Всички въпроси за вилата.
yancho_lud - специалист
Здравейте, иска ми се да си направя така наречения студен вход. Да има къде да си оставям мокрите обувки зимно време и да не бяга толкова топлото при всяко отваряне на външната врата.Така идеята ми е да направя с ламперия и стъкла. До към 1 метър височина да е ламперия и нагоре да е със стъкло. Искам да има отваряеми прозорци за да е по прохладно през лятото. И тук ми изскачат няколко въпроса:
1 - Какво да направя от долу от към земята за да не влиза вода защото има лек наклон(зелените линии). Аз си мисля да излея едно бетонно поясче около 10см. и от там да започне ламперията( с жълтото).
2 - как да направя самата врата(имам няколко несполучливи опита зад гърба си)С червеното
3 - как да направя прозорците отваряеми( с лилаво)
Изображение
Изображение
Изображение
Илчо Илиев - майстор
Какъв е бюджета?
Най-лесно и практично ще е с ПВЦ, като до метър да е с плътно,а на горе стъкло, но ако намериш кой да ти го направи на страници, които да могат да се свалят пролетта,да се разглобява и да се прибира ...
Другия вариант е да си направиш едно поясче, върху което на наредиш итонг, мажеш отвън и отвътре, като отвътре може да си сложиш ламперийка за красота, а нагоре ПВЦ,като крилата на прозорците да могат да се свалят...
Трети вариант, като втория, но нагоре си правиш рамки от квадратна тръба с панти, за да се свалят по-лесно....
Врата, ако е втория вариант, ще е ПВЦ, но за третия, ще трябва да се направи и тя от тръба, каса от винкел...

Варианти има бол, въпроса е какъв е бюджета,но щом сам не се наемаш да го правиш, по-добре е ПВЦ, защото , ако викаш майстори, цената и на трите варианта е почти еднаква....
yancho_lud - специалист
Държа всичко да е от дърво защото мисля догодина като сложа изолацията външната фасада да е от дърво и камък като къщите в по старите морски курорти. Идеята за долната част е да се направи скеле от греди и от вън да е ламперия а от вътре гипсо картон с вата по средата. На горе да са прозорци които да се отварят за лятото. Вратата също мисля да е от дърво с ламперия до средата и на горе стъкло.
gogitko - специалист
Можеш да го иззидаш тоя един метър с газобетон или тухла и да го облечеш с дърво малко по-стабилно ще е .И нагоре да си сложиш дървени прозорци.От долу едно поясче за основа ,а и да си изправиш мястото.Или пък тънка плоча която леко да задигне.
yancho_lud - специалист
Да, може и с ютонг , това ще го уточня. Главният въпрос който стой пред мен е направата на вратата и прозорците. Може ли някой който се занимава с подобно нещо да даде малко яснота по въпроса.
gogitko - специалист
Може би ако си намериш дърводелец след иззиждането да го види и ако искаш да ти го прави.
yancho_lud - специалист
Мда, най вероятно ще викна дърводелец за вратата, а прозорците може да ги направя да се махат вместо да се отварят.
8180 - майстор
Много хора си сменят дограмата и се чудят къде да дянат старата.
Можеш да намериш такава и по нея да уточниш решението - някакви каси (дърводелец) пак ще трябват. Огледай се - бюджетно решение.
За "монолитната" стеничка провери за Тивит - има предимства пред Итонга и мисля без пояс може да се награди, ако ти е читава и достатъчно здрава настилката. Има и не лоши топлоизолационни свойства.

Зависи какво търсиш - компромис между изолация и прозрачна част. Това прозорче, гледам вероятно е на WC/баня - за вентилацията трябва да помислиш.

Друг (модерен) вариант е прозрачен винил (кристал), но не е без пари и не е топлоизолиращ.

Тема "Въпрос за студен вход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: