива ще е четерискатен и цялата къща ако е опасана с пояси ми се струва не нормално.4040 Пишеш че всияко е по проект,там трябва да ти е упоменато конструкцията на покрива .А тя зависи какво ще отгоре,и района.За керамика 10/10 е малко.Накрая ми се струва че всичко писано няма да е от голямо значение ,това мнение ми е от това че ползваш от платна за многократна употреба т.е. имаш човек със строителна фирма под ръка.
Колега (имам предвид колега съфорумчанин де, не ти знам професията и образованието...) пак ще подредя отговора си по точки, за да е по-разбираемо :
1. Разбира се , че има разлика между греда и пояс! Гредата е носещ конструктивен елемент и напречното и сечение и армирането и се правят според изчисления разни :) .Пояса е ... да го наречем обрамчващ неносещ елемент.... има хоризонтални пояси, има и вертикални пояси ...армират се "конструктивно" с мин. Ф10 в четирите ъгъла на сечението.
И в предния ти пост, а и сега изказа ти е някак доста неясен:)(поне за мен де). Какво разбираш под "скелета на къщата" и как той трябвало да завърши?? Конструкцията на една сграда се състои от различни конструктивни елементи според носещата им функция и т.н. Та... не иде реч за "Лего" конструктор де :). Ако ще има надзидове над последната плоча - да, зидарията трябва да завърши обрамчена с пояси, това ли имаше предвид с въпроса си към мен? Не разбрах кое е ненормалното дето каза за пооясите??
2. казваш :"...За керамика 10/10 е малко..."...имаш предвид какво?? керамични керемиди ли? Айде сега аз да те питам - как прецени, че 10/10 е малко?? Аз не видях да пише през колко мисли да ги слага :-D . Иначе си прав, че покрива си е също конструкция и трябва да е орамерена също и зависи от района(снега), наклона и т.н. И точно заради това не бива да даваш "компетентно мнение", че 10/10 е малко :lol:
3. Последното ти изречение за платната и фирматане го разбрах...
4. Да ти отговря все пак как прецених за Ф10... ами... завършил съм преди доста години ВИАС, ПГС , стаж- 11 години ръководене на строителство, 5 години проектант-конструктор
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 26

Тема "Човек от скука си строи вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: