Всички въпроси за вилата.
ivo_cool - напреднал
Здравейте, имаме стара вила която е с бетонни колони и плоча лежаща върху зидарията. Вилата не е измазана и от времето през годините и метеорологичните условия материала с който е зидана се рони. Външните стени мисля за ги правя с топлоизолация а вътрешните с гипскартон които ще е лепен на топки а не на профили. Според вас има ли нужда да се укрепват стените и как, по какъв начин?
шоп - майстор
Без снимки кой да ти каже?!?

Но все пак залагам, че ако вилата има колони и тухлата не е единична зидария, няма да има нужда от измазване и торкетиране.
ivo_cool - напреднал
Вилата има колони който са 12-13 см но зидарията е единична. И какво е торкетиране и как се прави?
tzetz009 - специалист
Торкретиране е точната дума . Я , един бърз "Гъгъл-сърч" какво е торкретбетон . Чак бетон не е необходимо . Има доста яки смеси подходящи за турбозол . Идват едни момченца с мастарите и машината и ти го намятват по стените . Скъпо е , но после става в пъти по-здраво от обикновения хоросан . Снимка на едни торби с един корав материал може да постна утре .

:partyman: :partyman: :partyman:
kr1100 - майстор
а пък действай с турбозола докато е лято . Има много влага след замазката с него - отворени врати и прозорци за да бяга влагата.
schuldiner - майстор
ср юни 03, 2020 4:21 pmшоп написа:
Без снимки кой да ти каже?!?

Но все пак залагам, че ако вилата има колони и тухлата не е единична зидария, няма да има нужда от измазване и торкетиране.
В смисъл, ако не е носещ зид, по-едрите дупки да се опенят, а после гипсокартон и топлоизолационни плоскости, нали?
Когато носещ зид почне да се руши, очевидно трябва да се поправи. Дюбелирана мрежа с торкрет-бетон отвътре и хастар /варопясъчна мазилка/ върху шприцована основа отвън е по старата технология. Външно не се слагаха мрежи заради влагата. А без армировъчна мрежа укрепването няма много смисъл. Сега с топлоизолация + водоотблъскваща мазилка не мисля че е проблем и отвън да се торкретира. Зависи колко са изядени тухлите...
С тези колонки 12-13 см май само диреци за вратите са слагали.

Тема "Вила зидана с единична единичка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: