Всички въпроси за вилата.
Здравейте,

С интерес следя мненията и съветите тук, а сега имам и аз един проблем и като лаик в строителната сфера, реших да се обърна за съвет към хората тук. Пускам темата тук, макар че може би е подходяща и за секцията "хидроизолация", но надявам се да не е проблем.
Драмата ми е следната: имаме стара семейна къща в едно малко село близо до Ябланица в подножието на Стара планина. Къщата е на хълм със силен наклон и пролетно време когато се топи снега буквално реки от вода се изливат надолу по пътя. Една такава "река" се спуска и удря едната страна на къщата.
В резултат на това в стаята вътре изби много плесен и я направи почти необитаема.
Отделно от другата страна на стаята, на съседната стена, преди години натрупахме от външната страна около 60 см пръст където се получи нещо като алпинеум с цветя (доста занемарен сега), но от тази страна отвътре също избива плесен.
И двете стени отвън са облепени на 50-ина см. височина с камъни, но не знам дали това не е по-скоро за красота, или върши и някаква рактическа работа д апредпазва от вода.
Къщата е стара, тухлите, доколкото знам, са ръчно правени от дядо ми преди много години, но пък зидът е дебел, а външното измазване и варосване е на 10-15 години. Къщата няма дълбоки основи и някаква по-специална изолация.
Та въпросът ми е, как най-добре мога да се предпазя от тази плесен - предполагам ще се наложи да се измажат стените с някакъв водонепропусклив разтвор, но от външната, или от вътрешната стена е по-добре не знам. Отделно познати са ми казвали, че е хубаво да се направи някакъв дренаж на почвата от външната стена, за да може да се оттича водта по-лесно и да не се набива в почватаи от там да се просмуква в стената. Бяха ме посъветвали да изкопая канал от външната страна на къщата където тече водата и да се запълни с чакъл, който няма да задържа водата.
Също така не знам дали не е добре от другата страна на стената, където пък е натрупана пръстта за "алпинеума" да махнемм пръстта изцяло, за да не опира в стената.

Снимки с нагледни обеснения на проблемните места можете да видите тук:
https://picasaweb.google.com/1134546489 ... directlink

Това са моите проблеми, ще се радвам да чуя какво мислите, че е най-добре да се направи в случая. Предварително благодаря :)
Spassow_lbg - специалист
трябва да се изкопае около къщата и да се направи хидроизолация на стените отвън.
според мен това ще реши проблема.

вече за отстраняването на съществуващата плесен си има химия.
Благодаря за отговора. Аз се зачетох в темите за хидроизолация и видях, че там има подобни решения. Явно ще пада копаене :)
ArturDent - Почти Безобиден
Първото решение е: водата далече от къщата. Покрив, улуци и прочие водоотвеждане
След това: Дренаж и хидроизолация.

При голям наклон, какъвто имаш водата (от дъжд, сняг) в повечето случаи просто трябва да се разкара далече от къщата. Дренажа (копането) е по-наложителен при високи подпочвени води. Но не казвам че е излишен.
Така се е наложило като мнение за дренажа, защото поне 5-6-те най-големи града в България са с високи подпочвени води. Но например В Балчик дренажа е безсмислен - скала.

Тема "Проблеми с плесен по стената на стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: