Всички въпроси за вилата.
NapsterEps - помощник
Здравейте, имам вила на село, което се намира далеч от града и посещавам само 2-3 пъти в месеца. Можете ли да ми дадете идеи как мога да се предпазя от евентуални кражби. Оборудвал съм се с СОД система, имам ограда, решетки на прозорците и стабилни катинари, но тъй като вилата е необитаеми мисля, че все пак ще успеят да проникнат. Не мога да сложа куче, защото няма кой да го гледа. Имате ли някакви други идеи за защита на дома? Някой запознат ли е със системите Електро пастир?

Благодаря Ви!
gnt69 - майстор
Електропастира е за крави и коне. :partyman:
kartechar - специалист
Нямаш ли съседи, които живеят постоянно там? Електропастирът може да те предпази от животни, но тъмнозелените вече се изучиха, та на тях няма да им попречи. Тях друго ги лекува :axe: .
П. п. След публикацията установих,че и съоръжението от аватара на колегата с пост преди моя върши работа!
Andri01 - майстор
Трудно им се изтриват номерата....
juvesan - специалист
Нека аз да споделя някои от моите мисли по въпроса... Значи, ключов момент в такова мероприятие е наличието на свестни съседи или СОТ-аджии със съответното заплащане. В моя случай осеях всичко с датчици, ПИР-ове и т.н... обаче както се казва прекаленият светец и богу не е драг. Започна се с сирената. Грохота й може да събуди и мъртвите в селото нооо.... колко да бъде този вой? Сложих го 6 мин. Ех, как ми се зарадваха всички на лъжливо сработване на дефектен "пир" в 4 ,40 сутринта... и така няколко пъти. После сложих малко време- сега пък някоя мишка ли , паяк ли сигнализираха , но докато се усети някой ( не, че ще тръгне някой да спасява моите неща от зеленясалите) всичко приключи и се оказа, че никой не е обърнал внимание... И сега ми е хрумнало да сложа няколко камери и да ги пусна ( е само някои) на свободен достъп локално , та всеки, който желае да разгледа какво става около къщата ми и да се осведоми защо вие алармата например. Както и аз евентуално от някое "облаче". Ама то си е дива работа... затова и питах за бюджетен вариант, да не се окаже, че някой ме е отарашил за да свие камерите. То, не, че човек държи скъпи неща по такива места, но нервите, които изхабява, когато намери всичко преобърнато от гнусните твари и последващото пренебрежително отношение на властите, които само дето не ти се смеят директно и ти шепнат в ухото да не подаваш жалба, защото ако хванат някой много ще съжаляваш после, дето ще те влачат по съдилищата за 20 лева...никой не може да ти ги плати и възстанови. Пък ако недай божи лично решат да те ограбят , става глупаво : трябва да питаш крадците с какво са въоръжени, да не се окажеш че си превишил правата си на неизбежна отбрана, а ако се окажат "тъмнозелени"....никой не те пита какво са търсили в жилището ти посред нощ с щанги в ръце, а те питат как си имал наглостта да ги замериш със стъклено шише ( без да ги удряш де, как смееш да удряш горките хора) ..... Пък ако се окажат не зелени, а нелегални мигранти от братския афганистански народ направо си за трибунала в Хага. Уф , много се разписах, ама какво ми остава в тази свинска държава освен да пиша или да пия ракия :drinkers: ...
MamaMy - майстор
Това с камерите не е манна небесна. Така или иначе не са доказателство в съда. Работят само когато има жива охрана която да ги наблюдава и да реагира адекватно. Може би в комбинация с аларма и поне два дайлера ще свърши някаква работа. Тогава вече може да сложиш мощна сирена да се задейства дистанционно. Алармата задейства и писва некоя дребна сирена на място. Когато ти звъннат всички мобилни телефони и след като погледнеш в интернет и видиш апаши, пускаш яката сирена и звъниш на районното по местовилеене :) . В този сценарии излиза, че е хубаво камерите да са добре скрити, а не явни. Ако искаш пак сложи кухи примамки, но не фалшивите дето са ги пуснали по хипермаркетите, че и врабчетата ги различават и се смеят на глас. В такъв случай взимаш мегаписелови аналогови камери. Те на разстояние 3-4 метра работят добре. Подбираш ги без ИЧ осветление за да не ги издава нощем. За нощното виждане слагаш 1-2 ИЧ прожектора може дори в телата с фалшивите камери да сложиш. Поне нещо да вършат като има и кабел до тях. Подбираш си ДВР който да позволява и обратна връзка и микрофон. Така ще може през него да управляваш мощната си сирена. Отделно ти трябва и хард диск. Желателно е поне терабайт да бъде. ДВР-а трябва да го скриеш много добре. Кабелите към него също. Основно те го издават. Понеже по вилните зони често спира и тока, ще имаш нужда и от сериозен ЮПС. Дори и втора употреба да намериш добър, пак трябва да се ръснеш за акумулатор(и). По груба сметка 1500лв няма да ти стигнат. Ако сложиш и каса за охранителната техника 2500.
Какво става? Ще подковаваме ли коня? :mrgreen:
Kasap - специалист
Не се занимавай с глупости, направи си една застраховка. Таман и съседите ще спят спокойно... :partyman:
VLADO66 - майстор
Аз имам едно вътрешно помещенийце на което съм сложил метална врата с обикновен секрет и резе отвътре, което го дърпам през дупка във вратата със специално направена/ извита/ кука.Вътре прибирам телевизор, вратата на хладилника , печката и металната посуда.
profesionalist_wood - майстор
MamaMy написа:
Това с камерите не е манна небесна. Така или иначе не са доказателство в съда. Работят само когато има жива охрана която да ги наблюдава и да реагира адекватно. Може би в комбинация с аларма и поне два дайлера ще свърши някаква работа. Тогава вече може да сложиш мощна сирена да се задейства дистанционно. Алармата задейства и писва некоя дребна сирена на място. Когато ти звъннат всички мобилни телефони и след като погледнеш в интернет и видиш апаши, пускаш яката сирена и звъниш на районното по местовилеене :) . В този сценарии излиза, че е хубаво камерите да са добре скрити, а не явни. Ако искаш пак сложи кухи примамки, но не фалшивите дето са ги пуснали по хипермаркетите, че и врабчетата ги различават и се смеят на глас. В такъв случай взимаш мегаписелови аналогови камери. Те на разстояние 3-4 метра работят добре. Подбираш ги без ИЧ осветление за да не ги издава нощем. За нощното виждане слагаш 1-2 ИЧ прожектора може дори в телата с фалшивите камери да сложиш. Поне нещо да вършат като има и кабел до тях. Подбираш си ДВР който да позволява и обратна връзка и микрофон. Така ще може през него да управляваш мощната си сирена. Отделно ти трябва и хард диск. Желателно е поне терабайт да бъде. ДВР-а трябва да го скриеш много добре. Кабелите към него също. Основно те го издават. Понеже по вилните зони често спира и тока, ще имаш нужда и от сериозен ЮПС. Дори и втора употреба да намериш добър, пак трябва да се ръснеш за акумулатор(и). По груба сметка 1500лв няма да ти стигнат. Ако сложиш и каса за охранителната техника 2500.
Какво става? Ще подковаваме ли коня? :mrgreen:
И аз ще си слагам скоро камера,от онези евтините например на Донсофт от готовия комплект 4 камери. Имам СОТ,ама...поне да видя дали някой оглежда двора ми :?
juvesan - специалист
Логично е, че камерите не са никакви - нито за съда, нито за други цели, обаче , в селата които хората са малко си имат и положителна страна: ако е външен този , който пипа - иди гони Михаля, но ако е от селото или комшия... тогава съд не ти и трябва, стига ти да го знаеш кой е.... :axe:

Тема "Защита на вила от кражби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: