• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всички въпроси за вилата.
andon1980 - специалист
Здравейте,
От близо 7 месеца хобито ми се превърна един ремонт на няколко къщички в Родопите и реших да публикувам снимките от различнните фази.Казвам ,че не съм професионалист в тази област ,нямам и такова образование,просто имах голям мерак .Като цяло в нета има много малко информация за такъв тип ремонт .Ако сега можех да се върна назад бих запазил изцяло автентичния вид на къщите с каменните тикли на покрива и измазването на каменните фуги с глина , но тогава просто исках по бързо да си направя някаква къщичка да мога да разпускам там.Но може би следващия ми проект ще е да се направи точно такава еко къща ,но всичко зависи от време и пари.Тук има доста запознати с материята хора ,ще се радвам да изкажат някакви препоръки относно продължението на ремонта да не правя неща които после се налага да разваля защото преди тях е трябвало да се направи друго.Остава ми ел инсталацията но тя ще се прави от професионалист ,водата също само е вкарана в къщата ще трябва да се захрани кухнята и банята,направа на камини врати и дограми което ще е мое дело.Надявам се който се е сблъскал с такъв тип ремонт да намери полезна информация за себе си.Ако има някакви въпроси ще отговоря как съм го направил аз но все пак пак повтарям аз го правя за удоволствие не е професионално а само хоби.
Линка на снимките ще публикувам по долу ,нещо не можах да разгранича този албум като отделен така че иска малко за се поровите след снимките на металните изделия
http://andon1980.snimka.bg/business/pro ... 7.16663071
Ако не се получи линка копирайте го и го сложете в браузера ,наистина тук ми е малко сложно публикуването на снимки.Скоро ще има и нови снимки на продължаващия ремонт
merakliq - специалист
Здравей andon, с интерес рагледах снимките. Имам няколко въпроса: терасирането с каменните подпорни стени изцяло ново ли е? Има ли фудамент под стената? Защо си решил да сложиш лека метална покривна конструкция, а не да подмениш дървената конструкция и да покриеш с тиклите. Издадената метална конструкция към наклонения терен тераса ли ще е?
andon1980 - специалист
merakliq написа:
Здравей andon, с интерес рагледах снимките. Имам няколко въпроса: терасирането с каменните подпорни стени изцяло ново ли е? Има ли фудамент под стената? Защо си решил да сложиш лека метална покривна конструкция, а не да подмениш дървената конструкция и да покриеш с тиклите. Издадената метална конструкция към наклонения терен тераса ли ще е?
Здравей и за много години.Сега ще се опитам да отговоря на въпросите ти.Терасирането е направено по следния начин- преди пак имаше такива каменни стени обача всичко беше адски грозно и адски криво.Майсторите ги разрушиха до основи след това копаха до намирането на скала а някъде тоба беше около 80 см дълбочина.И вдигнаха новите зидове които освен че са с бетон са и с лек наклон към задния си край.Мисля че стана доста красиво остава да се застелят и пътеките с останалите тикли и да добие много приличен вид.Но в предвид че горе височината е 1200 метра това ще стане чак напролет.
Като сваляхме тиклите направих груба сметка ме тежеста им на покрива е в порядъка от 3 до 5 тона.А това си е огромна тежест като се добави че може да има и 1 метър сняг ми се видя доста сложно изпълнение.По принцип аз се занимавам с метални конструкции ,щях да си го направя сам но проблема е че има около 100 метра от края на пътя до къщата и всичко това се носи на ръка.Питах майстори на дървена конструкция но това беше лятото на 2007 като правих другата къщичка в същия имот и цената беше само за работа над 10 хил лв в бума на строителството и се отказах.Профилите ги купувах това лято цялата конструкция мисля че като материал ми излезе 500 лв ,но ние ползваме и отстъпка за количество /купувам доста метал за основната си дейност и затова/ .Профилите изобщо на се слаби мисля че бяха 80/40 /4 мм и с тази А- форма ще издържат голям товар.При наковаването на дъските бяхме накичени 6 човека нямаше никакво поддаване.Миналата седмица бях до село Косово там една българка емигрантка в Холандия прави една къща изцяло запазвайки автентичния и вид и малко съжалявам че не го правих и аз така при моите но вече е мианло
Издадените профили от конструкцията ще са за огромна тераса която от долу смятам да е с талпи с разстояние между тях няколко милиметра нещо наподобяващо декинг и с някакъв стилен парапет.Все пак мястото е сред чудесна природа хубаво е да има и голяма тераса
merakliq - специалист
За много години! Да наистина е голяма тежеста на тиклите, така и предположих. Терасирането се е получило много добре. Ще ми е интересно да видя как ще се получат нещата.
andon1980 - специалист
merakliq написа:
За много години! Да наистина е голяма тежеста на тиклите, така и предположих. Терасирането се е получило много добре. Ще ми е интересно да видя как ще се получат нещата.
Като има нови снимки ще ги качвам на сървъра.Утре и в неделята пак ще съм там ще има снимки по направата на дървената конструкция и като ги публикувам ще имам няколко питанвия ако има компетентни хора
единак - специалист
"И вдигнаха новите зидове които освен че са с бетон..."

Не разбрах как са с бетон? Зад камъните има излята стена, имат бетонна основа или спойката им е от нещо, което наричаш бетон?

Покривните ферми сметна ли ти някой? Без да съм голям специалист, изглежат да са много афиф.

Иначе се получава страхотно, накрая ще е приказка.
andon1980 - специалист
Не бетон а по точно цимент .Неправилен изказ.Майсторите след като бутнаха дуварите ги прередиха наново като използваха разтвор цимент и пясък в съотношение 2 към 1 и малко бяла хидратна вар на прах само за цвят.Фермите не ги сметна никой.Аз реших и аз си ги направих така.Доста халета сме правили и видях от проектите какви материали са заложени.Едно време хората не са могли да си прочетат името а са си строили къщите сега ние сметки въртим.Между другото конструкцията на дюшемето която е само от 3 профила наставени за да станат на 7 метра изобщо не пропада като стъпваме по нея а гредите които са 10 на 10 наредени през 48 см правят корем 5 см надолу.Щом ти изглежда афиф това си е твое мнение.На мен ме ми изглежда такова при 5 човека на покрива стъпили в една точна конструкцията не поддаваше изобщо.Аз се занимавам донякъде и с метални халета виж по старите които фермите са направени от арматура 20 мм.Утре ще правя конструкцията на банята от външния край ще е пак такива обгорели дъски а отвътре се чудя ка да го направя.Прочетох за кнауф два листа ама имало шанс да се отлепят плочките или за зидане с итонг ако има някой запознат ще се радвам да се включи.
argonavt - специалист
andon1980 написа:
Здравейте,
.Ако сега можех да се върна назад бих запазил изцяло автентичния вид на къщите с каменните тикли на покрива и измазването на каменните фуги с глина

Здравей Андон, това изречение ме заинтригува . Може ли малко да го разшириш и да обясниш защо.
andon1980 - специалист
Значи точно по Коледа получих предложение да посетя къщата на една жена ,която в момента живее в чужбина ,има старинна българска къща ,която е ремонтирала запазвайки автентичния и вид.Наистина крайния резултат който се беше получил много ми хареса .Тя ми отдели около 2 часа да видя да снимам и да получа разяснения за това .Безкрайни благодарности.Ще се опитам да публикувам и няколко снимки от къщата.В момента аз имам още 3 къщички купени на ссъщото място може би другите ще направя запазвайки изцяло автентичния български вид без ондулини ,железа и пластмаси.Но бъдещето ще покаже.А и в някои области аз нямам необходимите познания

Прикачен файл

222.JPG
222.JPG (214.35 KиБ) Видяна 16817 пъти

Прикачен файл

333.JPG
333.JPG (189.25 KиБ) Видяна 16817 пъти

Прикачен файл

111.JPG
111.JPG (223.73 KиБ) Видяна 16817 пъти
LZ - специалист
Евала! Уважавам такивяа начинания. Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Ремонт на една родопска каменнна къща/ плевня/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: