Всички въпроси за вилата.
mici - специалист
Преди 12 години построих вила по всички правила за удобства, добро изложение, с големи прозорци, с камина и локално парно. На прозорците - ПВЦ дограма с увеличен дистанционер и к-стъкло, най-доброто решение за това време. Вилата се отоплява много добре (стига да се слагат дърва в камината :tonqe: ) Но животът налага промени, които не съм предвиждал. Оказа се, че вече няма особено посещение на роднини и приятели през зимата, а вилата се идползва пълноценно сега, през лятото. Но К-стъклото не пропуска топлината, която влиза от слънчевото греене и при тия жеги вътре става неприятно горещо.
Въпросът ми е: може ли да обърна стъклопакетите с К-стъклото навън, то ще понесе ли нагряването от слънцето, в същото време ще задържа ли лъчистата енергия? Разбира се, има е решения с щори, с климатици, с нови нискоемисионни стъкла, но за сега обмислям такъв вариант, стига да е безопасен за стъклопакетите.
Hursa - майстор
съб авг 17, 2019 7:13 pmmici написа:
Но К-стъклото не пропуска топлината, която влиза от слънчевото греене и при тия жеги вътре става неприятно горещо.
Въпросът ми е: може ли да обърна стъклопакетите с К-стъклото навън, то ще понесе ли нагряването от слънцето, в същото време ще задържа ли лъчистата енергия? Разбира се, има е решения с щори, с климатици, с нови нискоемисионни стъкла, но за сега обмислям такъв вариант, стига да е безопасен за стъклопакетите.
Има тема за т. н. „к”-стъкло в раздел "саниране".
И то не "работи" така. Опитвах се в няколко теми да опитам да обясня как „работи” „к”-стъклото - до колкото го разбирам. Например тук, но е прекалено многословно. От обръщането на стъклопакета разликата практически ще е незабележима. Безопасно е за стъклопакета, но няма да има смисъл (ще има ефект, но ще е толкова минимален, че няма да го усетите). К-стъклото - просто чувствително подобрява топлоизолационните качества на стъклопакета. С нови „нискоемисионни стъкла” - предполагам имате в предвид да замените „сегашните” стъклопакети с нови, но к-стъклото си е „нискоемисионно” стъкло. За да ограничите значително постъплението на слънчева енергия през прозорците - трябва да поставите стъклопакет с т. н. стъкло „4 сезона” или „нискоенергийно”. Но много по-значимо ще намалите постъплението на слънчева енергия, ако поставите външни щори или поне ги засенчите - с тента например или по друг начин. И трябва да спазвате определен режим за „проветряване” лятото - прозорците отворени само нощем. Но „истински” хладно ще бъде с климатик.
miroki - майстор
А на 4 те сезона каква е магията?
Наистина питам.
Hursa - майстор
Ако условно разделим инфрачервената област на спектъра на две - дълговълнова област - за която стъклата са непрозрачни и "късовълнова" област - за която са от полупрозрачни до "прозрачни" - то покритието на стъклата "4 сезона" разширява областта в която стъклото е непрозрачно или съответно полупрозрачно (покритието пропуска малка част от излъчването) - за инфрачервената част от спектъра. Но нещо повече - това покритие отразява тази област от спектъра (подобно на сребърния слой в битовото огледало), докато стъклото поглъща лъчението от дълговълновата област, почти изцяло (отразява много малка част) - и така се нагрява. Освен това - покритието на стъклата "4 сезона" - отразява и част от попадналата видима светлина, така допълнително снижава постъпващата през прозорците слънчева енергия, но така снижава и "светопропускливоста" на стъклопакета във видимата област. Трябва да се има в предвид, че най-голяма част от енергията на слънчевото излъчване се пада на тази област от спектъра му. Някой от нискоенергийните стъкла допълнително поглъщат част излъчването, чрез вещества вкарани в състава на самото стъкло - обикновено ги виждаме, като оцветени (но може да ги виждаме като оцветени и поради нанесения повърхностен слой).
За съжаление - за този тип стъкла - 4 сезона знам твърде малко. Така, че горното може да не е вярно или вярно само частично.
Действието на нанесения слой на т. н. "к"-стъкла (нискоемисионни) е подобно, но в много по-тесен диапазон от спектъра.
Разделението на такива стъкла с нанесен нискоемисионен (отразителен) слой - на "нискоемисионни" и "нискоенергийни" е до голяма степен условно (според мен - до колкото разбирам).
miroki - майстор
А как това помага зимата?
Hursa - майстор
За стъклата "4 сезона" е въпроса? Подобно на к-стъклата и стъклото "4 сезона" е така монтирано, че покритието да е на вътрешна за стъклопакета повърхност (но има изключения). Топлината между стъклата в стъклопакета се пренася се пренася - конвективно (чрез газа затворен в стъклопакета между стъклата), чрез излъчване и чрез топлопроводност през разделителя по периферията. Най-голям процент от този топлопренос се "пада" на лъчистия (радиациония) топлообмен. Ако разгледаме две "бели" стъкла (без нискоемисионно покритие) - по-нагрятото стъкло излъчва по-голямо количество енергия от по-хладното. Повърхността на нискоемисионното покритие (независимо на нискоемисионното или на нискоенергийното стъкло) отразява излъчването в тази дълговълнова област от инфрачервената част от спектъра (и съответно - слабо поглъща в тази област) - в която излъчват стъклата (нагрени до не висока температура). Но по закона на Кирхоф за електромагнитното излъчване - след като повърхността на такъв слой отразява голяма част от излъчването в тази област от спектъра - означава, че такава повърхност и слабо излъчва в тази област (в същата степен - т. е. е нискоемисионна). (По-добре да се напишат формули, за по-лесно обяснение - само най-елементарни.) Т. е. независимо на коя повърхност е нанесено нискоемисионното покритие (на по-топлото или по-хладното стъкло) - то влошава този тип топлообмен (лъчистия топлообмен) между двете стъкла. А това означава, че се намалява топлопреноса през стъклопакета, като цяло (почти еднакво - в двете "посоки").
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не пиша по буквата, а по духа на проблема. Асмалък. Лятно време засенчва прозорците и стената, зимата няма листа и не пречи...
miroki - майстор
Т.е. лятото стъклото е нагрято и пропуска по-малко топлина, а зимата като е студено има по-висока пропускливост.
Това ли е ползата?
Питам, понеже имаше тема за стъкло 4 сезона на северно изложение.
Elusive0 - помощник
нед авг 18, 2019 5:53 pmmiroki написа:
Т.е. лятото стъклото е нагрято и пропуска по-малко топлина, а зимата като е студено има по-висока пропускливост.
Това ли е ползата?
Питам, понеже имаше тема за стъкло 4 сезона на северно изложение.
К-стъклото се поставя на студените части от къщата за да може лесно да пропуска слънчевата светлина и да не губи топлинна ефективност , като се поставя задължително от вътрешната страна на стъклопакета. Недостатък е тогава когати ги поставите от топлата страна на къщата където ще задържат топлината значително.
Четири сезона стъклото 4С значително спомага отблъскването на светлината което го прави идеално за топлите части на къщата.
За това ако се сменя стъклопакет , най-добрия избор е 4 сезона троен стъклопакет , защото може да бъде поставено от която и да е страна.

Тема "К-стъкло" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: