• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всички въпроси за вилата.
marin.sm - помощник
Илчо не ме кани, че ще дойда!
Аз ваксини втора година не правя.Да не ме чува дявола.
Щети пратя бабата за ветеринар.Зайчета има чак не ми се колят вече. 4 майки оставих и ще ги намаля. Само смених породата. Нали са само за фурна кой ще им гледа очите дали са червени?

За машината ми е тръпка но нямам стругари и фрезисти-онова време отмина. Не си струва да затварям пари за проекти без пазар.
До нови срещи.
Илчо Илиев - майстор
Винаги си добре дошъл, в не работен ден съм в нас...
Абе и аз ги сменях,до преди 4 г. гледах само чер великан, но като вдигнаха зърното и пазара намаля и ги бях махнал,но...за няколко месеца, само дет си развалих стадото.
Взех мааленска подобрена,е не потръгна, взех новозеландчета, пак не стана, пак взех бели,но малко мешани, пак не тръгнаха и последно взех работещо стадо от един колега...е няма и това е..
Проблема е ,че майките си трепят малките, не на веднъж,а по 1-2 и за няколко дни ги избиват или ги зарязват..., рядко някоя ще задържи някое малко....
За това бях писал в една друга тема,че се съмнявам някой ''убав'' комшия да е сложил машинка за гризачи....
Пресата е проста като конструкция и не е скъпо да се направи,а и по вторични има доста подходящи детайли,но определено си заслужава , гранули може да се правят за всякакви животни, икономията на фураж е огромна..
От миналата година си гледам бройлер, там нещата са по-лесни и евтини, реших проблема със скубането,а и пилешките пражоли повече ми харесват...
Зайците ще ги махна за определено време, няма да развалям фермата,а след няколко години ако ми дойде музата, може пак да ги завъдя...
Sagittarius63 - специалист
Ако това може да бъде успокоение,при мен също тази година нещата не бяха както трябва.За първи път ми се случи зайка да ражда в продължение на 3 дни.Първият ден роди 3 зайчета в родилното сандъче,вторият ден разхвърляни в клетката и полуизядени още 3,а на третият ден още 2 без крака.От първите 3 оцеляха 2 и приличаха на пингвини,предните им крака стърчаха настрани и се придвижваха влачейки се.Тъкмо мислех да я коля,но и се размина,защото другите две зайки не се разгонваха,въпреки че два месеца бяха само на люцерна.Същите проблеми имаха и други колеги-явно годината си е била калпава.Добре че измина и дано новата бъде по-успешна за всички.Относно екструдера-от миналата зима гледах клипчета в Ютюб как руснаци и украинци отдавна ги ползуват.Нещата които прави тази машинка със зърното са направо фантастични,а и въздействието което оказва обработеното по този метод зърно при изхранването на различните видове животни също.Ще видим като я пусна в действие дали е вярна информацията.
шоп - майстор
Илчо Илиев, как реши проблема със скубането на бройлерите?
Че и аз съм спрял зайцевъдството, защото ми е жал...много умират малките зайчета, пък обичам да гледам животни и бройлерите са вариант
Весели празници на всички!
Илчо Илиев - майстор
Шопе ,аз бях писал из някоя тема за тия скубачки, направих няколко....6, не е голяма философия да се направи, ако имаш мерак обади се ще ти обесня подробно кое как се прави, кое от къде се ползва...
Това е втората машинка-

https://www.youtube.com/watch?v=qR88dB8x2-I
Следващите са с подобрения,но не съм ги снимал...
Бройлера ми е много по-лесен за гледане, вземам ги на 10-тина дни...по 800 гр-кило по 2,3-2,5 лв/бр, гледат се 30-40 дни, изядат по 6,5 -7 кг смеска, лекарства не давам освен селед и 1-2 пъти син камък...
Стават изчистени, трупно 2,8-3,5 кг, на мен ми излиза сметката, а и пилешкото ми е по-вкусно от заека..
При скубането има няколко подробности които трябва да се спазят, иначе не се получава...
Клането трябва да бъде така,че да нямат възможност да скачат и пърхат,че се чупят крака и крила и става грозна работа,аз ползвам кофи с дупка...няма кой да ми направи конуси... :lol:
Паренето е най-важния момент, трябва да е в гореща вода с температура 65-68 градуса,като не става да метнеш пилето в кофата и да чакаш,а се''джурка'' :lol: хващаш за краката и киснеш-вадиш-киснеш-вадиш ,после за врата и пак, като пробваш дали се скубе лесно перушината...
Важно е да се спази тази температура понеже, ако е по-ниска, няма да се скубе,а ако е по-висока- къса се кожата и става страшно...
Пробвах да скубя дърти кокошки с окъсани пера....става перфектно,но водата е по-вряла и повечко се киснат..
Мяташ го в машината и поливаш с вода да се отмие перушината и за 20-25 сек е идеално изчистено....ако се спазят подробностите...
Нагледно-
https://www.youtube.com/watch?v=ImaS2bFEIN8

п.п. Тая машинка беше първата която направих, ходи тук-там на ''гости'' ,но оскуба 3300-3400 пилета без никакви проблеми и още си работи ...
ky-kyy - майстор
Илчо Илиев написа:
....

Олелеееее, тва чуду, дали ще скуби пъдпъдъци? Откъде ги взимаш тия гумени палци? :supz:
шоп - майстор
Илчо Илиев. много благодаря за информацията, сматам, че на доста хора ще е полезна.
Илчо Илиев - майстор
ky-kyy написа:
Илчо Илиев написа:
....

Олелеееее, тва чуду, дали ще скуби пъдпъдъци? Откъде ги взимаш тия гумени палци? :supz:
Определено, само,че се прави по-малка ,а има по-малки палци...
Тези палци са производство на "Марипен" Дряново,но ако някой има възможност може да си поръча и от Китай, чака се доста,но пък са мнооого по-евтини....

По-сложно е да се направи за големи птици, все още не са се появили големи перални по вторични :lol: , но до големината на голямо пиле, няма проблем..

На всеки ще обесня кое как се прави, който има мерак, нека пише на лични да му дам номер на телф., не е импулсен :lol:
ky-kyy - майстор
Илчо Илиев написа:

На всеки ще обесня кое как се прави, който има мерак, нека пише на лични да му дам номер на телф., не е импулсен :lol:

Имам няколко приоритетни задачки-закачки, но в момента, когато остана без занимавка в свободното си време, ще те потърся :partyman: Има дни, когато се връщам окичен с десетки гургулици, или пъдпъдъци, патки....та в къщи като ме видят ухилен, след лов изпадат в ужас :-D Едно такова чуду, би улеснило много живота на съпругата :supz:
Ся ще погледна братски Китай, кво предлага :lol:
Илчо Илиев - майстор
Има и по-голямо ''чудо'', специално за ловци-
https://www.youtube.com/watch?v=dJHZ7cy6DOs

https://www.youtube.com/watch?v=n66jpnKT2kc

Идеята е да се скубят на полето, да не се цапа в къщи,а направата е лесна според мен, не съм правил такъв модел,но като ми дойде музата ще пробвам,а винтоверти по битака има за 2-3-5 лв, закачаш на акумулатора и оставяш перушината на полето,а в къщи няма да има ядове....

Навремето гледаха пъдпъдъци в близост и продаваха мъжките почти без пари-20ст/бр и често си вземах,е скубането беше по класическия начин, тогава дори не съм и предполагал,че може и по-лесно...
Не съм ловец,а и нямам приятели ловци,но за идеята ще направя и ''полева'' скубачка,а може някой ловец да ме дари с някой пътпъдък,макар и пълен с ...пломби :lol:
Има доста клипчета из тубата , руснаците са уникални в изобретенията,а и показват кое как става...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Зайци и поилки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: