• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Всички въпроси за вилата.
zheleff - специалист
Колеги, решил съм да си правя асмалък/асма, обаче се стигна до профилите т.е. какъв размер да са. За по голяма яснота качвам скица на парцела, с посочени размери. Това в черно оцветеното ще е асмалъка.
Изображение

Коструккцията мисля да е такава,
Изображение
но ако имате предложение за друга казвайте. Такова нещо не съм правил и пред възможността да използвам профили, които ше издържат слон или такива, които ще се скинат от вятъра, реших да търся съвет.
Илчо Илиев - майстор
Добре си го намислил,но имам само една забележка/предложение, свържи двете страни, може да пуснат по-дълги хоризонталните рамена,а може и с парче, което да е напълно хоризонтално...
При такава конструкция ще може да се използва по-тънък винкел,а и вероятността да се срине под някой сняг е почти изключена..
Коловете може да са циментови,а може винкел, квадратна тръба, кръгла...въпрос на ресурс и вкус,а винкела 40/40,а може и квадратна тръба 30/30..
Такъв вид конструкция, която си нарисувал е красива, но се прави покрай ограда и трябва да по-стабилна за да не се скърши при ранен сняг,но при твоя случай няма смисъл да не са свързани двете страни..

п.п. Ще чакаме да видим готовия асмалък
:partyman:
crez - майстор
Не опъвай тел за асмата,а купи заварена мрежа Ф4 или 5 мм с око 20/20 и я качи на конструкцията и нямаш проблем със снега и вятъра.
zheleff - специалист
Бях започнал с тази идея да бъде цяла конструкция, а не както показвам - на две части, но разстоянието ми идва малко повече - 6,5м. Гледам профилите са на дължина 6м., а не ми се иска да ги снаждам. Това е единствената причина. Също така се опасявам от провисване поради липса на междинни колони /които ако ги има ще ми пречат много/. Мислех за някакви дъги, но те пък ако са от извит профил ще са около 5м. и пак не става. Другият вариант е ферма, но търся по ефикасен и лек вариант на конструккцията.
MamaMy - майстор
Аз бих предложил само външна рамка от всички страни да се получи квадрат и после стоманена тел на кръст. Ако се наблегне на по стабилна рамка, може да се използват обтегачи за лозе и да стане като изпънат таван :)
viewtopic.php?f=29&t=32802&start=20
zheleff - специалист
Друг ми е за сега въпроса. Какъв да е размера на вертикалите/колоните/ и на хоризонтала - ?мм/?мм/?мм При положение, че правя конструкцията както показах - на две части. Още нещо да питам - под какъв ъгъл да са вертикала и хоризонтала. Ясно че е по-голям от 90градуса, но колко? А, заради гъзарията/естетиката ми се върти в главата разпънките да са с някакви елементи от "ковано" желязо. Пък дано жената да ги хареса :-D
Освен това, докато го чертаех, се зачудих дали няма да е нестабилно в посоката "А"?
Изображение
Илчо Илиев - майстор
Малко отзад на пред....
Ъгъла си го нарисувал още в първия пост...
Странично няма да има нестабилност, нали си нарисувал разпънки и настрани...
Това,че профила е ''само'' 6 м. не е проблем да се понади.....има шлайф и няма да си личи, нали смяташ да го боядисаш все пак...
Така както го искаш не е проблем да се направи,но хоризонталното рамо тряя да е не повече от 150см,а вертикалното(дирека) трябва да е сериозен, поне квадратна тръба 50/50..
Ако е цяла конструкция, може да използваш и циментови диреци...
Проблема при твоя вариант е само късна есен и зима, ако падне ранен сняг,а листата не са окапали(като тази година), иначе няма да има чак толкова грозде,че да сгъне конструкцията,а има и още един проблем,каквато и резитба да правиш, винаги ще имаш висящи пръчки....отпред.
От друга страна, на тези 6,5 м ширина, трудно ще покриеш средата с асми, не ,че не може, но е сложна резитбата ...
zheleff - специалист
Колега, не разбирам. Ако е така, казваш хоризонталното рамо да е до 1,5м, но предлагаш да съединя двете части с профил по-дълъг от 6м. Е, няма ли да провисне тази конструкция :? А и до колкото си спомням съм виждал преди време асмалък с хоризонталната част повече от 2м. Мисля, че при правилно изчисление и подходяш материал е възможна задачата.
Илчо Илиев - майстор
Значи, хоризонталното рамо може да е и 3 м,но има вероятност ако падне сняг и се задържи, да го прекърши ..
Ако се направи конструкция с широчина 6,5 м.,то тя няма да бъде от тънък винкел, и ще трябва да се укрепва,щом няма как да се сложат междинни колони..
С подходящи материали може всичко да стане, въпроса е колко ще струва и дали ще е красиво..
Аз бих направил така, както си го нарисувал,но от квадратна тръба поне 60/60 или кръгла 2 цола, като височина не повече от 180 см в ниския край,а рамото 150-170см..
VLADO66 - майстор
Тъпите американци :) https://www.youtube.com/watch?v=Mse3mJ3JJMU тия май използват тръби на нибко.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "Конструкция на асма?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: