Всички въпроси за вилата.
dan_ - напреднал
За размерите по отношение на стъпалата в едно стълбище съм наясно - денивелацията делено на височината на стъпалата ти дават броя на самите стъпала. Дълбочината на стъпалото умножено по броя стъпала ти дава дължината на стълбищната площадка.
До тук добре - ще направя кофража. Дори мисля да направя стъпалата 13 см високи, за да мога да ги изкачам и като остарея/ но още се двуомя дали да не са 15 см./.
Интересува ме как се армират тези стъпала?
Имам денивилация на терена 2,60 м. Стълбището ще е захванато за греда на плоча/сега правя кофража за плочата/. По средата на конструкцията ще го "подпра" с греда, която ще "лежи" на две колони. Целта е да не провисне /ще е дълго от 5,40 до 6,00 м. в зависимост на каква височина ще оставя стъпалата/. От там нататък се колебая за начина на армиране на цялата стълбищна конструкция.:?:
Който може да помага, нека сподели знанията си....
m_markovski - специалист
Здравей
Има една формула за стълбище (по спомен) - 2 пъти дълбочината на стъпалото плюс височината трябва да бъде около 70см, колкото е една крачка разстояние. Това гарантира нормално изкачване на стъпалата. С други думи, колкото по-ниски са стъпалата, толкова са по-дълбоки и обратно.
Това съм го чел в стари учебници по строителство (от преди 50 години), когато се наложи да правя с баща ми ново дървено стълбище в селската ни къща.
m_markovski - специалист
Ето и професионално мнение по въпроса с малка разлика във формулата. Но идеята е ясна. Колкото до армировката - би трябвало долна да е ок.
http://www.bgremonti.com/forum/viewtopi ... =37&t=1000
dan_ - напреднал
При височина 2.60 м. за преодоляване, съм се спрял на следните размери: 13 см. чело на стъпалото и 30 см. дълбочина на стъпката. От това следва 6.00 м. стълбище със ширина 1.10 м.
На третия метър ще има подпори от две колонки.
Армирането ще е долно, ок, но с какво Φ желязо? Вертикална и/или хоризонтална армировка? На високата част на стъпалото слага ли се желязо за заздравяване на челата?
Все въпроси, на който с отговорите не съм сигурен....
PCL82 - майстор
Формулата за стъпала е 2Н+В<=62 до 64см Н е височината, В е ширината на стъпалото. 70см е много.

От инжемери и знам, че стъпалата освен с долна армировка, която носи основната тежест се армират и с т. нар. столчета. Това са Г-образни железа с къси закривени краища. Монтират се по няколко в профила на стъпалото с монтажно железце успоредно на ръба на стъпалото, а отдолу се привързват за долната армировка. Така на всяко стъпало се получават нещо като бигли. Столчетата и монтажното железце е достатъчно да са от 6мм тел. Долната армировка трябва да се сметне.

13 до 16см е добра височина за вътрешни стълби. По високи се правят за мазета и тавани.
ebahti - майстор
Такаа,заложи в гредата минимум 12мм желязо за скарата на стълбището през 15тина см. Добре е да отлееш стъпалата заедно с плочата,ама става и отделно стига да ги има тия чакащи железа,убаво е и 1 зъбче да се направи ако отливаш стълбите отделно...........Абе ти немаш ли поне 1 кадърен кофражист покрай тебе та питаш за тия работи или си на принципа НАПРАВИ СИ САМ :-D
dan_ - напреднал
Никой ли не е правил стълбище, че да каже нещо конкретно за армирането?
ebahti - майстор
dan_ написа:
Никой ли не е правил стълбище, че да каже нещо конкретно за армирането?
абе човече,мн. конкретно ти е казано,амаа и на мен некой музикант да ми обесни как се четат ноти едва ли ще го разбера. така че ако не си в час по добре дай некой лев на разбирач отколкото после да си биеш главата............Скара-столчета-връзка м/ столчетата,това е армировката...........е схема нема да ти правя-и без това бая ти написах :evil:
dan_ - напреднал
http://www.postimage.org/image.php?v=aVSKzyS

В приложената схема, на кое казваш "столчета"?
Говориш за "скара" - единична или двойна? В схемата има двойна скара - долната издържа на опън от тежеста на конструкцията, а горната защо е - противотръсна?!
Пак да се върнем към схемата - челата не са усилени с хоризонтална армировка? Височината h на "пързалката", колко е нормално - 15 см?/толкова мисля да я направя/. Стр. инж. ме съветва 12 см., майстор ми казва, че 14 см. е нормално, но за скарата ми казва да сложим конструктивно желязо ф 6,5, на което останах озадачен, но не се направих на изненадан, за да не попреча на "мисловния" му процес.
Сега разбра ли защо държа да се дискутира в детайли.
И не на последно място е марката на бетона - B 15, B 20, или B 25?

ПП. А относно нотите - мога да чета, стига да са грамотно написани....

Тема "Kонструкция на външно стълбище" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: