Всички въпроси за вилата.
OwnerBG - специалист
Здравейте, предстои ми да сътворя една поредица от стени и огради от зидан камък. Не са подпорни стени а оградни с височина до 3-3.50.
Въпроса е с какво да се зида.
Търся ефекта на стара постройка, но не съм привърженик на сухата зидария.
Зидането с кал и слама е приемливо,и си е подобие на сухата, но не знам доколко е конструктивно защитено, при положение че нямам под ръка читав майстор на суха зидария.
Остават варта и цимента.
Цимента отпада поради външния вид и ефекта на ерзац продукт.

За сега съм се спрял на варта.
Дайте идея с какви добавки да усиля здравината и спойката на разтвора.
iva6ki - специалист
Една две мистрии цимент на кофа хоросан ,но зида трябва да има козирка иначе няма да изкара много като не е сухо зидан

Едит:http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=25419 ползвай търсачката
Leon - специалист
iva6ki написа:
Една две мистрии цимент на кофа хоросан ,.......
Без претенции да съм разбирач ... увеличи цимента на 3-4 мистрии. Става достатъчно устойчиво и избелява добре.
OwnerBG - специалист
Leon написа:
iva6ki написа:
Една две мистрии цимент на кофа хоросан ,.......
Без претенции да съм разбирач ... увеличи цимента на 3-4 мистрии. Става достатъчно устойчиво и избелява добре.
Чудех се, ама да питам все пак.

Ако сложа едро счукана червена тухла или керемида, ще има ли негативен ефект при здравината.
Каква големина да бъде и да се пресее ли от прахта.
iva6ki - специалист
Ами бих ти препоръчал да не го правиш а да ползваш трошен камък където трябва да запълваш по големи фуги, а за мистриите е по преценка аз за мазилка слагам 1 за зидане 2 и 4 да сложиш няма да е грешка а въпрос на финанси.
Мислил ли си за вариант ако ще правиш 40 или 50см зид да зидаш от двете страни и в средата да подлееш с арматурна мрежа и отгоре да направиш козирката :?:
OwnerBG - специалист
iva6ki написа:
Ами бих ти препоръчал да не го правиш а да ползваш трошен камък където трябва да запълваш по големи фуги, а за мистриите е по преценка аз за мазилка слагам 1 за зидане 2 и 4 да сложиш няма да е грешка а въпрос на финанси.
Мислил ли си за вариант ако ще правиш 40 или 50см зид да зидаш от двете страни и в средата да подлееш с арматурна мрежа и отгоре да направиш козирката :?:
Трошляка не е за пълнител и смятам да е по дребно натрошен и иииииии ... абе така съм го виждал при стари зидове.

За дебелия зид който ще е 70 см. смятам да е двулицево зидане и в средата трощляк и по силен разтвор.
Не се сещам какво значи да подлееш с арматурна мрежа. Представям си го като поставена в средата вертикално арматурна мрежа и наоколо запълнено с трошляк и разтвор.
Само не знам дали ако е варов разтвор, няма да е проблем.
Стефко - специалист
OwnerBG написа:
...Не се сещам какво значи да подлееш с арматурна мрежа. Представям си го като поставена в средата вертикално арматурна мрежа и наоколо запълнено с трошляк и разтвор.
В правилна посока си го представяш. С леко пояснение - изправяш мрежата, зидаш от двете страни камък с хоросан, а в средата наливаш бетон Б20 с дебелина поне 25 см.
OwnerBG - специалист
Стефко написа:
OwnerBG написа:
...Не се сещам какво значи да подлееш с арматурна мрежа. Представям си го като поставена в средата вертикално арматурна мрежа и наоколо запълнено с трошляк и разтвор.
В правилна посока си го представяш. С леко пояснение - изправяш мрежата, зидаш от двете страни камък с хоросан, а в средата наливаш бетон Б20 с дебелина поне 25 см.
Това значи ли че може да се мине и без сантрачи, или поне ще имат повече визуално а не конструктивно действие.
vitrinabg.com - специалист
На времето сантрачите са служили за изравняване на зида.Ти като наливаш бетон конструктивно според мен не са ти необходими.Визуално обаче със сантрачи зида изглежда по-добре.

Тема "Разтвор за зидане на камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: