И така колеги заглавието е достатъчно ясно с каква задача се захващам. Виличка, градина, зеленчуци и зона за релакс. Миналата година беше една от тези паянтови шатри, която за да не излети, бях опънал въжета откъде ли не. Така че реших да е нещо по-стабилно, а основата задача е да е с минимум финанси, да не казвам 0 лв., защото все някой винт, планка или нещо подобно ще се наложи да купувам. Да е жив и здрав дядо ми, от едно време е складирал много дървен материал, който засега ще задавам с ориентировъчни размери, защото не съм го изровил всичкия за да избера подходящите. Целта под беседката е да си направя люлка (люлеещо легло), която да предлага същите, а дори и по-добри удобства от тези за 500+ лв - разбира се моята ще клони към 0 лв. Но за нея ще пусна отделна тема, за да не се бъркат нещата, както и за водния-цветен кът. Та сега за беседката. Направим съм 4 картинки, към които ще сложа допълнителен коментар, защото не знам в какъв ред ще излязат - приблизително финално желан резултат, план, поглед отстрани и ъглов поглед на конструкцията. Надявам се и на вашите съвети за да мога да до-усъвършенствам идеята и да я реализирам. Като за начало, първо по спешност ще ми е основата, защото първо нея ще направя още от този уикенд. Понеже искам да ми е преместваема (може друго място да харесам за напред) реших да си отлея предварително 4 бетонови стъпки, като отначало идеята беше да използвам тенекии от сирене, но един приятел ми вкара мухата за автомобилни гуми. Идеята е те да са ми "кофража", като после ги заровя и към тях прихвана колоните. Идеята с гумите ми допада, защото са лесно достъпни, получава по широка основа и при местене ще мога да ги търкалям
Но тук излиза въпросителната какво е най-подходящо да сложа за дъно? Както и предвид желания резултат каква точно смес трябва да забъркам? Казвам по инерция бетон, но може и да е и друго, което ме посъветвате - каква смес да забъркам и да слагам ли желязо за арматура? Това е основния въпрос за началото на работата. Снимки в следващото мнение.
Всички въпроси за вилата.
DeyanS
- специалист
27 мнения в "Релакс зона - сглоби си сам беседка (шатра)"
DeyanS
- специалист
Не съм сигурен какъв размер дървен материал ще намеря, затова на този етап приемам 15-15. На първо време е важно да си уточня въпроса с основите.
Прикачен файл
plan-Model.jpg (85.53 KиБ) Видяна 11048 пъти
Прикачен файл
Това ми е страничен поглед, като отдясно ми се пада къщата, за да се види наклона на покрива, който съм дал, както и ориентировъчните височини, които търся.
Pogled.jpg (85.86 KиБ) Видяна 11048 пъти
Прикачен файл
Това е в най-общ план конструкцията с въпросните гуми-основи.
Besedka1.jpg (64.57 KиБ) Видяна 11048 пъти
Прикачен файл
Дал съм лек наклон наляво за да се оттича дъждовна вода и ми е едноскатно за да не тече вода към къщата. Засега за покрив си мисля от тези битумни плоскости или даже от тези рекламните платнища. По гредите мисля да сложа релси и да сложа пердета, за да не влизат комари и други, вечер. Относно конструкцията имам питанка, дали долу да сложа допълнителни греди, успоредни на горните или на всеки ъгъл горе да опна по една диагонална летва, за да е стабилна конструкцията?
DeyanS написа: Идеята е те да са ми "кофража", като после ги заровя и към тях прихвана колоните.Как мислиш да "прихванеш" колоните ?
шоп
- майстор
За такава конструкция анкерирана към 4 автомобилни гуми не са ти нужни такива хубави и скъпи планки за анкериране. В долният край на гредите хвани с винтове за дърво ( компромис е да заковеш с пирони) по 4 бр. на греда на кръст парчета от винкели или шини. Около тях можеш да "армираш" с арматура 6 или 8 мм и това е достатъчно. Заливаш с бетон, като не икономисваш цимента.
Обекта чисто теоритично би бил преместваем, но лично аз не се виждам след време и готов обект да разкопавам и да търкалям гуми с колони:-)
Като цяло ми харесва замисъла ти и определено ще е много по-красиво, практично и дълговечно от шатрите ежедневки.
Услехи, ще следя работата.
Обекта чисто теоритично би бил преместваем, но лично аз не се виждам след време и готов обект да разкопавам и да търкалям гуми с колони:-)
Като цяло ми харесва замисъла ти и определено ще е много по-красиво, практично и дълговечно от шатрите ежедневки.
Услехи, ще следя работата.
freshenero
- специалист
Аз бих ти предложил,вместо гуми и т.н. да вземеш едно кошче,което да ползваш за отливането на подложките за гредите.След като го обърнеш-по едно желязо в средата на отливката и дупка на гредата-няма мърдане.
Тема "Релакс зона - сглоби си сам беседка (шатра)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература