• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
hristomirov - специалист
Здравейте!Искам да си терасирам част от мястото!Наклона е средно голям,може би кола 4х4 няма да се затрудни с изкачването.Може ли вместо камъни да използвам бетонени блокчета за подпорна стена висока 1 метър?
schuldiner - майстор
Зависи... Някъде може въобще без подпорни стени да се правят тераси и си стоят, другаде и бетонът поддава. Наклон, води, почва, механични натоварвания, корени на дървета... много работи са!
Ако не ти се занимава с бетони, тежки армировки и т.н. презапасяване, остави си за година-две "маркери" - правиш си кофраж на най-тежките места и по състоянието на подпората съдиш за необходимото укрепване. Така да се каже, ще установиш от опит става или не става. А може и обратното - зидай сега с блокчета, а като паднат, копаеш наново основи и правиш бетонова подпорна стена...
hristomirov - специалист
Всъщност мисля че си много прав-няма какво друго да се събори!Може и да рискувам-аманета 100 години държал :wink:
hristomirov - специалист
Колеги,мога ли да изтрия вече темата от някъде?
schuldiner - майстор
Преди да изтриеш темата, да вметна само, че можеш да иззидаш блокчетата легнали (с отворите хоризонтално) с обикновена оградна мрежа откъм ската да задържа пръстта. Така хем ще е по-стабилна зидарията и решаваш дренирането, хем може някаква декорация да спретнеш в нишите.
hristomirov - специалист
Доста хитро :) Не съм се замислял до сега!Мрежата дали ще е достатъчен дренаж?!?!
schuldiner - майстор
Мрежата е да задържа пръстта - ако не е съвсем пясък, ще свърши работа и обикновена оградна. Дренажът от отворите на мрежата и блокчетата е предостатъчен, дори има опасност прекалено да ти се осушат терасите отгоре им и трудно да завъждаш гюрлюк. Ама това е друг проблем с друго решение...
hristomirov - специалист
Разбрах,само не ми е ясно как се закрепя самата мрежа-има ли някаква технология?Почвата въобще не е песъчлива,даже напротив-главно камъни и бяла пръст.
complast - специалист
При такъв наклон въобще не е нужен зид.Садиш трева с дълбоки корени или редиш решетъчни тела за паркинг.
schuldiner - майстор
Съгласен съм, че може и без зид (още първия път го написах). Но останах с впечатление, че има денивелация от порядъка на 35-40% и терасирането е наложително (например за да се ползва площта не само за преминаване, а и като нормален двор). То ако ще се редят бетонови паркинг-тела (пак под наклон), ще се загуби много от терена - нали нямаш предвид да се редят вертикално? А и съвсем не са евтини, сравнено с блокчетата...

Всъщност съм виждал на 60 и повече градуса бетонни паркинг-тела - май по буните край морето, ама къде точно... Не е лоша идея!
  • 1
  • 2

Тема "Терасиране с бетонени блокчета," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: