• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте всички! С радост ще споделя новата си придобивка от преди два месеца. Къщичката е много хубава но е доста за ремонт. Има доста пукнатини, основите са поддали според мен. Ще ви пратя снимки ако някой се е сблъскавал с подобно нещо да ми пише.Доведох 1 проектант той ми иска 3-4хил.лв за проект-абсурт!Искам да я укрепя независимо от всичко защото я стягам не за продан!Направих оградата с портала и зида!Сега съм на кръстопът!Очаквам мненията ви с нетърпение!форума е страхотен!

Прикачен файл

Picture 005.jpg

Прикачен файл

Picture 004.jpg

Прикачен файл

Picture 003.jpg

Прикачен файл

Picture 001.jpg

Прикачен файл

Picture 002.jpg
Като гледам тая каща маи няма колони че да се спука така.Предполагам че е градена на тухли /с тухлени колони може би/.С бетонова плоча ли е или на гредоред?Ако си на плоча ще трябва да присадиш бътрешни или външни стоманобетони колони,ако си на гредоред е лошо,преди 10 г ремонтирах моита 160г.къща камък и гредоред от подобно подаване ама там си е яко хамалогия и яко кинти .
Няма бетонови колони!Има плоча!Мисля около къщата бетонов пръстен, колони външни и втори пръстен за втория етаж!Така дали е добре, дали ще спре по този начин да се пука?Настройвам се за разходите :o

Прикачен файл

Picture 018.jpg

Прикачен файл

Picture 016.jpg

Прикачен файл

Picture 010.jpg

Прикачен файл

Picture 009.jpg

Прикачен файл

Picture 008.jpg
На първата снимка виждам вода тояно до стената.Как си с подпочвените води?Ако е доста воднисто мойе да се получава плаване/като при свлачищните зони/ и при това двийение да се пука.Колони и пояси ще помогнат.Има 3 варианта:1 вътрешни;2външни;3на мястото на напуканата стена.Моита къща е направихме с по стените,като за да не ти падне на главата отватре си ввземаш дарвени греди и подрираш пода(тавана).Петите на колоните мойе да се направят по големи а пояса по земята да се двжи по контура на къщата.Другото важно нещо е снаждането на новите колони със съществуващата плоча,вариянти 1и 3 са по сигурни за това свързване,а междудругото сам виждал къща с допълнителни външни колони и пояси и за мене ми изглеждаше ужасно/не че непомага ама ми е грозно/.
Ако има нещо др. питаи може поне с опит да помогнем
Благодаря за отговорите колеги!Ще се радвам на още мнения!Поздрави :partyman:
Тази къща ми се струва пристроявана.Със сигурност няма технически проект. Първоначално,предполагам е била по-малка едноетажна,зидана с единички,после е разширена в страни с четворки и е вдигнат втори етаж.При това четворките са зидани като носеща зидария много неправилно.Няма противоземетръсни обримчващи пояси върху зида между етажите с дебелина 20 см.от армиран бетон(сн.№1 ) и вероятно няма и основи с дълбочина пропорционална на височината на къщата.Къщата е тръгнала да си пада от претоварването и дилетантското изпълнение.
Задължително е посещението на инженер-конструктор за много обстоен оглед и професионална констатация на състоянието, а то видимо по снимките е на косъм от трагедията.
Намери си инжинер-конструктор с опит да ти направи
проект за укрепващата конструкция мисля около 500лв.
ще ти излезе.
Ако има води някакви (дъждовни, подпочвени) задължително трябва да се отстранят.
Доведох 1 проектант той ми иска 3-4хил.лв за проект-абсурт!

Просто на човека не му се иска да дава пари. Ама като гледам положението е трагично и в близко бъдеще май ще има
само една камара строителни отпадъци. За да направи това укрепване ща са му нужни технически проект и
разрешително за строеж. Пък за да получи разрешително за строеж ще са му необходими и някои други неща.
Например „Инженерно-геоложко проучване” , „Вертикална планировка” , "Оценка за съответствие" и "Съгласуване и одобряване".
Не съм чак такъв специалист и не съм сигурен дали ще са му необходими всичките тия документи, но поне технически проект и разрешително
за строеж ще са му необходими.
Като гледам тая къща май няма никакви строителни документи.
Колегата май си е купил само парцел с проблем в парцела.
:partyman:
Ще се съглася с мнението че къщата е построена извън всякакви противоземетръсни норми и при сходни поражения от земетресението на къщи в Пернишко комисията даде предписание да бъдат съборени.За съжаление това е положението.Според мен в тази къща е опасно да се живее.От самолет се вижда че не основите са поддали,а първия етаж не издържа натоварването на втория.
Последна промяна от VLADO66 на нед авг 19, 2012 11:53 am, променено общо 1 път.
Бих определил състоянието на къщата като предаварийно.От снимка 8 например се вижда ,че явно има проблем с фундамента.При появата на по-значително хоризонтално въздействие (напр . земетресение) може да се получи разрушение .Трябва укрепване определено
VLADO66 написа:Ще се съглася с мнението че къщата е построена извън всякакви противоземетръсни норми и при сходни поражения от земетресението на къщи в Пернишко комисията даде предписание да бъдат съборени.За съжаление това е положението.Според мен в тази къща е опасно да се живее.От самолет се вижда че не основите са поддали,а първия етаж не издържа натоварването на втория.


Колега , много си краен. До преди известно време всички къщи са строени така - без колони и противоземетръсни шайби. Човека си е купил къща като гледам някъде на село с добър изглед към балкана. Видно е че има нужда от сериозен ремонт , но чак пък бутане е прекалено.
Мнението ми на неспециалист - на село няма кой да ти търси документи и проекти. Трябват ти свестни майстори да ти свършат работата. Най напред добро отводняване около къщата, след това железобетонен пояс за укрепване на основите и дигане на външни колони по ъглите и поне по една-две по ширина на стените. Колоните да се вържат за плочите на къщата, така че тежестта да пада върху колоните. По късно можеш да си сложиш Сайдинг отвън и със съответните цветове да се оформи външния вид за да не е загрозена къщата. Ремонт на покрива за да няма течове и отвеждане водата от улуците в канализацията.
piron45 написа:Колега , много си краен. До преди известно време всички къщи са строени така - без колони и противоземетръсни шайби. Човека си е купил къща като гледам някъде на село с добър изглед към балкана. Видно е че има нужда от сериозен ремонт , но чак пък бутане е прекалено.
Мнението ми на неспециалист - на село няма кой да ти търси документи и проекти. Трябват ти свестни майстори да ти свършат работата. Най напред добро отводняване около къщата, след това железобетонен пояс за укрепване на основите и дигане на външни колони по ъглите и поне по една-две по ширина на стените. Колоните да се вържат за плочите на къщата, така че тежестта да пада върху колоните. По късно можеш да си сложиш Сайдинг отвън и със съответните цветове да се оформи външния вид за да не е загрозена къщата. Ремонт на покрива за да няма течове и отвеждане водата от улуците в канализацията.


Точно натам съм се насочил колега пък каквото дойде!Горе долу съм наясно с какво се захващам, но по добре ли е да я бутам и наново строеж?Къщата е узаконена и е само на 5км от областен град!Вилна зона е!
Защо насила искате да набутате човека с излишни разходи в това кризаво време. Укрепване - да. Мнение на инжинер-конструктор - да. Само че защо са му проекти, съгласуване и тем подобни. Всичко може да мине под формата на ремонт. Кой ще го гледа в Балкана?
Конструктора може да му каже какво да прави, без да слага подписа си под разни проекти и т.н. Тогава цените са съвсем различни.
Ако трябва да бъдем честни, всичко е съвсем същото, но без подписи и на друга разценка. А оценка на специалист е повече от наложителна, но недейте да засилвате човека без да сте компетентни.
Имах същия проблем със стара къща, не съм специалист, но мисля, че решението което приложих, е сравнително добро и не толкова скъпо: за основите - бута се около метър на метър от стената, правят се основи после се иззижда направения отвор и после се събаря следващ участък. съседните части на бетонната основа се свърза със следващата чрез останали стърчащи арматури. а за колоните - нито вътрешни, нито външни - просто събарях поотделно всеки един ъгъл на къщата от горе до долу и след кофражиране - наливане догоре. Става си фабрична колона !!! А ако искаш плоча между етажите - просто може да легне върху новите колони и да се вгради в стените вътрешно, като през 1м се разкърти стената и ще лежи и върху стената. Надявам се инженерите във форума да не са крайно критични към моето решение :)
Това над язовиро ли е??? На 4те кьошета дупки за стъпки,на тех колони и отгоре пояс около къщето....и те така :wink:
Здравей градски :partyman: !Не е над язовира на Череша е!Трима конструктори водя 3 различни мнения дават!Един викай бутай, друг:колони и вътр и външни!Ще събера още мнения и действам!Поздрави на всички за мненията и чакам още!
krymi написа:Един викай бутай, друг:колони и вътр и външни!

Тия да не ти предлагат да строиш мавзолеи :) Я ги питай може ли вътрешни после външни и за по здраво едни по стената :)
Виждал съм подобни къщи да се укрепват с нови основи успоредно на стените стъпки под съществуващите външни стени(и евнтуално плитки ивични основи) и колони с трегери вървящи чак до покрива образуващи една цяла и нова конструкция от външната страна на къщата. Струва ми се че това е единственото разумно и сравнително евтино решение ако не искаш да събаряш всичко.
Още повече че позволява работа на етапи като след първоначаното укрепване на основите къщата реално става почти безопасна.
Укрепване с пилоти с висок ростверг.Не става обаче по почина направи си сам,трябва си специализирана фирма със специална машина да няма вибрации и трусове.
Последния път когато трябваше да укрепвам изкоп с пилоти по проект инвеститора ги отказа на цена 6000лв./бр. без ДДС,Два месеца съм треперил до обратния насип,но си заслужаваше финансово. :)
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”