Всички въпроси за вилата.
batence81 - специалист
Дайте мнение, които сте правили изолация на тавански помещения със скатен покрив, искам между ребрата да сложа изолация. Въпросът е разбера дали стиропора или ватата е по-добро решение за случая. При ватата е по евтино май, но има 2 вида фолио за слагане и е по-трудна за рязане и поставяне и прави конденз, ако някъде има дупка. Стиропорът е по-лесен, само се реже и напъхва, няма фолио, но е по-скъп. Кое има преимущество?
batkotony - специалист
Аз също имам да правя изолация на такъв покрив и съм в същата ситуация.Мога да кажа,че клоня към ватата,защото покрива ми е нов и силно се надявам да няма течове.Другото е цената и не на последно място ме изплашиха,че стиропора е убежище за гризачи и това още повече ме насочи към ватата...
Mega - специалист
Не знам как е с модерния стиропор, но имам вила на 30 години изолирана със стиропор още тогава и няма здраво място по него от съселите. Ако и с днешните технологии го хапват, по-добре друг избор.
EDI - майстор
Аз на вилата направих комбинация.Между ребрата 5 см стиропор залепен и фугиран с пяна, след това един слой 5 см каширана вата.Затворих с ОСБ.Имам снимки от работния процес, ако искаш ще кача.Каква е конструкцията на покрива ти над ребрата, колко сантиметра са дебели ребрата, постоянно ли ще обитаваш това помещение, ще се отоплява ли зимно време.
batence81 - специалист
:) смешното е че аз го "разших" целия покрив заради съселите, бяха изяли половината стиропор, беше станало на топчета и смърдящи лайна, затова и аз не исках стиропора.
На въпроса ребрата са дебели - те са цели обли малки гредички по-скоро, над тях дъски и ламарина. Аз на ламарината разчитам, защотото като се нагрее веднага изсушава от конденз, независимо лято или зима.
Просто ме притесняваше че няма да сложа добре фолиото иначе ватата е добро решение.
stenmark - специалист
По принцип с вата е най добре,обаче не филцовата каквато си дал за пример,а каменна.Обаче цената е солена но, има за какво.Не се разбра подпокривното ще се ползва ли?Ако не ,каменната може да я монтираш и с видий.
batence81 - специалист
какво е предимството на каменната?
batence81 - специалист
как най-лесно се слага фолиото, може ли да се облепи направо отрязаното парче вата и от 2-те страни и да се напъха м/у гредите?
ivanovrg - специалист
batence81 написа:
как най-лесно се слага фолиото, може ли да се облепи направо отрязаното парче вата и от 2-те страни и да се напъха м/у гредите?
има вата с фолио не е нужно да се лепи
не мисля че е правилно да е с фолио от двете страни(ако беше щеше да се продава така)
batence81 - специалист
- има ли смисъл от парофолиата, ако рядко се отоплява тавана
- покрива е с ламарина, а не с тухли, проветрив е, трябва ли ми пространство между ватата и дъските (не искам заради съсели, които се нанасят)
- ватата не прави ли оляма жега лятото?

Тема "Вата vs стиропор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: