• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
kolonal - специалист
Миналата година "бихме" сонда. Вода излезе на 8-ия метър и сондаджиите откараха до 10-ия, повече не могло, свличало им. Въпреки опитите ми да я изчистя, водата постоянно излиза мътна. Може да е заради бибото, може заради подпочвените води, кой ли знае! Реших да си направя кладенец на същото място, поне видяхме, че там има вода. Намерих няколко човека, които се занимават с машинна направа на кладенци. Водих ги едните вкъщи и казаха, че трябвало да се копае с корона на Ф400, защото имало камъчета в почвата и другата им кофа Ф1000 нямало да може да изкопае. Питането ми е такова: Ф400 няма ли да ми е малко, като се има предвид, че предишните копаха със Ф115?! Няма ли пак да е мътна водата? И какво, аджеба, да правя? Защото веднъж плащах на едните, сега като платя и на тия и нищо не стане, едва ли ще имам трети вариант, а и пари за повече експерименти.

П.С. Става дума за селце на 30 км северно от София, в което авариите, по стария ТКЗСарски, водопровод са чести и сега пак сме без вода.
NeoBoss - специалист
не съм цпециалист но според мен е важна дълбочината не дебелината
tinalex - специалист
Според мен продължавай да точиш вода с бибото,ще се изчисти.Има ли дебит?
kolonal - специалист
tinalex написа:
Според мен продължавай да точиш вода с бибото,ще се изчисти.Има ли дебит?
Дебит има, но незнам кога ще се изчисти. Примерно, около 20-25 минути тече, после 20-25 го оставям да се пълни и пак така.
torbalan - Дървен философ
е то ако за 25 минути свършва - това не е имане на дебит....

кладенец може и на ръка да се копае, не е задължително да е с машина :)
kolonal - специалист
torbalan написа:
е то ако за 25 минути свършва - това не е имане на дебит....

кладенец може и на ръка да се копае, не е задължително да е с машина :)
Там, в Козлодуй, има ли живи бунарджии, че в софийско не останаха. Всъщност, има един, ама иска по 500 лева на метър.

Сега сериозно по въпроса ми, никой ли не знае на Ф400 дали ще е бистра водата ако се ползва еди каква си помпа, която не мъти, т.е. не е вибрационна. Имам предвид да се каже и каква помпа да се ползва. Така казано, имам нужда от мнение на специалист, а не на празнодумци и празноделци.
NeoBoss - специалист
като имаш нужда от специалист ходи при такъв и му плати за отговора му

хората си правят сондажи по ф100 и водата им е бистра. Ако кладенеца ти е дълбок мътнотията ще пада на дъното и горе ще ти е бистра водата елементарное.
Тия които са ти били сондата са те преебали. Пък и като тебит малко.

а така като те слушам нещо ми говори че си оставил помпата на дъното :-D
sensi - специалист
Аз си мисля, че е трябвало да се изкопае поне още няколко метра този сондаж. Тези 2 метра немогат да наваксат с необходимата вода. Аз съм с кладенец и водата излезна на 10-тия метър, а майсторите изкопаха още 4 за да може да се събира вода. Мога да ти дам тел. на тези, които ми копаха моя. Обад исе и си говори с тях. От Лозен - Софийско са.
0887972678 - Митко
hygro - майстор
kolonal написа:
Вода излезе на 8-ия метър и сондаджиите откараха до 10-ия, повече не могло, свличало им.
Използвали са, че не си наясно и са се подиграли с теб - свлича се само на аджамиите, а и явно са си спестили довършителните работи.

Никой от разстояние не може да ти даде съвет. Трябва де си викнеш хидрогеолог или поне печен сондьор, за да види какво може да се направи на място. Проблемът не е толкова в мътната вода - това в повечето случай се оправя елементарно и причината не е във Ф-то. Лошото е, че водата ти е малко. Вероятно сондажът е плитък, но това вече геологът ще ти каже.

Не се хвърляй на инвестиции, преди да си се посъветвал с компетентен специалист. По телефона няма да стане - ще трябва да бръкнеш за няколко лева, ама пък ще ти се върнат...
kolonal - специалист
Не ме притеснява да дам някой лев на специалист, стига да е добър. Препоръчайте ми някой читав, защото тези дни ми дадоха телефона на един, уж специалист, и се оказа, че телефона му е изключен за неплатена сметка. А човек, който не си е платил телефона, не ми вдъхва много доверие, пък ако ще причината каквато и да е.
  • 1
  • 2

Тема "Питане за диаметър на нов кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: