Всички въпроси за вилата.
vlad0bs - напреднал
Здравейте, от доста време чета форума и ползвах доста идеи за ремонта на апартамента. Сега дойде време за ремонтче на виличката. Баща ми я е строил преди повече от 30 години и е като временна постройка и няма масивни стени. Общо взето всичко е от дървени плоскости. Състои се от 2 стаи (под дюшеме и стени дървени плоскости с тапети), антре и лятна кухничка (под от цимент и стени с дървени плоскости), складче към едната стая (под дюшеме и стени с ламарина)

Идеята ми за двете стаите е следната:
Махам тапетите до колкото може и лепя от изолационни тапети. Идеята е да се изолира дървената плоскост и в последствие ако се лепят тапети да не стават на петна.
Въпросите ми за стаите са следните:
1. Има ли вариант да се полага латекс върху тези изолационни тапети, вместо да се лепят обикновени тапети? Ако залепя тапети ме притеснява, че при повреда на тапета после смяната ще е някакъв филм.
2. Ако може да се слага латекс, фугите с акрилен кит ли се запълват и трябва ли да се грундират с лепило разредено с 20% вода?
3. На таваните ще лепя от стиропорените плочки, които са 50х50см. Как се процедирата с фугите между тях и полага ли се латекст върху плочките?

Идеята ми за кухничката е следната:
Подът е с някаква циментова замазка, която е понапукана. Искам да сложа ламинат, но как да третирам пода? Мисля да го грундирам с дълбокопроникващ грунд и да направя тънка циментова замазка с мрежа за да се поизравни малко. След това слагам подложка за ламината и отгоре редя ламината. Дали ще издържи замазката и подът и ламинатът няма да се надигне/размести при поставяне на мебели? Под самата подложка на ламината има ли смисъл да слагам и найлон? Тавана там още не знам как мога да го пооправя, има поставен някакъв шперплат и трябва да видя какво ще излезе над него и ще се консултирам допълнително :)

Относно покрива:
Покривът е облече с ламарина и лятото вътре си е фурна, въпреки, че има въздушно пространство м/у тавана и покрива. Като вали дъжд тропането на ламарината не е много приятно :) В една тема от форума имаше колега, който е ползвал битумно руло и си мисля да потърся такова, въпреки че в магазините в Бургас не съм го срещал, само битумни керемиди ама те много скъпи (може да не съм търсил усилено :) ). Това битумно руло задължително ли е да се лепи с горелка? Май няма да ме издържи покривът да се разхождам по него :D . Евентуално само странично да се зачука за ламарината и лятото от жегите да позалепне битумът леко? :)

Имам и още много питанки, но ще карам последователно :)

Прикачен файл

pokriv.jpg покрив с ламарина

Прикачен файл

staq.jpg стаята
m_markovski - специалист
Не съм специалист, но понеже никой не отговаря, реших аз да драсна някой ред.
За стаята - защо са ти изолационни тапети? Предполагам имаш предвид каширани със стиропор 3-4мм. Не мисля, че ще подобрят микроклимата в помещението. По-скоро аз бих сложил директно върху стените (нали са дървени плоскости) гипскартон с винтове и след това латекс. Мисля, че за вила е по-хигиенично от тапети.

За тавана - предполагам покривът не тече. Слагаш гипскартон с винтове и латекс (светлият таван дава повече уют), ако височината и здравината позволяват може и на конструкция с малко вата (5см, спецовете да кажат) отгоре за подобряване на температурния комфорт лятото. А може и да си вземеш една слънцезащитна мрежа от строителните хипермаркети и да я опънеш над ламаринения покрив.

За пода в кухнята - ако е здрав и не се рони, можеш сложиш с винтове една импрегнирана плоча ОСБ 15мм върху цимента и отгоре ламинат, а може и да си вземеш една връзка дюшеме пак от хипермаркетите. Ще стане здраво и уютно, но пък ще се вдигне малко нивото, но все си мисля, че за вила 25мм не е проблем.
Вадим Владимиров - специалист
Не бих ти препоръчал да залепиш битумна хидроизолация върху ламарината.Махни ламарината, ако основата е права, залепи хидроизолацията за обшивката. Като гледам, наклона е малък и най-удачния вариант е рулонна хидроизолация.
piron45 - майстор
На твое място бих сложил и на стените и на тавана ГК на коснтрукция с вата.
vlad0bs - напреднал
m_markovski изолационните тапети са кашираните 3-4см и мисля, че с тях ще се получи някакъв вид защитен слой на стената, понеже както се вижда от снимката в стаята, тапетите са пожълтели и са на петна. Това със слънцезащитната мрежа е интересно, но май не трябва да го постилам директно върху ламарината, че този полиетилен ще вземе да се разтопи?

piron45 аз също първоначално си мислех за гипсокартон, но ме притеснява че при ходене в стаите по дюшемето може да се получи вибрация и да се появят пукнатини по гипсокартона и не знам дали мрежата ще успее да спаси положението. Иначе при мен варианта е да забия директно гипсокартона към стените, понеже нямам стабилна основа за да захвана конструкция за пода (дюшемето в стаите не лежи върху стабилна замазка, а е вдигнато върху греди и се огъва леко). Също и зимно време вилата не се ползва и ми се струва, че ще стане голяма влага в стаите?
Другата причина поради която си мисля за поставяне на изолационни тапети и нещо върху тях е, че ще си спестя доста време и цапане със шпакловката, а и няма да се притеснявам от някакво напукване. Имам чувството, че като задуха по-силен вятър и ако има шпакловка ще се нацепи :-D

Вариантът с изолационни тапети и върху тях МДФ ламперия или ламинат дали е добра? На мен също най-много ми се иска гипсокартон и латекс, че изглежда по чисто и спретнато, но май ще бера големи ядове с паянтовите основи :)
VLADO66 - майстор
Ако ще правиш някаква ламперия наблегни на по-сериозната изолация/като пари е пренебрежимо спрямо последващото покритие.За покрива-правиш една скара,като между ребрата слагаш фибран и отгоре ондулин.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8oRp3bAqr4o[/youtube]
vlad0bs - напреднал
VLADO66 написа:
Ако ще правиш някаква ламперия наблегни на по-сериозната изолация/като пари е пренебрежимо спрямо последващото покритие....
Ако реша да сложа по-дебела изолация да речем 2см., по какъв начин мога да я поставя на стените, пяна за топлоизолация ще държи ли? А ламперията върху изолацията пак ли с такава пяна ли да лепя?

А и някаква идея/схема за сковаване на прозорци с механизъм за отваряне тип "ножици"? Искам да направя няколко открехващи се прозореца, но все още не съм измислил с какви планки да ги хвана, така че да прилепват относително плътно при затваряне с ножиците :) Иначе заключването им ще става посредством райбер :)
VLADO66 - майстор
изолациятя на стените се прави както е показано на клипчето горе-правиш скара на стената с летви примерно 5/5 см. според вида на панелите/ламперията/,пълниш между ребрата на скарата вата,над нея запечатваш с найлон и ковеш ламперията.Изолационните тапети първо не вършат никаква работа,второ отгоре задължително трябва да сложиш други тапети,защото с каквото и да уплътняваш фугите на снадките винаги се отварят/макар и тънки като косъм/.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GksvJebMN9w[/youtube]
vlad0bs - напреднал
А и малко ме е срам да попитам ама...гипсокартона целия ли трябва да се шпаклова или само по фугите и винтовете (ако е от зеления влагоустойчив)? Латекса ще прозира ли на местата където няма шпакловка, че голямо шпакловане ще падне?
ferrari4456 - специалист
Гипсокартон се шпаклова много лесно. :)
Целия трябва да се направи щом е зеления.
Да ти дам една крива вароциментова и тогава викай как ще се шпаклова :lol:

Тема "Освежаване на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: