Всички въпроси за вилата.
nikolaiiand - напреднал
Здравейте, наскоро си купих стара къща в планината, основата и е от съха зидария към 60 см. естествено къщата е гредоред, долу има една голяма стая на кота 0' а горният етаж е с две стай , покривът е с керемиди но преди това е бил с камъни и конструкцията на гредите е за каменни почи . 1-2 греди са изгнили , но основно носещите са здрави . Искам да започна първо с реставрацията на покрива , като идеята ми е стаите отдолу да останат без таван , че да се вижда композицията на греди от покрива , като мисля да сменя естествено изгнилите , накова дъски върху тях после 3-4 мм. Воалит и после дървена скара и керемидите.
Търся мнение какви проблеми бих срешнал с тази идея и ако имате някакви предложения от опит . Къщата ще се изпозва предимно лятото не толкова през зимата.
Благодаря.
rendo - специалист
Имах същия проблем като теб постъпих по следния начин:

първо свалих покрива след което по важните греди: а именно билото и още още няколко от носещите ги подмених правоъгълен метален профил .

след което по познатия начин .

проблема беше следния че покрива беше реконструиран по време на ремонта му и се наложи да се крепи на по малка част от гредите.

изкренно се надявам да успееш да намериш изсъхнал матерял тъй като вече качествен изсъхнал матерял без да му е изтеглена смолата мн трудно се намира или ако се намери е на висока цена която не е кой знае колко по ниска от металните профили.

След което връзките с летвички които продават са обикновенно от отпаден матерял и следователно са все още Мокри и не качесвени за това по добре ги остави поне 1-2 седмици на слънце да дръпнат малко с малко от влагата и след което ги инпергнирай с нещо (ако не друго поне безир)

т.е. с две думи ядове ще имаш с некачествен дървен матерял.

Ето и още един алтенативен варянт ак оза момента нямаш възможност да направиш замисленото от теб което разборасе е най доброто

вземаш 2 яки маслени крика и започваш постепенно да надигаш и от двете страни на изядените греди (внимавай много това е игра с огъня) след което затягаш към старата греда една метална релса от кофраж с шпилки които да минават през старата греда и от другата страна да имат планки като е хубаво от всяка страна в продължение от изгнило към здраво да имаш поне 1 м от металната за да се постигне ефекта
Justy - майстор
Николай, горе вдясно има функция търсене. Въведи ПОКРИВ и ще излязат всички публикации по темата. И на първо място - когато започваш такъв ремонт следи дългосрочната прогноза за времето - някой беше страдал много от дъжд :shock:
nikolaiiand - напреднал
Благодаря Ви , по скоро ме интересуваше , дали трябва да слагам някакъв вит вата или нещо друго под покрива или може да остане само на дъските с воалита и керемидите отгоре.

Гредите започнах да ги сменям , и аз си изпатих яко от дъждовете , цялата къща се намокри , но който го е намокрил той ще го изсуши все пак :) .
А като търся покрив излиза само мойта тема :? :?
manobg - специалист
Ами долу на снимката е моя покрив и да ти кажа мисля да слагам каменна вата между гредите и отдолу да затварям с плоскости за стени защото лятото като се качвах на второто ниво такава жега ме блъскаше в клавата, че просто няма друг начин.

Може да затвориш и с гипсокартон но не го препоръчвам защото предполагам ще се пука на фугите понеже дървото е еластично. Може и да има вариант но аз съм се спрял на плоскостите за стени защото ги има от 7 до 20лв квадрата и си ги слагаш сам. Излиза по-евтино от гипсокартона.

Няма да се обидя и на други мнения по въпроса.

Прикачен файл

IMG_5054.jpg
IMG_5054.jpg (80.67 KиБ) Видяна 9077 пъти
Johny - майстор
rendo
първо свалих покрива след което по важните греди: а именно билото и още още няколко от носещите ги подмених правоъгълен метален профил
Дай сечението на профила. Как се изчислява?

Тема "реконструкция на къща,покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: