• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Всички въпроси за вилата.
Galy - специалист
Здравейте, някои може ли да помогне с някаква идея за външна чешма. Имам вила, която ползвам за почивка и удоволствие и реших да си направя чешма, която да е хем красива, хем да използвам за измиване на някой доматче,краставичка... :))) Не съм много запознат, чудя се дали мога да използвам ИТОНГ за оформяне? Лесен е за работа и мога да придам по-усвободени форми. Снимал съм една чешма, която е пример за това как искам да изглежда моята. Как мислите, това с куфраж и бетон ли е лято или е газобетон?
Благодаря предварително!!!

Прикачен файл

DSC04272.JPG
DSC04272.JPG (130.81 KиБ) Видяна 98803 пъти
velsi - Почетен майстор
Това със сигурност е от бетон. Не съм виждал досега чешма направена от итонг. Вероятно е възможно да се направи, но задължително да има добра облицовка после, защото итонга поема влага, а тя с времето ще го разруши.
evdoki - специалист
Здравей,
Виждал съм нещо подобно и предполагам, че е изградено от итонг.Доколкото коритото, може би него трябва да излееш монолитно.
Galy - специалист
Taka e. A nqma li variant da se napravi polovinata ot itong a koritoto ot ciment, za6toto predstavqm si kakav 4an4 6te e da se napravi kufraj za tova ne6to...
evdoki - специалист
Предлагам;
Излей си необходимото корито от бетон,а всичко друго от итонг.Виждал съм такава чешма изградена от итонг,с постоянно течаща минерална вода,дъното беше мозайка.
marinskikt - специалист
Да извадим темата от пепелта!
Понеже и на мен ми предстои изграждането на външна чешма, се чудя от какво да е пустия умивалник?!?!?!?!?!
Чешмата ще е на открито, в смисъл ще я вали дъжд и сняг, и за това варианта с алпаката отпада. Предполагам ще корозира, като ги гледам, въобще не ми вдъхват доверие. Сега съм се замислил да е от мед, но там ме притеснява окислението. Гледам да стане по-бързо и с по-малко усилия, за това избягвам варианта с леене на бетонно корито и обличане с плочки. Моля споделете опита си и дайте идеи! Благодаря ви предварително!
крум - специалист
Алпаката е неръждавейка - т.е. няма да корозира, докато медта корозира (сам си го забелязал).
Не съм сигурен обаче доколко визуално ще изглежда добре за двор. А и всичките гумени уплътнения на сифона и т.н. силно ме съмнява, че ще устискат агресивните външни условия (студ, слънце...).
Но пък какво ти пука - ако не гониш визуален ефект, а удобство - слагай алпака. Поне лесно ще се поддържа.
Стефан - майстор
Малък съвет от мен. Ако ще купуваш алпака, вземи със себе си някакъв малък магнит. Ако магнита се захване за алпаката, не купувай. Същия съвет е и за всякакъв вид перални.
Търси алпака, за която магнита не се захваща.
masterval - майстор
Съвет. Намери си стара кухн. мивка (40х40 см, мисля) от неръждавейка производство на "Хром" - Силистра. През зимата си я покривай с нещо, просто за да не се пълни с птичи грип. Иначе не ръждясва, това е Хром/Никел 18/10.
Това, което му викат алпака, е друго, там има и цинк и мед, не ръждясва, а променя цвета си.
Също нелошо става със стара, но здрава, емайлирана чугунена мивка, но повече трябва да я пазиш от удари.
Johny - майстор
Ако питейната вода стигне до мен и аз ще имам този проблем. Казаха ми, че в Берковица се намирали готови циментови корита. Птредполагам, че някъде по строителните магазини може да се намери подобно нещо. Някак не се вписва варианта-външна чешма с корито алпака.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Тема "Чешма на двора" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: