• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Всички въпроси за вилата.
_Любител - специалист
Точно това ме интересуваше- аз имам арматура 5, 6 и 8мм, но не е на мрежа, а е на макара. Мисля с нея да работя.
Интересува ме колко време си чакал бетона да зрее преди да пълниш с вода.
Каква точно ти е помпата за водопадчето?
Иначе за структурата бетон+полиестерна смола е по-евтино от бетон+плочки :-D
Най стария действащ басейн по тази технология е в Южна Африка и е на около 30години :-D
complast - специалист
_Любител написа:
а смолата с ускорител, втвърдител и т.н. излиза 130лв. Разход около 500гр/кв. м.
Приятелю,кой ти даде тая щура идея?Смола само без армировка/стъклоплат или стъкломат/ не се използва.
Иди и виж някоя пързалка от опъката страна.Така ще ти изглежада
басейна след като го уклепаш със смоли.
А ето и басейн с циментово дъно и стъклопластикови стени/направени от мен/.
Изображение
_Любител - специалист
Приятелю, ти не си разбрал какво съм написал!
Стъклопласт означава орто или изофталова ненаситена полиестерна смола, армирана със стъкломат или стъклотекстил.
Басейна ще изглежда като пързалка от лицевата страна, но цвета съм го подбрал в друг спектър различен от обичайните по детските пързалки! :lol:
complast - специалист
_Любител написа:
Басейна ще изглежда като пързалка от лицевата страна, :lol:
Двайсе години мажа смоли и не знам как се постига този ефект! :cry: Би
ли внесъл светлина в тъмния свят на неукия?
_Любител - специалист
complast написа:
Двайсе години мажа смоли и не знам как се постига този ефект! :cry: Би
ли внесъл светлина в тъмния свят на неукия?
Щом 20години мажеш смоли значи знаеш, че после може да намажеш с гелкоат и да боядисаш с боя- цвят по избор. Има и други врътки- гелкоата може да бъде оцветяван или в него да бъдат вградени композити- мраморно брашно, някаква мозайка.

И нещо друго- аз за смолата не питам, защото съм видял различни изпълнения и съм си харесал моя вариант- питам за бетона :? Не лея всеки ден бетон и не ми е силното място, а тук има хора, които вече са я изпробвали тая работа с бетоновото корито! Ако можеш да споделиш нещо по тоя въпрос ще ми е полезно.
шоп - майстор
_Любител, искам да ти бъда полезен. Работил съм мноого със смоли, матове, ровинг, гелокоат и всякакви други продукти на химията.
Не искам да взимам страната и на complast, защото той с това си изкарва хляба, НО...

не можеш да постигнеш гладкоста на детска пързалка, защото тя се отлива по калъп. Матрица, паусон както искате я наричайте. Наистина ако мажеш бетона ще получш резултат много по-лош от долната грапава страна на пързалката. Първо защото бетона ще е рошав, второ защото площа е голяма. Разбира се ако си упорит можеш да шлайфаш със дни.

Цялата ти идея е погрешна. Казах ти как се прави. Правиш паусон от дъски, рабица, гипс, шлайфаш го, мажеш го с разделител и започваш слой по слой смола-мат. Обаче много повече от 500 гр на квадрат.
работата е трудна и ако нямаш опит не се захващай защото само ще хвърлиш материалите. Пък и е неоправдано да правиш калъп за единична бройка.

Все пак си има и положителна страна. Няма нужда от бетон и армировка а само от обратен насип със земновлажен бетон.

Ти решаваш:-)
_Любител - специалист
Шоп, знам за какво ми говориш и благодаря за обяснението. Детската пързалка е идеално гладка от страната на матрицата. Когато сложиш гел върху намазана и втвърдена смола се получава нещо сравнително гладко, но не е идеално като от матрица. Виждал съм го вече веднъж и ми хареса как е станало. Нещото, което съм показал на картинката прилича на естествено езеро и метода е подходящ. В случая се получава стабилна конструкция. За първи път това е пробвано в Южна Африка за големи басейни, които не могат да бъдат изляти на место и транспортирани. Транспорта е твърде скъп. Върху гладкия и добре шпаклован бетон се слага 1пласт стъклотекстил, като втвърди се изпръсква с гелкоат с вискозитет под 1500, като втвърди и той е ред на боята. Направих 1 резервоар за вода по тоя начин като бетонното корито ми беше готово. Резултатът е перфектен. Коритото, обаче беше готово затова питам за акъл за бетона. Обяснението ти, обаче е доста ясно и полезно.
Иначе гледам от един колега, който е направил и плитка част, в която е намятал фракция от речен кварц и е сложил изкуствена трева от полипропилен. Ефекта е невероятен. В единия край е направил голям приливник и отгоре е сложил нещо като кей. В приливника е сложил потопяема помпа и тя помпа към филтъра и после водопад. Идеята е хитра, но аз няма да я ползвам в частта и за потопяемата помпа по други причини- няма да слагам кейче и т.н. Може на някой да са му полезни тези идеи.
Някой ако може да каже за 10кв под и 10-11кв стени калко торби цимент ще отидат, че да ги купувам накуп ще съм благодарен.

Иначе на Complast отношението ми е ясно- заядливо с нотка на ирония- тези, които си вадят хляба с нещо винаги реагират така на любителите на направи си сам. Винаги няма да стане, това не е така както си го представяш или с други думи ела да ми платиш и ще ти направя това, което искаш, защото го можем само аз и в НАСА. Досега, обаче все попадам на такива, които се оплакват от майстори и после опират до направи си сам. Никога обратния вариант :-D :-D :-D
hristomirov - специалист
Здравей отново!Ако мога да съм ти полезен ще ти кажа моето мнение.Ако басейна е елипса или кръг,което е най-здравият вариант,бих отлял и стените и дъното с дебелина 10см,а ако е правоъгълник или квадрат дъното 10см , а стените поне 15см.В първия случай ще са ти необходими около 15 торби цимент при съотношение на бетона 1част цимент,3 части пясък и 2 части фракция,но на практика едва ли дебелината на бетона ще е абсолютно еднаква,така че си вземи 20бр. по 25кг.Не знам квадратурата на стените ,но по тези сметки трябва да знаеш,че за 10 кв.м с дебелина 10см отиват 7 торби цимент в идеалният вариант.Ако искаш дебелина 15см ,7 + 3,5 тоест 10,5 торби.Друго важно нещо:не бих правил бетона нито по-слаб,защото се рони,нито по-силен,защото се пука!И задължително преди да го отлееш под арматурата сложи найлон,за да задържа водата!Успех!
Поздравления за проекта, наистина много хубаво се е получило, а дори не е и завършено още... аз искам да попитам с какво си обработил дървото за мостчето?
NeoBoss - специалист
_Любител на мен проекта ми допата ... но някак си акто го гледам ми прилича на 2 на 1,5м и става по скоро за вана отколкото за басейн

с размери до 3 метра за мен не трябва басейн а нещо като джакузи , да седнеш да се разхладиш да пиеш бира , ида праскаш карти демек с удобства за тези неща ....

много хора като гледам са се навили да си рпавят басейни все викат кеф цена няма , но се чудя защо никой не пробва да си направи сам с/ма за изкуствено течене , така в басейн 3 на 2 щеможе дори и да се плува .... това е нещо което мен би ме интересувало ;)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Кофраж и отливане на езеро-басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: