• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Kokar - специалист
Здравейте и благодаря за добрия форум!
Търся решение на един въпрос, свързан отново с резервоар.

Системата е изградена преди около 2 години и съдържа:
• Кладенец в близост до река;
• Резервоар 5 м3 на около 100 м от кладенеца и около 4 м денивелация в нивата;
• Поливна система, захранвана от резервоара.

Има 2 потопени помпи Грундфос – по една за кладенеца и резервоара.
Има по един датчик Грундфос в кладенеца и резервоара, следящи налягането в тръбата след тях и при нужда включва помпата.

Неудобството е, че винаги, когато се черпи вода след резервоара, се включват и двете помпи за да компенсират налягането.
Питането ми е дали има начин, помпата в кладенеца да се включва при значително изпразване на резервоара, а не както е сега, щом плувака в резервоара падне? Например да се сложи подходящ затвор накрая на захранващата резервоара тръба, който ще отваря при падане на нивото с метър?

Фирмата, която ми изгради системата, за момента не може да намери решение.

Прикачен файл

rezervoir.jpg
rezervoir.jpg (14.41 KиБ) Видяна 3062 пъти
todortv - майстор
Помпата в кладенеца да се управлява по нивото на резервоара.
Примерно.

А датчика за налягане да се ползва като защитен за изчерпване на кладенеца. Трябва да участва в схемата, само когато помпата има разрешение за работа по ниво на резервоара.
Kokar - специалист
Ако правилно съм разбрал, този включвател трябва да пали помпата на кладенеца при достигане на зададено ниво в резервоара. Това решение предполага прокаран кабел между кладенеца и резервоара. Такъв може да се прокара, но се пресича обработваема земя и съответно повече копане за кабела. :!:
Благодаря за предложението. :supz:
Мисля и за вариант, помпата в кладенеца да остане да се включва от пад в налягането, а желаното устройство да отваря и затваря вливната в резервоара тръба.
Моля и за други предложения.
todortv - майстор
Предложеното устройство, или подобно от този тип може да управлява електромагнитен вентил на входящата тръба.
В такъв случай трябва да се махне поплавъка.
ivanovbg - майстор
Не разбирам какво лошо има. Като се включват и двете резервоара си стои пълен постоянно, дори и след поливката. Няма как да спестиш ток, ако това си мислиш. Дали една след друга или и двете наведнъж...при всички случаи си е нужна определена енергия която да придвижи водата от кладенеца до растенията.
Задължително според мен е първата помпа да има защита от липсата на вода в кладенеца.
:partyman:
Kokar - специалист
todortv написа:
Предложеното устройство, или подобно от този тип може да управлява електромагнитен вентил на входящата тръба.
В такъв случай трябва да се махне поплавъка.
Чудесно тогава. Благодаря ти пак. =D>
Ще потърся подходящ електромагнитен клапан.

@ivanovbg
На пръв поглед е по-добре и затова така е проектирана системата.
След резервоара има и чешма за непитейни нужди. Едно изплакване на ръцете задейства и двете помпи.
Затвора с поплавък капеше и долната помпа се включваше през по-малко от минута. Смених поплавъка с "най-добрия", метален с голяма топка. Затваря перфектно, но му трябват 30 мин., докато затвори изцяло. През това време долната помпа отново се пуска и така...
ivanovbg - майстор
Не знам колко ти е чиста водата и ако застане песъчинка на клапана си дотук. Трябва и филтър.

Вариант е да изключваш долната ако ти стигат 5 кубика за поливка и като се прибереш да я включиш да допълни. С един таймер от този род като долния можеш да я направиш да се включва автоматично само нощем за да допълва.
Прикачен файл:
img_full.php.jpeg
img_full.php.jpeg (22.78 KиБ) Видяна 2999 пъти
Колкото за другата - един стар бойлер може да ти послужи за хидрофорен съд и да не ти се включва горната от едно миене на ръце.

Не е лошо и да начертаеш схемата на свързване на помпите към мрежата - с двужичен,трижичен кабел ли са свързани и от едно и също място ли са. Може да се измисли нещо и с наличните кабели.

А ако е достатъчно здрав резервоара може да се затвори херметично и да се ползва като хидрофорен съд. Така едната помпа ти става излишна :idea:

Втори вариант е да изработиш един он-офф клапан и с един поплавък като на рисунката ще си напълно в духа на форума. Не мога да рисувам хубаво, но за да разбереш идеята :partyman:

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (8.18 KиБ) Видяна 2994 пъти
ivanovbg - майстор
Абе то такива вентили си има и чисто механични http://www.honeywell-bg-catalog.com/eca ... fv300.html
Или AS-E/V-50-61 от тук http://www.regioplan.info/?page_id=503

Ток не ти трябва и ще ти затварят и отварят долната помпа на 2 нива. А като гледам и са доста устойчиви на замърсявания.
Kokar - специалист
Отзад напред...
ivanovbg написа:
Или AS-E/V-50-61 от тук http://www.regioplan.info/?page_id=503
Разговарях с фирмата. До оферта не се стигна, въпреки че май е точно каквото търся.
Цената е от 500 лв. нагоре. Вярно, че помпата е по-скъпа и от многобройно вкл./изкл. може да изгори, но може и да не изгори. :mrgreen:
Мислех до 100 лв. да реша проблема. :yawinkle:

Помпата на кладенеца не може да се ограничи по време, защото след нея има изкарани хидранти/чешми и си използват целодневно.
ivanovbg написа:
стар бойлер може да ти послужи за хидрофорен съд
В момента от резервоара се вижда само фабричен капак на нивото на земята. Доработки отвън не са невъзможни, но са на последно място от естетична гледна точка.
Резервоара не може (лесно) да се превърне в хидрофор. Мисля, че 5 атм. трябваха на поливната система след него и не виждам как ще се уплътни да задържи такъв напор.

Накрая стигнах до "он-офф клапан". Това е най-примамливо и все пак сам няма да мога да го направя. Би трябвало да мога, но времето, което ще вложа го нямам в момента. :?

Очаквах, че има ясно пазарно решение, което ми убягва поради непознаването на продуктовата база.

Други идеи или развитие на досегашните...?
ivanovbg - майстор
За да се измисли друго решение трябва повече информация. Как поливаш, какъв дебит ти трябва и ...Примерно за капково 1 бар е перфектно - 5 бара евентуално за разпръсквачи. При какво налягане включва и при какво изключват помпите. Има ли реглаж датчика... Абе всичко дет се сетиш. Може и малко снимки. Например поплавъка дето ти е сега- може да се измисли някоя доработка за да стане офф он

Ще ти нарисувам схема на бойлера дето съм монтирал на вилата на сондажа и съм го превърнал в хидрофор. Принципно бойлерите са 2 - единия съм го включил като слънчев и съм го опаковал в найлон за да не изстива. Той е пълен до горе и тръбата за топла вода не съм я махнал. Бойлерите ги купих от вторични за по 20 лева. Е имат и някоя заварка тук там :) Така вече 2 години работи без проблем. Зимата слънчевия го източвам. Другия е в къщата и не мръзне. Тръбата до сондажа е с изолация и на една лопата дълбочина. Помпата тръгва като се напълни едно шише от 10 литра. Така че не включва често за малки нужди като миене на ръце.

Та нищо не ти пречи да сложиш един долу на едната помпа и един горе на другата за да компенсират чешмите при малко източване на вода.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (16.84 KиБ) Видяна 2905 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за клапан на резервоар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: