Всички въпроси за вилата.
color - напреднал
Здравейте, решил съм да си покрия караваната с дървен навес и се нуждая от помощ за изчисляването на конструкцията. Площта която смятам да покрия е 5,20 на 6 метра. Спрял съм се на двускатен покрив, ще излея бетонни пети на които ще монтирам вертикални носещи греди с размери 12х12, хоризонтални със същото сечение. Подпокривните ребра (не знам правилен ли е термина) през 50 см с размери 4х12 Над тях или ОСБ или кофражни дъски, воалит и битумни керемиди или от големите битумни вълнообразни плоскости. Колебанието ми е за липсата на вертикална греда в средата, ако сложа една хоризонтална греда с по-голямо сечение, примерно 12х14 с дължина 5 метра, дали ще е удачно и ще издържи ли без да провисне? Има ли друг начин да направя конструкцията без подпора в средата?
И още едно питане за наклона на покрива. В момента го смятам към 17 процента, на мястото пада доста сняг понякога, дали не трябва да е по-сериозен?

Прикачен файл

навес2.jpg

Прикачен файл

навес.jpg
schuldiner - майстор
Вертикалната колона в средата не пречи, попада между прозорците. Дори е необходима, защото после, като решиш да си правиш веранда пред вратата, ще ти трябва, за да закрепиш парапета, скриващ дупката между верандата и караваната.
Оттам нататък всичко е стандартно почти, само остава да решиш кои напречни светли отвори да жертваш за опаянтващи диагонали и как да предотвратиш щети при силен вятър. Поне във Варненско вятърът е основен проблем на навесите без стени.
color - напреднал
Няма да мога да опъна форселт ако има в средата колона
Руди - майстор
За такава схема 12х14 няма да стигне с много, половината
покрив ще тежи върху средния поп, пък той ще натиска
гредата в средата.
Една възможност е да се заменят двете греди - тая зелената
и другата над нея с кофражни греди (доки), може да се намерят
по 6 метра, нови или употребявани.
Изображение

Ще трябва да се помисли за опаянтването на конструкцията
и в двете посоки, както забеляза schuldiner.
color - напреднал
Май ще оставя средната колона, а опаянтването е задължително, не го включих в чертежа, но го имам предвид. Може ли да ми дадете съвет за дълбочината на която да отлея бетонните пети, на които ще стъпват колоните? От това което съм изчел , знам че гредите не трябва да контактуват с бетона и смятам да ги захвана с метални планки със шишове, които да са бетонирани заедно с петите. Терена е малко неприятен за копаене защото на 30 тина сантиметра почват да излизат камъни и се чудя на каква дълбочина да вкарам петите.
naster - майстор
Понеже ме гложди, ще пусна първи бомбата: фундаменти, колони и покрив... С още малко и ще имате къщичка, вместо да намествате каравана под този навес.
color - напреднал
Е то това ми е донякъде замисъла :cool:
На първо време искам да подслоня караванката, защото оставя ли я без покрив още една-две зими и ще се скапе. И понеже парите са ми силно ограничени, искам да направя този навес, който в бъдеще може да се ъпгрейдне. В караваната има кухня, легло, шкафчета, всички удобства за непретенциозни хора. Къщата иска ВИК, обзавеждане, и т.н. все разходи, които в момента не мога да си позволя
naster - майстор
Това обяснява всичко. Благодаря. Нулевият цикъл масово се фундира на 80см дълбочина. Оставят се закладни елементи при изливането на фундаментчетата (предполагам 9 на брой, в последствие, ако доразвиете постройката...). Вертикалните 12х12 е добре, но хоризонталите бих сложил 12х14, а те да са в/у подкоси. Ако не искате междинна колона, бих реализирал идеята на Руди от другата тема за ферми.
color - напреднал
Благодаря за включването и ценните съвети. Идеята на Руди за кофражните греди е страхотна. Очевидно е, че не разбирам много от строителство и конструкции, но имам известна техническа култура и затова питам във форума. Миналата година показах подобен чертеж за навес на местни майстори (?) и ми дадоха оферта за изработка с греди 10х10 което без да имам особени претенции че разбирам, ми се стори направо хилаво за 30 квадратни метра. Затова реших малко да се ограмотя и да го правя сам. Имам още въпроси - какво значи закладни елементи и как изглежда хоризонтална греда върху подкос? Аз си представям къси греди под 45 градуса,които укрепват вертикалните към хоризонталните. Това ли е подкос?
Руди - майстор
Закладни части (елементи) е русизъм, на български е вградени, вбетонирани части.
Подкосът е точно това, късо наклонено парче между колоната и гредата.
Намалява подпорното разстояние на гредата и прави ъгъла по-корав.

Тема "Дървен навес над каравана" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: