• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
huntered - специалист
Здравейте!
От доста време съм във форума и наистина има доста полезни неща, но не съм писал досега. Поздравления за съветите. Имам вила на два етажа, като между двата етажа е дървен гредоред, който искам да го махна и да излея плоча. Размерите на плочата която искам да излея са 360 на 370мм. Арматура имам достатъчно, но не на тези размери. Останала ми е от предно строителство на къщата. Та въпросите ми са следните:
1.Може ли да се снажда арматурата, като снадката ще е по средата на късия размер?
2.Колко трябва да е застъпването на арматурата в зоната на снадката, като мисля да направя скрита греда?
Армировката (скарата) ще е 150/150 с N10.
Благодаря предварително за съветите.
gkolev - напреднал
Не можах да се ориентирам по описанието, но правилото е при застъпване на арматурата, разминаването да е диаметъра х40, т.е. 40 см. при №10. Долна и горна скара, разделени с т. нар. столчета и мин. 3см. бетоново покритие. При плоча с дебилина 20 см. например, разстоянието между долната и горната скара трябва да е мах. 14см.
Надявам се да съм бил полезен!
gkolev - напреднал
И все пак, намери си познат проектант - конструктор, който да те ориентира, какво точно трябва да направиш. Усилия на опън, натиск, земетръси, снеговалежи и т.н. и т.н. №10 за плоча 360х370 звучи добре, но все пак!
VLADO66 - майстор
Е къде ще стъпи тази плоча -обемното тегло на бетона е 2500кг на кубик.
crez - майстор
Спокойно може да завариш челно парчетата и да получиш исканата дължина.
huntered - специалист
Поиграх си малко и спретнах нещо като схема. Ето това искам да се получи със скритата греда и арматурата (червените линии). Благодаря за мненията.

Прикачен файл

Plo4a-Model.jpg
Plo4a-Model.jpg (109.9 KиБ) Видяна 21644 пъти
Стефко - специалист
crez написа:
Спокойно може да завариш челно парчетата и да получиш исканата дължина.
НИКОГА не правете това за плоча. Има арматура с по-високо въглеродно съдържание, която при заварка става трошлива.
huntered - специалист
За заварки и аз не съм съгласен.
професионал - специалист
Челно заваряване не, с разминаване може,но не всички пръти и не в една равнина.Идеално си го намислил няма да имаш проблем!Втора скара в средата върху гредата като усилител задължително,а по краищата околовръст може да сложиш къси парчета 60-70 см.
huntered - специалист
Усилителите по краищата ще има. Горната скара ще легне върху скритата греда на цялата плоча. А може ли горната скара да е от Ф6.5 като размера на отворите е 6/12мм? Просто имам такива готови скари с размери 3,5/4м. Плочата мисля да е дебела 15 см.
  • 1
  • 2

Тема "Армиране на плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: