Всички въпроси за вилата.
Здравейте!
Искам да ви представя моя скромен вариант на барбекю. Знам, че на фона на вашите изобретения и красоти ще изглежда грозно и примитивно, но просто искам да добавя към него въртящ се шиш.
Барбекюто е направено от "подръчни" материали, евтино, удобно и практично. За основа е кръстата тройка с тръба нагоре, в която се слага срязан барабан от пералня. Удобно е защото е около 70% затворено докато се събере жар, след което мушкам скарата през изрязаната част и се започва с вкусотиите. Ето и снимки:

Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5

Искам да "инсталирам" устройство, което да върти шиш. Идеята ми е следната - режа барабана малко под средата, за да може да се сложи шиша по-близо до жарта; на тръбата, която държи барабана да заваря планка, на която да хвана моторче от чистачки; на единия край на шиша ще сложа зъбно колело или венец от колело и чрез ремък или верига моторчето да върти шиша. Не мога само да измисля как да лагерува шиша върху барабана. Още нямам шиш и не съм го измислил на 100%, така че ще съм много благодарен на съветите ви и препоръките!

Мерси предварително!!!
big_death - специалист
Пробиваш след като отрежеш 2, 3 см под ръба отвори малко по големи от дебелината на шиша , и да лагеруват метал в метал ! То няма скорост за да има износване . После пробиваш малки дупки на шиша от двете страни външно на барабана и с по една шайба и клин , за да няма странично изместване , правиш си долу, но да е в страни от барбекюто за да не се запали механизма и с верига или ремак предаваш движението ! Успех !
Иначе понеже барабана е с малък диаметър и не мога да сложа примерно цял заек на шиш, мисля да си направя и по-голяма основа, която да влиза в същата тръба и да ги сменям в зависимост от това, което ще се приготвя. А някакви идеи за направата на шишове?

Ето и проекта нарисуван:
Изображение

Преполагам, че задвижването ще се предава с верига. Може само на местата, където шиша ще се върти върху ламарината да сложа нещо за по лесно плъзгане - примерно срязана на полувина гривна от лагер. И евентуално може да се наложи от другата страна на края на шиша да се сложи някаква противотежест за да държи веригата опъната.

EDIT: Даже туко що ми дойде идея, че вместо да режа барабана може да си напраря вместо кръгло, правоъгълна основа, която да задигна с ламарина от страни. Така ще имам два горни накрайника, който да сменям зависи от това, което ще правя. Когато ще се ползва като скара ще е с барабана, а когато ще се ползва като чеверме ще слагам правоъгълната ваничка. Мисля ламарината да е с размери 60х40 тъй като няма да слагам кой знае колко големи неща на шиша. Дебелината мисля да е около 10мм.
stiv1961 - майстор
Правиш си една импровизирана рамка, намираш си моторче за грил/ напр. от микровълнова/ и си ти. Това с моторче за чистачки и аз го мислих, но колегата ZEDYKUS ми изпрати перфектно моторче, което аз превърнах в чеверме :). Чети от тази стр. нататък и .... успех :)
viewtopic.php?f=21&t=38199&start=220
stiv1961 написа:
Правиш си една импровизирана рамка, намираш си моторче за грил/ напр. от микровълнова/ и си ти. Това с моторче за чистачки и аз го мислих, но колегата ZEDYKUS ми изпрати перфектно моторче, което аз превърнах в чеверме :). Чети от тази стр. нататък и .... успех :)
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=220
Прочетох цялата тема още преди да пусна мойта :) Евала, много е яко! Интересува ме това моторче, като го сложиш на края на шиша как и къде хващаш моторчето за да не се върти, а да върти шиша, защото при мен ще дойде във въздуха и трябва да мисля как да го захващам. И също да те питам за шиша, много ми харесва, от къде си го купувал заедно тези "вилици" или там както им е името?
stiv1961 - майстор
На следващата страница съм показал и рамката за шиша. При мен е Пе- образна, ти трябва да импровизираш. Шиша и вилиците си ги правих сам, шиша е 10 мм хромникел, а вилиците 4 мм захванати с резби към 10 мм гайки. Ако имаш възможност може и да си ги завариш. Имат по един стопорен винт М4 на гайките. А бе прегледай снимките, показал съм всичко, има и видеоклип. Успех :)
viewtopic.php?f=21&t=38199&start=240

Прикачен файл

sxema.jpg
sxema.jpg (46.62 KиБ) Видяна 8452 пъти
Илчо Илиев - майстор
Да споделя аз как си направих грила моторизиран....
Използвам моторче за чистачки, на което му смъкнах оборотите с парче кантал,а за захранване ползвам зарядно за акумулатор...
Отначало и аз бях направил планка на която да се крепи мотора,но се оказа,че неможе да стане поради липса на съосие и....махнах всичко и оставих мотора да си виси на шиша....
Достатъчно е да се балансира това, което ще се пече и няма никакви проблеми, до сега съм опекъл поне 200 заека и малко повече пилета, като рекорда за пилета е....4,но бяха дребни , по 1-1,2 кг..
Не мога да намеря снимките на това нещо,а в момента няма как да снимам , но мога да ви покажа крайния резултат

Изображение

Тема "Моето "барбекю"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: