• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
todor_velikov - специалист
здравейте,понеже съм нов във форума, и не разбирам много от кладенци,но искам да си направя на вилата.Та искам да питам някой знае ли как се търсят подпочвените води и евентуално начин на изграждане?
благодаря предварително!
XS09 - напреднал
Абе не знам друг вариант освен с два медни тела под формата Г, хващаш ги леко и вървиш и където се съберат уж там било.
Дядо ми така прави кладенец, ама нещо май не уцели защото водата е малко нещо, пък знам ли...
hygro - майстор
Викни си квалифициран хидрогеолог, за да ти каже дали изобщо да копаеш. А за избереш къде, можеш да хвърляш боб, да гледаш звездите или да размахваш багети или каквито и да е радиестезични играчки - ефектът и в трите случая е един и същ. Ако има достатъчно високо ниво на подпочвените води, където и да копнеш, ще стигнеш до тях. Дълбоко ли са, никакви магии няма да ги качат по-високо. При спокойни хидрогеоложки условия, при липса на непропускливи прегради, наклони или създаващи депресии обстоятелства, подпочвената вода ще е на едно и също ниво в целия парцел. Мястото на изграждане на кладенеца е от значение при неравен терен, при наклонени глинени пластове и т.н., ама геологът ще ти го обясни най-добре. А неговата оценка задължително няма да разчита на езотерика :-D
а вие май не знаете какво е да ти прави кладенец инженер.трябва да имаш една маса с пари и пак няма да ти стигнат.питам ако някой сам си открил водата и как го е направил.ако не знаете здраве да е .иначе на вилата вода на аванта -бол.така че споко :yes:
emil_v r - майстор
Az съм си открил сам водата , изкопал и бетонирал , обаче съм инженер ...
hygro - майстор
todor_velikov написа:
а вие май не знаете какво е да ти прави кладенец инженер.
Май знам, щото имам трима :) Съветът им струва 50лв., но пък копаенето нахалост си е без пари :-D

И още нещо важно - копането на кладенци от лаици е доста опасно. Наистина не си заслужава да поемеш риска да се погребеш жив заради икономията на няколко лева...
hygro написа:
todor_velikov написа:
а вие май не знаете какво е да ти прави кладенец инженер.
Май знам, щото имам трима :) Съветът им струва 50лв., но пък копаенето нахалост си е без пари :-D

И още нещо важно - копането на кладенци от лаици е доста опасно. Наистина не си заслужава да поемеш риска да се погребеш жив заради икономията на няколко лева...
поемам риска :-D :-D :-D
Neno Er - специалист
Не е ли време да съживим темата?
Ще споделя своя опит. Заявявам обаче, че не съм специалист, екстрасенс и радиеестезист.Просто сигурно бях късметлия.
Жена ми има наследствен имот в едно близко до Плевен градче. Там никога не е имало кладенец, а са поливали от близката чешма и в последствие от водопровода.
Подариха ми ел. и ръчна водни помпи и реших да си дупна сонда.
Първо избрах мястото.Да бъде удобно срямо двора, но и да има подземна вода. Прекарах мислена линия м/у кладенцитена съседите и близката естествена чешма и по нея с багети определих мястото.
Багетите представляват два тела с ф 2.5-3мм. огънати на 90 гр. и с размери на двете части 40 и 20см.
Багетите се държат за късите части, хлабаво, насочени на пред на височината на гърдите. Там където има близко подпочвена вода, те започват да се завъртат и се кръстосват. Пак ви казвам.При мен може да е случайно, но се получи.
Изработих си саморъчна сонда . Представлява стоманена тънкостенна тръба с ф 110мм. Долния и край се изчуква така, че да се увеличи малко диаметъра и, и се заточва по остта. На другия край на тръбата се заварява с кръстачка или по друг удобен начин по остта и тръба с d=25-30мм. и l=1,5м.
На избраното място започнах да копая по метода на трамбовката. Издига се и със сила се забива острия край на сондата. След няколко удара тя се запълва с пръст, изважда се, почиства се и отново. За по-лесно проникване, приодично се сипва малко вода. Така стигнах до около 4,5м. където се появи глина, кал смесена с вода и след това пясък. Тук вече се яви проблема. На около 5,3м. материала не се задържаше в сондата, а падаше обратно.
Поради тази причина използвах за черпене на водата комбинация м/у ръчна и ел.помпа от дълбочина около 5,5м. но явно съм улучил "подземната река".В началото помпата изчерпваше бързо водата и "лапаше" въздух, но после количеството на водата се увеличаваше и сега мога да "тегля" с часове без да спира.
Ако някой има нещо неясно, да пита.
Най-важното е мерак и да не се удари на камък.
Последна промяна от Neno Er на пон фев 09, 2009 3:55 pm, променено общо 1 път.
^Don_Antonio^ - напреднал
Виждал съм с подобна сонда да копаят кладенец.
Сондата е тринога поставена над отвора на кладенеца.Тя ръчна (задвижва се от няколко човека.Принципа и е както на професионална сонда - с наставяне на тръби.На горния край има кръстачка на която 2-4 души я въртят в посока например надясно.В долния край на тръбата има конусовиден кош с острия връх надолу.Вътре в него има укрепващи греди от винкел.На стената на коша има прорези, които при въртенето на коша загребват пръста.След напълване на коша, същия се изтегля на повърхноста със стоманено въже и лебедка ( може от автомобил).
Предадената Ви информация е по памет и от преди 15 год.
Мястото където копаха кладенеца бе посочено от някакъв човек ползващ пръчки или метални Г-образи.Преходи двора и където се кръстосаха пръчките побиваше колче.Накрая се очертаха две линии, които се кръстосаха на едно място.Там заби колче и каза да се копае там.Не си спомням дали позна дълбочината на кладенеца или на горното ниво на водата (там където за първи път е потекла вода.
null - специалист
Като ученик преди мнооогооо години баща ми ми намери работа за през лятото за да си изкарам пари за морето.
С една бригада цигани копаехме кладенци с такава ръчна сонда.
Три тръби за скеле хванати като тринога с една макара отдолу.
Долния край на сондата беше като цилиндър както каза колегата укрепен отвътре с винкели и отдолу с няколко ламела дето да копаят. Не знам как да го обясня точно. Представлява цилиндър с остър връх. От двете му страни към цилиндъра има по една пластина дето да копае.
Нагоре е тръба. Тръбите се снаждаха на шлици (казаха, че били от полуоска на нещо си) и с един шпленд да не излиза.
С "жабки" на тръбата над кладенеца се хващат две други тръби на които стоим "робите" и въртим. Двама по-тежки са стъпили за тежест.
От време на време с лебедка се изтегле кофата и се празни.
И така цял ден.
По едно време главния циганин казва "готово".
Вземат се етернитови тръби. Наствят се една за друга. Най-долните се надупчват с кирката и се пускат в "кладенеца"
Отстрани се засипва с чакъл.
Един ден - един кладенец. На скала не сме попадали. Работих с тях една седмица.
  • 1
  • 2

Тема "търсене на подводни води за кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: