Всички въпроси за вилата.
T.Mihov - напреднал
Здравейте на всички.От доста време се канех да си направя едноскатно навесче с барбекю на двора и най-накрая това лято почнах.По-миналата седмица иззидах барбекюто ,но нямах време и не го бях палил до вчера.Ето първо няколко снимки и размери:
Горивна камера
Изображение
Изображение
Димен зъб
Изображение
Димосборна камера и комин
Изображение
Общ вид
Изображение

Както се вижда ,камерата я иззидах с огнеупоирни тухли от акумулираща печка,понеже нови струват майка си и баща си.
Ширината на светлия отвор на камерата е 60см,височината и е 40см,дълбочината също е почти 40см.Въпреки,че не е камина реших да направя и димен зъб,като започнах да скосявам гърба след втория ред т.е около 25 санта от дъното и наклона е около 20-30 градуса спрямо стената зад него.Отвън го облякох с каширана с фолио вата за камини и иззидах с итонг за да не пука после мазилката или каквото там реша за финиш,като му дойде времето.На дъното налепих пак от същите огнеупорни тухли а не по-тънки,понеже четох из форума,че при някои се е случило да се пукнат.Всичко по камерата до височината на бетонния пояс съм зидал и шпакловал с каминно лепило на боро.
Димосборната камера я зидах с обикновени плътни тухли единички и варов разтвор.Височината и е близо 56см т.е по-висока е от горивната,както според това което съм чел трябва да бъде.
Комина го иззидах с бетонни коминни тела 25х30см,като светлия им отвор е 19х25см.Височината му в затворената част на барбекюто е почти 90см,а над покрива е 60см.
Една подробност-тъй като в движение плана за позицията на барбекюто се промени,взе че се падна точно под едното ребро на покрива :x .Тъй като реших ,че е прекалено да прекроявам цял покрив или да режа реброто и да правя някакви допълнителни конструкции за да го укрепвам,реших макар знаейки ,че е тъпо решение да мина през реброто,тъй като така или иначе няма как да се запали от жегата.
По-детайлно не мога да опиша барбекюто,надявам се да свърши работа.
Сега по въпроса-вчера го запалих за сефте и се оказа ,че май-май не дърпа особено добре :? .Всъщност беше доста ветровито и като духне вятъра,ставаше страшно-пушлявеше навън и направо завихряше в камерата саждите и по-леките въгленчета.Като утихне вятъра нещата се нормализират до голяма степен.
Днес отново след работа го запалих,понеже пак беше ветровито,но преди това само сложих още едно коминно тяло без да голепя и сделах импровизирана шапка за комина от ламарина,като с допълнителното тяло,височината на комина над покрива е 80см.Ефект определено имаше,а когато и закрих частта на навеса пред барбекюто с найлон за да не духа право в него нещата граничиха с перфектното,но след като дървата почти изгоряха и основно тлееха т.е остатъка от огъня е ниско,забелязах вглеждайки се че съвсем малка част от дима излизаше извън барбекюто а не през комина,въпреки че вече не духаше почти навън.Определено не задимява,не смърди на пушек,но се вижда ,че малка част не отива в комина.Предполагам ,че това пак се дължи на слаба тяга на комина и тук идва въпроса ми-какво още мога да направя за да подобря тягата ,без да прекроявам покрива за да не минава комина през гредата, освен още да удължа комина или да минавам на двойни тела 50х30см :? .Другото ,което ми идва на акъл е дали има смисъл вместо димния зъб да е плосък отгоре,да го дозидам и да му направя плавен преход към комина?
Приемам всякакви предложения,за което благодаря предварително :)
lektora - специалист
Поздравления за труда !
Повдигането на комина със сигурност ще увеличат тягата, но по въпросите ти касаещи отворено огнище (димен зъб и т.н.) има специалисти, които със сигурност могат да ти помогнат, но мисля че не четат този форум. Опитай в професионалния, мисля че
хора като Мастеркам биха ти помогнали с удоволствие като видят какво си сътворил сам ...
T.Mihov - напреднал
Благодаря.Ще пробвам и там :)

Тема "Консултация за барбекю" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: