Колега kartechar поздравления ако това е твое уникално е. Навремето дядо ми /лека му пръст/ можеше да покрива с плочи но бях твърде малък за да се науча да покривам с плочи и аз. Тоя покрив е вечен.
Благодаря, колега! Барбекюто е мое, но за съжаление не съм аз майстора, редил плочите. По спомен /барбекюто е строено 2008 г./ плочите тежаха около 15 тона. Покриването с тях си е жива каторга - за общите работници де... Такива хора като покойния ти дядо вече са истинска рядкост, а приемственост за съжаление няма. Поздрави!
Да, фасунгата е керамична и задния край на крушката е със самозалепващо алуминиево фолио, за да не заслепява когато свети. Не че няма специални крушки за насочено осветление, но когато реших да я монтирам, с това разполагах под ръка, а както знаете, временните неща са най-трайни... Къщата ми не е в този стил, но все пак си е традиционна българска архитектура. Условно двора е разделен на две - в едната част е къщата и дърварника с портичка, а в другата е "етнографският музей" - барбекю, декоративен кладенец и голяма порта, покрити с каменни плочи. Такава плоча се използува и за печене в огнището на барбекюто. Ето малко снимки: