Всички въпроси за вилата.
gattaka - специалист
Здравейте майстори,от много време съм решил и аз да дам своя принос за семейната ни вила!
Та имаме BBQ кът голям около 3,20/5,20-правоъгълник с лек трапецовиден намек :lol:
В единия ъгъл е недовършената камина(барбикю),която трябва само да се облицова,но това е друга тема!
Основната ми идея за навеса е да бъде с с едноскатен покрив с наклон,ще представлява правоъгълник със скосения в единия край,височината мисля в най-ниската страна да е 2 м!
Въпросите ми са(понеже ми е за пръв път):
-какви греди да ползвам (размер-100/100 ли 80/80 ли...) какви дъски за покрива
-колко см да бъде денивелацията зада се отича както трябва
- как да свързвам гредите и по-точно има ли някаква особеност при свързването на хоризонталната челна греда с наклонените греди на покрива!
- как най-лесно да взема нивото,като се има предвид,че земята не е равна(ще се прави плочник,ама по-нататък)
Ами това се сещам за сега!Благодаря ви предварително!

Прикачен файл

Навес.JPG Ето едно примерно чертежче: :-D
pipbel - майстор
Големичко ми се струва разстоянието ти за добро премостване.
Ето как ми го направи дърводелеца на мене - двускатно. Размерите ми са подобни на твойте -3.70/6.00, гредите са 10/10. И при мене ще има там BBQ :cool:

viewtopic.php?f=47&t=30107
gattaka - специалист
Проблема при мен е колега,че ако го направя двускатен придъжд от горната страна ще става езеро!
Понеже двора е на тераси и там където съм отбелязъл стена 1,5 м висока,тоест зад барбикюто е тераса(градинка)!
Затова искам да е едноскатен!Трябва да стане нещо като покрива на гаража ти!
GEORGI5959 - специалист
Дай още малко информация, с какво ще се покрива/това е важно за наклона/, задната стеничка/1.5м./ така ли ще остане или ще се вдига до покрива за да се затвори задната част. Най-добре и една снимка при възможност.
gattaka - специалист
Ооооо да...забравих...ами мисля да го покрия с профилна ламарина с PVC покритие!
Скоро покривах с такава доста голям покрив,цвят керемида!С нея излиза най-ефтино,режат ми я на размер и се монтира за минути само с винтоверт! :)
Задната стеничка и 50 сантиметровите лява и предна стенички мисля да си ги оставя така,защото искам да си е навес,а не затворено помещение!Евентуално при студено време ще се спускат някакви найлони,а за през лятото мисля да слагам някакви декоративни оградки върху стеничките!
С една дума имам само една цяла стена-тази отдясно(чуждата)!

Прикачен файл

Навес-страничен изглед.JPG
Ето и страничен изглед-дано да се разбира
Навес-страничен изглед.JPG (112.56 KиБ) Видяна 17941 пъти
GEORGI5959 - специалист
От въпросите ти личи, че много неща не ти са ясни, а и сам казваш, че ти е за първи път. Мисля, че трудничко би се справил сам но виждам, ентусиазма ти е голям. Това е похвално и за това с удоволствие ще се опитам да ти отговоря максимално разбираемо.
- какви греди... - 10/10 ще ти свършат работа/в дърводелството обикн. се работи в сантиметри/ но моя съвет е да си купиш 15/15, минимум 12/12. Аргументите ми са, че по-дебелите носещи греди създават масивност, визуално изглеждат по-добре, не като наколно, ефирно жилище, има възможност за точна обработка и орнаменти, а разликата в цената е много малка и не си заслужава икономията.
- какви дъски... - шпонтовани за съчак, продават се готови на връзка.
- наклона... - ламарината позволява и много малък наклон/до няколко см. на метър/, така, че избери си сам според мястото и твоя вкус. Опъни един канап или дъска, отиди на 10-15 м. погледни и променяй докато ти хареса. Мисля, че на твойте 3.20 едно 60-70 см. ще е добре.
- как да свързвам гредите... - най-лесно и евтино с по един голям гвоздей от двете страни на реброто под наклон. Може с винтове и с винтовера.
- как да нивелирам... -не си уточнил къде ще сядат носещите греди. Предполагам някои върху стеничките 1.5м. и 0.5м., а някои върху стъпки. Тогава всички ще са с различна дължина и най-лесно ще ти е да сложиш една и по нея да нивелираш останалите. Не си споменал как ще ги захващаш в долната част.
Има и още много но е трудно в един пост. Желая ти успех.
gattaka - специалист
Колега,благодаря ти за подробния отговор :)
Не се притеснявам как ще се справя,още повече ,че съм инженер и до сега с каквото и да съм се хванал става!
Както казват хората:"Спитане до Цариград се стига",а и като имаш достатъчно желание....
Та за мен най-голямата енигма си остава как да легне реброто на носещата греда!Трябва ли горната страна на гредата де направи с ъгъла под който ще легне реброто отгоре?
npn
Ако има възможност, направи най-ниската страна поне 2.30 м.
Гредите може да са 10/10 см., но по-добре сложи 12/12 см.
Помисли и за покрив от керемиди. Ламарината се нагрява много силно през лятото...

Горната страна на гредата не трябва да прави с ъгъла под който ще легне реброто отгоре.
GEORGI5959 - специалист
Гредите върху които ще лягат ребрата се поставят хоризонтално. Ребрата лягат върху тях под ъгъл, който ти си избрал. Естествено допирната точка се получава само в предния край. Да не те притеснява, че допирната площ е малка и не е върху цялата ширина на долната греда. При реденето на ребрата се започва от двете крайни, между тях се опъва канап на две места, в горния и долния край. Всяко ребро се слага по канапите. Желателно е да се провери и по средата с подвижен канап/ на крайното ребро се захваща с пиронче и се опъва и задържа с ръка на другото крайно ребро/ и едва тогава се кове. Това е необходимо защото колкото и да ти са прави и с еднаква дебелина гредите, винаги се получава разминаване, което после води до неравност при наковаване на ламперията. При тази операция е необходимо на места да се задяла носещата греда или да се подложи парче. Мисля, че за това ти беше въпроса.
dechev - специалист
По руските сайтове гледам винаги зарязват мертеците /ребрата/ сним.1 Аз като си правих покрива на вилата не съм, на три места /билото, средата и гредата в/у пояса/ по два пирона 20см.Не съм специалист не знам как трябва да е ма за сега никви проблеми нямам.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (44.76 KиБ) Видяна 17717 пъти

Прикачен файл

2.JPG

Тема "Ще си правя навес!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: