Всички въпроси за вилата.
zlatko64 - специалист
Много искам да ги завъдя на вилата. Цяла зима ги храних малките гадинки и им сложих 4-5 къщички от кратунки обаче не се заселиха. Спазих посока/север-североизток/, отвора е колкото трябва, височената също, ама не.
Има ли някой който да даде акъл как да ги привлека и да започнат за обитават къщичките?
докера - специалист
По принцип гнездят в хралупи по дърветата , но на спокойни места . Пробвай да сложиш къщичките в клоните на дърветата , така че да не висят , а да са на чаталчетата.
zlatko64 - специалист
А дали да сложа малко храна вътре за да ги предизвикам да влизат/излизат?
teon - специалист
...виж и във форум "Пернати"...
zlatko64 - специалист
Гледах, няма нищо по въпроса :? Орнитолог си трябва тука или човек с опит. Хайде де, къде сте бе хора :-D
angelfilev - специалист
zlatko64 написа:
Гледах, няма нищо по въпроса :? Орнитолог си трябва тука или човек с опит. Хайде де, къде сте бе хора :-D
Пробвай разни неща. Едва ли има готово решение. Аз също ги храня цяла зима на прозореца. Не ме виждат през стъклото и ги гледам от една педя без да се смущават. Сигурно живеят наблизо, но не ги забелязваме, когато няма сняг. От какъв зор се мъчиш да ги научиш да живеят в кратуните. Ако им харесва сами ще се заселят.
mumar - специалист
+1 глас
Сега има доста храна за тях, нека малко свие студа и те сами ще ти дойдат.
Точно в кратунките, може и да не им харесват архитектурните планове :-D та затова не се настаняват.
От празна бутилка минерална вода е моята хранилка, поради липса на вила, съм я праснала на балкона като цветарник.
През зимата много обичат суджук, сланинка, салам, не отказват и мюсли, зрънца и др.
Няколко пъти виждах и да се усамотяват и дремуцат в бутилката на завет, често идват по 3-4 броя, но... до там.
Стопли ли се обаче, много трудно е да ги видя.
През последната седмица забелязах, че оглеждат вече терена, определено има интерес :yawinkle:
Смешно е, но си имат и определени часове за посещения!
докера - специалист
Само да не става недуразумение - по думите ти разбирам , че говориш за синигер , а не за врабец , нали ? Защото има голяма разлика ....
zlatko64 - специалист
От какъв зор - харесвам ги, пеят прекрасно, през лятото унищожават вредители, малко ли е? Знаете ли че двойка синигери изяжда 70 кг. вредители за едно лято?!? Що да се тровим тогава с химия?

Иначе за храната - сланина слагах, слънчогледови семки, свинска мас - ядат та се късат гадинките :-D ама не искат да се заселват. Много четох по въпроса, много разглеждах, май искат по-дълбоки дупки, гледах в нета как се заселили в тия конуси по пътищата дето ги слагат, оранжевите :supz: в електрически стълбове, в пощенски кутии, е аз такива апартаменти съм им направил - не, та не :axe:
angelfilev - специалист
докера написа:
Само да не става недуразумение - по думите ти разбирам , че говориш за синигер , а не за врабец , нали ? Защото има голяма разлика ....
Разбира се, че са различни, но няма антагонизъм между тях. Като наръся трохи на прозореца, ги гледам как работят солидарно.

Тема "Синигери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: