Всички въпроси за вилата.
krymi - помощник
Здравейте всички! С радост ще споделя новата си придобивка от преди два месеца. Къщичката е много хубава но е доста за ремонт. Има доста пукнатини, основите са поддали според мен. Ще ви пратя снимки ако някой се е сблъскавал с подобно нещо да ми пише.Доведох 1 проектант той ми иска 3-4хил.лв за проект-абсурт!Искам да я укрепя независимо от всичко защото я стягам не за продан!Направих оградата с портала и зида!Сега съм на кръстопът!Очаквам мненията ви с нетърпение!форума е страхотен!

Прикачен файл

Picture 005.jpg

Прикачен файл

Picture 004.jpg

Прикачен файл

Picture 003.jpg

Прикачен файл

Picture 001.jpg

Прикачен файл

Picture 002.jpg
marmoz - специалист
Като гледам тая каща маи няма колони че да се спука така.Предполагам че е градена на тухли /с тухлени колони може би/.С бетонова плоча ли е или на гредоред?Ако си на плоча ще трябва да присадиш бътрешни или външни стоманобетони колони,ако си на гредоред е лошо,преди 10 г ремонтирах моита 160г.къща камък и гредоред от подобно подаване ама там си е яко хамалогия и яко кинти .
krymi - помощник
Няма бетонови колони!Има плоча!Мисля около къщата бетонов пръстен, колони външни и втори пръстен за втория етаж!Така дали е добре, дали ще спре по този начин да се пука?Настройвам се за разходите :o

Прикачен файл

Picture 018.jpg

Прикачен файл

Picture 016.jpg

Прикачен файл

Picture 010.jpg

Прикачен файл

Picture 009.jpg

Прикачен файл

Picture 008.jpg
marmoz - специалист
На първата снимка виждам вода тояно до стената.Как си с подпочвените води?Ако е доста воднисто мойе да се получава плаване/като при свлачищните зони/ и при това двийение да се пука.Колони и пояси ще помогнат.Има 3 варианта:1 вътрешни;2външни;3на мястото на напуканата стена.Моита къща е направихме с по стените,като за да не ти падне на главата отватре си ввземаш дарвени греди и подрираш пода(тавана).Петите на колоните мойе да се направят по големи а пояса по земята да се двжи по контура на къщата.Другото важно нещо е снаждането на новите колони със съществуващата плоча,вариянти 1и 3 са по сигурни за това свързване,а междудругото сам виждал къща с допълнителни външни колони и пояси и за мене ми изглеждаше ужасно/не че непомага ама ми е грозно/.
Ако има нещо др. питаи може поне с опит да помогнем
krymi - помощник
Благодаря за отговорите колеги!Ще се радвам на още мнения!Поздрави :partyman:
Фло - специалист
Тази къща ми се струва пристроявана.Със сигурност няма технически проект. Първоначално,предполагам е била по-малка едноетажна,зидана с единички,после е разширена в страни с четворки и е вдигнат втори етаж.При това четворките са зидани като носеща зидария много неправилно.Няма противоземетръсни обримчващи пояси върху зида между етажите с дебелина 20 см.от армиран бетон(сн.№1 ) и вероятно няма и основи с дълбочина пропорционална на височината на къщата.Къщата е тръгнала да си пада от претоварването и дилетантското изпълнение.
Задължително е посещението на инженер-конструктор за много обстоен оглед и професионална констатация на състоянието, а то видимо по снимките е на косъм от трагедията.
lecki - специалист
Намери си инжинер-конструктор с опит да ти направи
проект за укрепващата конструкция мисля около 500лв.
ще ти излезе.
Ако има води някакви (дъждовни, подпочвени) задължително трябва да се отстранят.
hidrazin - майстор
Доведох 1 проектант той ми иска 3-4хил.лв за проект-абсурт!
Просто на човека не му се иска да дава пари. Ама като гледам положението е трагично и в близко бъдеще май ще има
само една камара строителни отпадъци. За да направи това укрепване ща са му нужни технически проект и
разрешително за строеж. Пък за да получи разрешително за строеж ще са му необходими и някои други неща.
Например „Инженерно-геоложко проучване” , „Вертикална планировка” , "Оценка за съответствие" и "Съгласуване и одобряване".
Не съм чак такъв специалист и не съм сигурен дали ще са му необходими всичките тия документи, но поне технически проект и разрешително
за строеж ще са му необходими.
Като гледам тая къща май няма никакви строителни документи.
Колегата май си е купил само парцел с проблем в парцела.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Ще се съглася с мнението че къщата е построена извън всякакви противоземетръсни норми и при сходни поражения от земетресението на къщи в Пернишко комисията даде предписание да бъдат съборени.За съжаление това е положението.Според мен в тази къща е опасно да се живее.От самолет се вижда че не основите са поддали,а първия етаж не издържа натоварването на втория.
Последна промяна от VLADO66 на нед авг 19, 2012 11:53 am, променено общо 1 път.
housedoktor - майстор
Бих определил състоянието на къщата като предаварийно.От снимка 8 например се вижда ,че явно има проблем с фундамента.При появата на по-значително хоризонтално въздействие (напр . земетресение) може да се получи разрушение .Трябва укрепване определено

Тема "Поддали основи на вила" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: