Всички въпроси за вилата.
PCL82 - майстор
На вилата имахме тротоарни плочи които поради дрижения на земята се зазпукваха и прорастваше трева за има няма две години. Затова решихме да направим бетонни пътеки от 10см армиран бетон върху основа от тръмбован чакъл и пясък. Бетонът искахме да се изпердаши за да няма нужда да се слага още нещо(плочите са на повече от 30години и не могат да се ползват отново).

Но майсторите които го отливаха изпуснаха момента за изпердашване и само го загладиха.Това стана началото на зимата и за да не замръзне му сложиха добавки и по мое искане го покриха с найлон. Казаха че при такова студено време и добавки му трябват няколко дни за да стане годен за изпердашване и така си и остана.

Ясно ми е че каквато и замазка да се сложи ще се скапе след няколко години.Камък да се лепи е скъпо а и на места нямам височина заради врати и прозорци на приземния етаж.

Какво може да се направи което да е евтино, да изкара едно 15-20 години и да изглежда прилично.
lyki - специалист
Някъде бях гледал върху бетона специално килимче от изкуствена материя наподобяващо трева.
Да не прозвучи като критика ,но защо по дяволите си правите тия вили и всичко наоколо заливате с бетон?Нали човек по презумция отива на вилата за да е по близо до природата ,а не да гъделичка собствено то си благополучие. То бетон и стъкло си имаме достатъчно и по градовете.Нямаш си на идея колко красиво изглежда пътека в тревата от различни по диаметър дървени шайби подредени с фуга в която расте трева.
PCL82 - майстор
Дворът ми е голям а пътеките са само около къщата и до нея. Тяхната пощ е 60кв м. и са широки по 90-100см. В двора имам много дървета , цветя и зеленина. Не съм тръгнал да правя изпълнения в стил новопоявил се богаташ-напротив. Просто целя да се получи трайно и да не бие на очи. Плочките досега вършеха добра работа но се разместиха, обрасаха с трева и повторното им нареждане не вършеше работа.

Другата причина поради която сложих бетон е повърхностното отводняване на терена, иначе ми се мокрят стените на приземния етаж.Дренаж имам но трябва да му се помогне и с повърхностно отводняване.
Последна промяна от PCL82 на ср мар 26, 2008 11:16 am, променено общо 1 път.
emil_v r - майстор
Порцеланови плочи имитиращи камък .
Трябва обаче да се нареже бетона през 2м (кратно на плочите)
Търпи много критики моето предложение, но
не мога да измисля по- добро.
Защо "питеките " внимавай с правописа !
Тук казваме -патеките , доста по - благозвучно (от пате ) :-D
PCL82 - майстор
За сега идеята ми е да минем бетона с пчеларка за шлайфане на мозайка, че да му подобрим вида.По-големите дупки обаче ще си останат-добре че не са много. С гранитогрес ще е адски скъпо-искат по 17лв м2 за труд, за външни условия си трябва хубаво лепило като СМ17 а то е по 30лв торбата и става... Гранитогрес имам само на терасите.

Сещате ли се за някакъв полимер който да импрегнира бетона, да придава гладкост, да е устойчив и да не излиза скъпо?
hhhristov - напреднал
emil_v r написа:
Порцеланови плочи имитиращи камък .
Трябва обаче да се нареже бетона през 2м (кратно на плочите)
Търпи много критики моето предложение, но
не мога да измисля по- добро.
Защо "питеките " внимавай с правописа !
Тук казваме -патеките , доста по - благозвучно (от пате ) :-D

Все си мисля че корена на пАтека е ПЪТ - та айде да си стиснем ръцете на пЪтека :)
хъъъхъхъхъхъ
emil_v r - майстор
Dobre Христов , стискам ти ръка :-D
Имам големи проблеми с кирилицата.
Аз не претендитах че "патеки "е гр. правилно ,а че е по- хубаво от питеки .
Първото е от пате , патка , а второто от питка ,... :sad:
ПЦЛ 82 , напъвам се по твоя въпрос много понеже си радиолюбител
но не мога да измисля нищо .
Шлайфането с мозаечна машина нема да е мн. розово.
Ще видиш като почнеш .
При педрашенето се променя структурата на бетона (цемента изплува от горе и прави водонепр. пласт ) .
Германците даже имат спец. дума и го наричат зооле .
hhhristov - напреднал
emil_v r - ебавах се - добре прочетох че патеки е от пате - не се вързвай ;)
peshev-ko - специалист
Даже и машината-пчеларка, не е от пчела а от чела/чело/ и се казва челарка :-D :lol: :-D
PCL82 - майстор
:) Не знаех че била челарка, но вече знам, все си мислех че е нещо заради звука й ама било друго.

Това за повърхностния слой беше важно, в момента има нещо такова.
След като наляха бетона хванаха мастар и го пошляпкаха ,че да излезе млякото и го загладиха с мастара.Мастара връщност беше дълъг нивелир така че си следяха и наклоните.
Лошото е че от клоните на дърветата и от покрива капеше и станаха дупки, а найлона който сложих се отпечата тук-там. На места не го загладиха както трябва и сега не изглегда добре.
Бетонът е марка В15 с добавка за -10°С.

Предварително благодаря за всякакви полезни идеи.

Тема "Финиширане на пътеки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: