Всички въпроси за вилата.
DeyanS - специалист
И така колеги заглавието е достатъчно ясно с каква задача се захващам. Виличка, градина, зеленчуци и зона за релакс. Миналата година беше една от тези паянтови шатри, която за да не излети, бях опънал въжета откъде ли не. Така че реших да е нещо по-стабилно, а основата задача е да е с минимум финанси, да не казвам 0 лв., защото все някой винт, планка или нещо подобно ще се наложи да купувам. Да е жив и здрав дядо ми, от едно време е складирал много дървен материал, който засега ще задавам с ориентировъчни размери, защото не съм го изровил всичкия за да избера подходящите. Целта под беседката е да си направя люлка (люлеещо легло), която да предлага същите, а дори и по-добри удобства от тези за 500+ лв - разбира се моята ще клони към 0 лв. Но за нея ще пусна отделна тема, за да не се бъркат нещата, както и за водния-цветен кът. Та сега за беседката. Направим съм 4 картинки, към които ще сложа допълнителен коментар, защото не знам в какъв ред ще излязат - приблизително финално желан резултат, план, поглед отстрани и ъглов поглед на конструкцията. Надявам се и на вашите съвети за да мога да до-усъвършенствам идеята и да я реализирам. Като за начало, първо по спешност ще ми е основата, защото първо нея ще направя още от този уикенд. Понеже искам да ми е преместваема (може друго място да харесам за напред) реших да си отлея предварително 4 бетонови стъпки, като отначало идеята беше да използвам тенекии от сирене, но един приятел ми вкара мухата за автомобилни гуми. Идеята е те да са ми "кофража", като после ги заровя и към тях прихвана колоните. Идеята с гумите ми допада, защото са лесно достъпни, получава по широка основа и при местене ще мога да ги търкалям :) Но тук излиза въпросителната какво е най-подходящо да сложа за дъно? Както и предвид желания резултат каква точно смес трябва да забъркам? Казвам по инерция бетон, но може и да е и друго, което ме посъветвате - каква смес да забъркам и да слагам ли желязо за арматура? Това е основния въпрос за началото на работата. Снимки в следващото мнение.
DeyanS - специалист
Не съм сигурен какъв размер дървен материал ще намеря, затова на този етап приемам 15-15. На първо време е важно да си уточня въпроса с основите.

Прикачен файл

plan-Model.jpg
plan-Model.jpg (85.53 KиБ) Видяна 10830 пъти

Прикачен файл

Pogled.jpg
Това ми е страничен поглед, като отдясно ми се пада къщата, за да се види наклона на покрива, който съм дал, както и ориентировъчните височини, които търся.
Pogled.jpg (85.86 KиБ) Видяна 10830 пъти

Прикачен файл

Besedka1.jpg
Това е в най-общ план конструкцията с въпросните гуми-основи.
Besedka1.jpg (64.57 KиБ) Видяна 10830 пъти

Прикачен файл

Besedka.jpg Това ми е ориентировъчен финал на "грубия строеж". Казвам това защото не съм измислил достатъчно добре покрива и се надявам на вашите съвети. Гумите-основи, са вкопани, отгоре мисля да насипя пясък, като заравня терена разбира се и да си наредя плочки, като такива каквито виждате отстрани. Не търся 100% здрав и т.н. под, а просто да не е пръст и трева, че душичката много се плаши от всякакви буболечки, треви и т.н. :)
Дал съм лек наклон наляво за да се оттича дъждовна вода и ми е едноскатно за да не тече вода към къщата. Засега за покрив си мисля от тези битумни плоскости или даже от тези рекламните платнища. По гредите мисля да сложа релси и да сложа пердета, за да не влизат комари и други, вечер. Относно конструкцията имам питанка, дали долу да сложа допълнителни греди, успоредни на горните или на всеки ъгъл горе да опна по една диагонална летва, за да е стабилна конструкцията?
DeyanS написа:
Идеята е те да са ми "кофража", като после ги заровя и към тях прихвана колоните.
Как мислиш да "прихванеш" колоните ?
DeyanS - специалист
vokel написа:
Как мислиш да "прихванеш" колоните ?
засега ми хрумва за винкел, или вече някой ако ми препоръча по-добър вариант за метален профил. Важното е да не се бетонира самото дърво.
ZEDYCUS - майстор
Предлагам ти да си направиш кутии със заварени '' мустаци'', които да бетонираш в гумите. Във всеки пункт за скрап продават материал на 1лв килото.(повечето)
Е цената няма да клони на нула, но не вярвам да те затормозят 10 лева. :wink:

Прикачен файл

DSC04470.JPG
DeyanS - специалист
Мислих си за точно нещо подобно, но търсенето на такива изделия ще бъде като знам вече точния размер на дървените колони.
Чудя се за носещите стъпки (гумите) какъв разтвор да направя и горе долу колко количество ще ми е нужно.
ZEDYCUS - майстор
Ами зависи от цолажа на гумите. Вземи гумите, па вземи замери едната колко пясък поема и нататък ще си сметнеш обема на чакъла и цимента.
шоп - майстор
За такава конструкция анкерирана към 4 автомобилни гуми не са ти нужни такива хубави и скъпи планки за анкериране. В долният край на гредите хвани с винтове за дърво ( компромис е да заковеш с пирони) по 4 бр. на греда на кръст парчета от винкели или шини. Около тях можеш да "армираш" с арматура 6 или 8 мм и това е достатъчно. Заливаш с бетон, като не икономисваш цимента.

Обекта чисто теоритично би бил преместваем, но лично аз не се виждам след време и готов обект да разкопавам и да търкалям гуми с колони:-)

Като цяло ми харесва замисъла ти и определено ще е много по-красиво, практично и дълговечно от шатрите ежедневки.
Услехи, ще следя работата.
freshenero - специалист
Аз бих ти предложил,вместо гуми и т.н. да вземеш едно кошче,което да ползваш за отливането на подложките за гредите.След като го обърнеш-по едно желязо в средата на отливката и дупка на гредата-няма мърдане.
Andri01 - майстор
С по-голям успех -ползват се отрязани 10л. бутилки от минерална вода.

Тема "Релакс зона - сглоби си сам беседка (шатра)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: