Всички въпроси за вилата.
Моля за Вашата помощ със съвети за довършване на изоставената недовършена работа от майстора, който бях ангажирал.

Имам два обекта – каменен зид и корниз за облицоване с камъни.
Ето снимки:

Изображение
Изображение
Изображение

Зидът е от пясъчник, обработен и изчистен за работа от майстора. На около 60 години. Зад него има скална и земна маса, а около четири метра след това е къщата. Около една четвърт от зида обикновено е влажна - по-тъмна на цвят. Съседите нагоре имат кладенци. Може да е водна жила.

Изображение

На този корниз трябва да залепя вертикално челно правоъгълни камъни.

Проект 1:
Предполагам, че следва да запълня фугите в зида с цимент, за да не се допусне разрушаването им и изпадане на камъни с течение на времето под влиянието на атмосферните условия. Поне за това се бяхме договорили с майстора. Правилно ли е?
Тъй като съм абсолютно начинаещ ще помоля някой да ми посочи в какво съотношение в случая е добре да са цимента и пясъка, необходима ли е някаква добавка и каква евентуално към сместа, да се пресее ли пясъка преди да се забърка? Да се постави ли преди замазването бетонконтакт или друго вещество на място на работа?
Възможно и удачно ли е да се оцвети сместа за фугата с един-два тона по-тъмно от светлокавявия цвят на камъните, за да не е сива като цимента?
Смятам да изчакам час-два след нанасянето на фугите, след което да ги изчистя с метална четка и гъба, както съм гледал да прави майстора.
Добре ли е да оставям отвори за тръби в зида? На какво разстояние да ги поставя? А може ли да оставя просто дупки да кажем 8х8 см на по-дълбоките места на фугите без да поставям в тях тръби, тъй като не съм забелязал от зида да тече вода и не очаквам, а ако има през дупките ще се изпарява.
Да третирам ли на финала камъните с нещо?

Проект 2:
Смятам да закупя правоъгълни камъни, които да лепя на корниза. Как се лепят, след като са във вертикално положение и няма какво да ги подпира отдолу след като се залепят? Трябва ли да им измисля държач за час-два докато стегне материала? Да се постави ли преди замазването бетонконтакт или друго вещество на място на работа?
С какво се лепят – цимент или теракол?

И накрая – замърляна и оставена работа. Може ли да се изчистят фугите и как?

Изображение

Съзнавам, че въпросите са ми много и освен елементарните има и с професионална насоченост, при което не знам дали е етично с оглед правилата на форума да ги питам. От друга страна почти нищо не разбирам от такава работа, искам да свърша добре нещата, тъй като след като се опитах да довърша някои оставени работи установих, че се справям не по-зле от човека, който бях ангажирал, а и открих претупани неща, които не ми харесват в работата му. Знанието е богатство, за което предварително благодаря!
gogata1987 - специалист
По точка 1, с уговорката, че може и да не съм прав. Имам (т.е. жената има) имот на село с такъв зид и доколкото знам, това се води суха зидария. Казвали са ми, че не се нуждае от запълване на фугите с цимент и тн. Ако е направен читаво е на практика вечен. Споменатия от мен зид в момента е на повече от 110 години и не е мръднал.
swot - специалист
Относно фугите, на мен ми идва идеята да се пробваш с хубава телена четка да зачистиш излишъка. Може и да има друг вариант, но нека каже някой колега.
chapara - майстор
1. Суха каменна зидария по принцип не се подмазва. Но ако за естетика искаш подмазваш с р-р 1:1 пясък и цимент, може да слагаш о по малко теракол за пластификатор, като постегне малко матеряла с бъданарка и малко вода приглаждаш, а като е вече доста постегнало измиваш с бояджийска машина всичко, но не даругия ден.

2.За лепенето се прави временно скеле и се поставят прави дъски , които да задържат налепеното за ден-два. Лепи се с теракол и цимент. Може да се използва бетонконтакт.

3. Засра..то, само с телена четка няма как. Флекс и шайба неметал, после пак на машината телена четка. Таман ще видиш как не трябва да се оставя непочистена работа за другия ден.

4. За фугирането пясъка пресят и промит, за да няма полепи от глина.

:wink:
boltik - специалист
chapara написа:
1. Суха каменна зидария по принцип не се подмазва. Но ако за естетика искаш подмазваш с р-р 1:1 пясък и цимент, може да слагаш о по малко теракол за пластификатор, като постегне малко матеряла с бъданарка и малко вода приглаждаш, а като е вече доста постегнало измиваш с бояджийска машина всичко, но не даругия ден.

2.За лепенето се прави временно скеле и се поставят прави дъски , които да задържат налепеното за ден-два. Лепи се с теракол и цимент. Може да се използва бетонконтакт.

3. Засра..то, само с телена четка няма как. Флекс и шайба неметал, после пак на машината телена четка. Таман ще видиш как не трябва да се оставя непочистена работа за другия ден.

Това,което е написано по-горе е абсолютно вярно.Единствето,което не е вярно,че това не е суха зидария.При сухата зидария разтвора се поставя само в задната част,за да не се вижда.При теб разтвора се вижда.Като гледам,не си мъханджия и пътеката си я направил по грубо.Така,че давай смело.И да изцапаш няколко камъка,не е от значение.То след време ще се заличи само.Когато правиш разтвора е добре,да спазваш една и съща пропорция,че когато исъхне,съседите ще разберат ти си фугирал.Моята пропорция е следната:Половин торба на една количка и половина.Торбата е 40 кг.Слагаш под торбата една пръчка,режеш я само отгоре-през средата и вдигаш.След като прережеш напълно се получават две части по 20 кг.Давай смело.Удари му две ракии и започвай.
Това на снимките по доло се нарича суха зидария.Съжелявам за лошото качество.

Прикачен файл

rsz_Снимка_от_2014-03-01_223445.jpg
rsz_Снимка_от_2014-03-01_223445.jpg (37.86 KиБ) Видяна 11099 пъти

Прикачен файл

rsz_Снимка_от_2014-03-01_223415.jpg
rsz_Снимка_от_2014-03-01_223415.jpg (45.32 KиБ) Видяна 11099 пъти
chapara - майстор
boltik написа:
chapara написа:

Това,което е написано по-горе е абсолютно вярно.Единствето,което не е вярно,че това не е суха зидария.При сухата зидария разтвора се поставя само в задната част,за да не се вижда.При теб разтвора се вижда.Като гледам,не си мъханджия и пътеката си я направил по грубо.Така,че давай смело.И да изцапаш няколко камъка,не е от значение.То след време ще се заличи само.Когато правиш разтвора е добре,да спазваш една и съща пропорция,че когато исъхне,съседите ще разберат ти си фугирал.Моята пропорция е следната:Половин торба на една количка и половина.Торбата е 40 кг.Слагаш под торбата една пръчка,режеш я само отгоре-през средата и вдигаш.След като прережеш напълно се получават две части по 20 кг.Давай смело.Удари му две ракии и започвай.

Хе хе, скри се зад скапани снимки. Суха е . Разтвор не се вижда когато каманите са обработвани, а когато са изоблени се вижда :wink: Ето с обработени доти където се вижда:

Изображение

Всичко е въпрос на виждане, а е суха защото освен кал няма други свързващи смеси, т.е.-плаваща. На снимката на колегата , ако не се лъжа е така-кал и камъчета.

А ето го идеалния зид примерно:

Изображение
vladilen - специалист
boltik написа:
Това на снимките в Арбанаси ли е?
Мисля, че по правилно е тези, на които казвате суха зидария да се наричат 'на чевия' - турцизъм, а другите 'с фуга'
Така или иначе и двете не са 'сухи', или поне в днешни дни никой не прави сухи в класическия смисъл зидарии - скъпо е а и няма и майстори вече... :sad:
VLADO66 - майстор
Шроките фуги с по-гъсто с тясна шпакличка и ръчичка, а тесните http://www.youtube.com/watch?v=hKussicG ... ata_player
boltik - специалист
Здравейте,снимките са направени в Арбанаси.Да това не е точно суха зидария.Това е имитация.Сухата зидария не се прави от дялън камък.Това имах и това качих.Оригиналната суха зидария се прави от трошен камък или събиран по полетата.Там не се използва никакъв раззтвор,дори и кал.Сухите дувари периодически са ги пренареждали.Това днес не е икономически изгодно.Затова заливат посредата с бетон.
Ако на показаната сника оградата е изградена с кал (пръст) ,след време ,когато се слегне пръста,фугата ще се напука и ще започне да пада.Неприятна ситуация.
За ръкава от клипъ.Това е инструмент за съвсем тесни и равномерни фуги.За да запълни тези дупки,ще трябва направо с местирията да се хвърля.Мития пясък запушва фунията.Трябва да е доста кален,за да върви през нея или да купува специални смеси в чували.
Не зная дали е суха зидария, но между камъните се рони нещо. Ще ги фугирам, защото поддържа двора и къщата, а ако изпадне камък ...

Тема "Помощ за зид и лепене на камъни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: