Всички въпроси за вилата.
SMITH 357 - специалист
Колеги,
Налага се отново да се допитам до Вас. Предстои ми да покрия терасата на селската ми вила. Стената е от плътни единични тухли, като съм свалил мазилката. Плътно до стената през 3 м. ще изправя три дървени греди - 10/10 см с височина 3 м., които ще подпират покрива на навеса от едната страна. Такива аналогични греди ще има и от външната страна на терасата, но с височина 2,5 м. (ширината и е 3 м.). Гредите от външната страна няма къде да се крепят. Въпроса ми е - как (с какво) да закрепя трите греди към тухлената стена? Хем да е естетично, хем да е здраво. И конструкцията да придобие устойчивост.
VLADO66 - майстор
Вместо с греди сложи една хоризонтална греда на нужната височина върху която ще редиш ребрата.Тази греда я хвани с шпилки през стената, като от другата страна сложи планки 10/10см за по-голяма площ на натоварването.
EDI - майстор
Малко не разбрах въпроса, питаш за трите вертикални колони, които ще залепиш за стената ли.Решенията да доста - може със сегменни анкери200Х10, с дълги дюбели 200Х12.Като сложиш 3 дюбела през 1 метър е достатъчно да ти прикрепи колоните стабилно към стената.Усилието е вертикално и няма да имаш проблем.Отгоре върху тях си слагаш две хоризонтални и ги хващаш по същия начин за стената.Върху тях ще ти легнат ребрата на навеса.Или както казва ВЛАДО две хоризонтални греди със шпилки.
SMITH 357 - специалист
По въпроса за шпилките - стената е дебела 36 см. Откъде да намеря такива шпилки?
EDI - майстор
Продават се на метър, има ги по железариите.
bogomilZ - специалист
SMITH 357 написа:
Колеги,
Налага се отново да се допитам до Вас. Предстои ми да покрия терасата на селската ми вила. Стената е от плътни единични тухли, като съм свалил мазилката. Плътно до стената през 3 м. ще изправя три дървени греди - 10/10 см с височина 3 м., които ще подпират покрива на навеса от едната страна. Такива аналогични греди ще има и от външната страна на терасата, но с височина 2,5 м. (ширината и е 3 м.). Гредите от външната страна няма къде да се крепят. Въпроса ми е - как (с какво) да закрепя трите греди към тухлената стена? Хем да е естетично, хем да е здраво. И конструкцията да придобие устойчивост.
С какво ще покриваш навеса?
SMITH 357 - специалист
С OSB-3 плоскости, а отгоре с платно от билболрд 4/6 м. На първо време, после ще мисля за по-сериозно покритие.
Caxo - специалист
Само на мен ли нещо не ми стана ясно... Казваш, че отзад ще има ТРИ греди през ТРИ метра, което прави най-малко 6 метра, а терасата ти била 3 метра... На много места съм виждал задната греда стъпала на планки, хванати в някой стоманобетонов елемент с дюбели.
SMITH 357 - специалист
По цялата страна на къщата - 11 м. е изграден гараж и две помещения. Тухла и ж.б. плоча. Дължина 11 м., ширина 3 м. Аз пробих врата на кухнята и вече имам голяма тераса, която отчасти смятам да покрия. Те, това е проблема.

Тема "Дървен навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: