Всички въпроси за вилата.
mtvachev - напреднал
Здравейте, времето се затопля и дойде време да стартирам един доста отлаган от моя страна проект, а именно направата на лятна кухня на вилата. От както взехме имот в близост до гр. Враца, през ръцете ми мина доста работа с която не съм и мислел, че ще правя някога. Винаги съм обичал да правя нещо с ръцете си, а това да виждаш как нещата ти се получават и децата покрай теб помагат и се радвам е супер. Така за 3 години с доста четене от този форум успях сам да направя 25 метра подпорна стена с дренажна система, около 50 метра постамент с ограда от пада, септична яма на 30 метра от къщата и да ги свържа (успешно), поливни системи и още куп неща за да превърна едно запустяло място с моят рай. Стига съм се отплесвал...
Дойде време да бурна една барака и прилежаща към нея външна тоалетна, да излея плоча и на това място да направя лятната кухня в която да прекарваме съботните летни вечери.
До сега всичко което съм правил се е получавало, та реших и това да го проектирам и изграда сам. Бих се радвал ако имате идеи или критики към това което съм измислил, да ги споделите, за да мога да редактирам проекта и да го направя възможно най-добре.
Благодаря!

Размерите на които съм се спрял са 7 на 4 метра, като две от стените ще бъдат иззидани с бетонови тухли, армирани колони и трегер над тях. Все още не съм решил, но може би в стените ще сложа някой панорамен прозорец.
Направил съм два варианта. На кой от двата е по-одачно да се спря?
За размери на вертикалните и всички хоризонтални греди съм заложил 140 х 140 мм.
За размери на наклонените подпорни греди съм заложил 100 х 100 мм.
Извинявам се ако терминологията не е правилна, но все още ми е леко чужда.
При всяка сглобка на две греди, едната ще влиза в другата на 10 мм дълбочина. Наклонените греди също ще бъдат зарязани за да имат по-голяма контактна площ с гредите.
След реализирането на долу показаният етап, ще бъде. монтирана ламперия и керемиди.

Вариант 1:
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
Прикачен файл:
5.jpg

Вариант 2:
Последна промяна от mtvachev на ср апр 09, 2025 2:25 pm, променено общо 2 пъти.
mtvachev - напреднал
Вариант 2:
Прикачен файл:
1 v2.jpg
Прикачен файл:
2 v2.jpg
Отворен съм към всякакви мнения и предложенея :partyman:
gogo7777 - майстор
Вариант 2 защото ще можеш да подпреш поповете с диагонали (ветроопори).
Добре си го замислил. Дори си се презапасил от към материал, може да намалиш от сеченията ако искаш да спестиш някой лев :wink:
imegogo - специалист
При мен са 4 метра ширина 12х12 см греди провиснаха според мен трябва да вземеш лепени за двете в средата
kborisov - специалист
Вариант 1:
Нищо няма да провисне, но материала е твърде много :)
- "всички хоризонтални греди съм заложил 140 х 140 мм." - за хоризонталните е твърде много. При мен са 100х100 и си е добре.
- "наклонените подпорни греди съм заложил 100 х 100 мм." - ако това са ребрата - 100х50 е достатъчно. Максимум през 60см.
Това от опит :) Размерите са сходни: viewtopic.php?f=21&t=23735&start=90#p1040260
5 години нищо не е мръднало!
mtvachev - напреднал
Благодаря за мненията, ще го имам в предвид при финализирането на чертежите, преди купуването на материала и започване на същинската работа. В момента съм в етап на премахване на старата барака на това място и изливане на постамента.
Имам една чуденка и тя е дали има кой знае какво значение за здравината изборът на планки за гредите, който служат за закрепването им към постамента. Иска ми се хем да мога сложа планките след като е готов постамента, хем гредите да нямат контакт с пода за да се избегне влагата зимата, но и да е здраво във времето.
За момента се спрях на този тип, защото има още доста елементи от този тип, които да използвам при закрепването на гредите една за друга, но не съм сигурен дали ще са достатъчно здрави.
Прикачен файл:
42622o-900x900.jpg
42622o-900x900.jpg (37.56 KиБ) Видяна 2050 пъти
Ал_ - специалист
Прикачен файл:
IMG_0150.jpeg
Това е с такива планки, лятната кухня - също. Аз поне съм доволен.
Ако пък те притесняват откъм здравина - можеш да импровизираш с подбран според дебелината на гредата кух профил, с желаната от теб дебелина на самия профил

Тема "Навес за лятна кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: