Всички въпроси за вилата.
манихеин - специалист
Здравейте, колеги! Отскоро съм пчелар, кошерите ми са на плочата на една лятна кухня. Вдигнати са нависоко, понеже отдолу минават често хора. Днес хванах рой, но нямам повече място на плочата и се налага да вдигна навесче, върху което да може да се ходи спокойно. Навесчето трябва да е широчко и длъжко, за да мога догодина, живот и здраве, да сложа още кошери. Подпорните и напречните греди мисля да ги направя от железни тръби и винкел, понеже с това разполагам. Може да сложа и дървени греди върху им. Въпросът ми е какъв материал да ползвам за покрив (върху него трябва да мога да ходя спокойно), така че да ми излезне най-евтино.
hidrazin - майстор
Нещо такова?
http://www.gsstroimarket.bg/view/14940.html
Не е задължително точно от там. просто това ми попадна.
Има различни размери и дебелини. QSB-3 е влагоустойчива
а QSB-2 не е.
:partyman:
манихеин - специалист
Тънко е, няма да ме издържи. А освен това, след втория дъжд от 18 ще стане на 38 мм.
hidrazin - майстор
Не знам защо говориш глупости. Ще го счупиш ама друг път. Това за 18мм го дадох само
пожелателно. И 11мм ще ти свърши работа. Преди 3 години направих цяла постройка с такъв
материал (11 милиметра ) и 50 квадрата покрив за нея пак от същия. Не е мръднала. За проба
натопих едно парче в кофа с вода. Стоя една седмица и се наду с 2 мм.
Ти да не го бъркаш със стария талашит? :lol: Но не съм казал че не
трябва да се покрива с воалит - от този с посипката !!!
цени воалит
Ти като го слагаш на покрива да не би да искаш да го закрепиш само в краищата? :lol:
Мертеци 5х10 см съм сложил на всеки 60 сантиметра. Отгоре първо воалит без посипка и
отгоре кръстосано такъв с посипка.
Бърза сметка - 3 квадрата OSB 9мм /2.44х1.22/ е 26,8 лева. Квадрата излиза 9 лева. Сложи
около 5 лева на квадрат за воалит с посипка и 1 лев за битумен грунд и пирони. :?
Излиза 15 лв. квадрата без конструкцията.
Като искаш по-здраво си вземи водоустойчив шперплат 21 мм. Използват го за кофражни платна
и държи тонове бетон. Съответно и цената му е висока и пак си иска покритие от воалит.
http://www.shperplat.com/shperplat_ceni.php
:partyman:
schuldiner - майстор
Тъкмо приключих поредния експеримент и мога да кажа, че замисълът излезе сполучлив... Та конструкцията си я прави с каквото имаш (само дето винкелът ме притеснява малко), но за покрива ти предлагам:
с 2-3 мм шина си правиш Г- или П-образни планки, които капваш към конструкцията. В тях захващаш бичмета, а върху бичметата ковеш дъски - дотук нормално. Аз опитах преди да накова дъските, да опъна една евтина хидроизолационна мембрана (полиестерна за под 2 лв. метъра), а дъските да са най-отгоре, за защита на хидрото. Никаква обработка на дъските - само заглаждане да не се спъваш. Общо под 10 лв. на квадрат и много удобно за ходене, дори и при наклон. За да изкарат повече от 5-6 години, може да надигнеш дъските с една легнала дъска върху гредичките след мембраната - като се проветряват, циклите от мокрене/съхнене на дървото се увеличават значително и няма гниене.

ПП В общи линии за да се ходи спокойно, трябва да прилича на заталпване на скеле. Ако с ОСБ ти се връзва представата, може и с него. Ама не ти препоръчвам.
манихеин - специалист
Благодаря за предложенията и съветите!

Тема "Навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: