Всички въпроси за вилата.
kula65 - специалист
Здравейте,
Искам да си направя дворна чешма, отлята от бетон, такава, че да има отсрани на коритото работен плот, дълбочината и височината на същото да са съобразени с моята височина.
Чешмата ще е залепена за кирпичен дувар разделящ двата двора и ще има височината на същия, т.е. 170 см.
Въпроса ми е как да направя кофража на коритото за да стане по-здраво?
Първо да отлея сраниците и коритото, но не ми е ясно как се прави кофраж на корито?
За долната страна горе долу ми е ясно, но вътре как да стане?
Сега остава да си призная, че до сега не съм правил кофраж и нищо не разбирам от строителство.
Предварително благодаря за помоща!
Поздрави!
VLADO66 - майстор
Моя проблем с коритото го реших като при отливането на плота вградих една стара мивка алпака.
kula65 - специалист
Да, но са малко плитки. Искам да е по-дълбока и малко по-широка. Да може да побере например пръскачка или малък бидон. Имам стара мивка направена от поцинкова ламаришна, която маже да се използва за основа, но пак остава въпроса за вътрешната страна. Благодаря за отговора!
koveslav - майстор
Правиш си целия куфраж с формата на коритото и плотовете,като го правиш по-нисък от желаното ниво с толкова,колкото ще ти е дебела отливката.Правиш си и един вътрешен куфраж за коритото,който е отделен и с размери съобразени с тези навъншния минус два пъти желаната дебелина на стената.Отливаш най-напред дъното на коритото,като оставяш да стърчи вертикално арматура за захват на вертикалните стени към него.След няколко часа,като дръпне малко бетона насаждаш вътрешния куфраж и отливаш вертикалните стени и плотовете.Армирай всяка отливка,не подценявай натоварването.Успех,строителството е интересно занимание.
VLADO66 - майстор
Проблема с пълненето на по-високи съдове съм го преодолял с по-висок монтаж на канелката и парче маркуч за удължител.
kula65 - специалист
Благодаря на колегите включили се в темата. След няколко дни излизам в отпуск и ще започвам проекта. Ако някой има идеи на какво да обърна внимание преди кофрирането и изливането, моля да ги сподели.
Поздрави!
shotik - майстор
Кофраж отдолу ,арматура и кофраж вътре ,но особеното тук е ,че като наляхме бетона ,той изкърти летвите ,държащи вътрешния кофраж и се наложи да слагаме тежести,които да го държат в определеното ниво,като последния товар бяха три улични бордюра !

Тема "Относно кофраж на дворна чешма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: