• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте на всички!

От доста време чета форума е черпя идеи - именно затова реших да се допитам до по-запознати - как да се случат нещата..
С няколко думи - отскоро сме собственици на упи в селцето откъдето е родом дядо ми. Лицето е на черен път, а през един парцел (неизползавем и на сума ти наследници, които никога няма да го потърсят) е асфалтов път, който е в доста лошо състояние. През асфалтовия път се намира така наречената “бара”, към, която, който е успял си е включил мръсния канал. Който няма излаз и не е успял е със септична яма. Тъй като при мен има възможност, а и не ми се занимава със септична яма, пък и мястото е под 600кв.м. и всеки квадрат е ценен - умувам по какъв начин да се включа и аз. Говори се, че асфалтовия път ще се оправя (точно кога - неясно) на първо време мястото, ще се разчисти от разстителност, след това май ще е тази работа, защото направят ли пътя нямам шанс :-D
Понеже на този етап финансите не стигат за проект, къща и всичко останало, иска ми се, което мога да направя сега, останалото, когато дойде времето. Затова мисля единия край на тръбата да оставя в най-близкия ъгъл на парцела, а когато ми трябва, вече да копая и прокарвам в двора спрямо бъдещ проект на къщата.
Идеята ми е да вкопая тръбата на около 60-70см дълбочина, тръбата трябва да измине около 30м, да премине под пътя и да се влее в “барата”. Парцелът е по-високо от “барата” поне 1.5м в най-ниската му точка и 2.5м в най-високата.

Та, тук идват всички питания:
- Какви тръби - материал, размер? Обикновено пвц ф130 ще свърши ли работа или да се сложи нещо за директно вкопаване, изобщо има ли вероятност от спукване на мръсен канал през зимата?
- Под тръбите и около тях да се слага ли нещо или просто заривам?
- Каква дълбочина? Селото е ня 750м надм.в. и е една идея по-студено от в София.
- Под пътя си мисля, че е добре да се направи нещо като канал/тунел, в който да мине тръбата - мисля за облицовка от варовикови плочки?

Тук идваме до момента за съседите - такива има само един брой за момента, но барата и пътя са пред техния гараж, мисля си, че е необходимо да се вземе писмено разрешение от тях? Други ме съветват просто устна договорка и циментиране на изровения асфалт пред тях. Въобще законова процедура за такова нещо има ли? Въпросните съседи ги познавам от дете и са много читави, но знае ли човек...

Дълъг пост се получи, ако има кой да го изчете - отворен съм на всякакви съвети, акъл и предложения! :partyman:
brum - майстор
Какво е "барата"? Ако не е нещо предвидено за мръсни води няма как законно да се свържеш към него. От там и всяка уговорка със съседа е устна и ако стъпиш на криво общината ще те прави див и щастлив.
nikolson - майстор
Барата е някакво ручейче. Което също не е редно. Става като Варненския залив. :?:
Andri01 - майстор
Имаш в предвид Варненското езеро, залива си е чист?! От няколко дена го няма вече проблема-тръбата е възстановена/ нова/. А тази тъпотия,да си изхвърляш мръсотиите някъде си,въобще не подлежи на коментар. Нали "утре" децата ти,/ внуците / ще слязат в барата да играят?!?! Нали след годена-две ще замирише на всички там!!! Прави се изгребна яма,оставя се отвор с капак за изчистване и това е!!
Не поясних достатъчно - ако беше чиста вода - ненормално е да си пуснеш там канала... Не е чиста вода - половината махала се е свързало и е така откакто дядо ми се помни. Били са предвидени циментови пръстени, с които да се затвори и да се свърже цялата махала, но по негови думи “дошла демокрацията” и.. проекта замразен, обръчите окрадени. А и не си представяйте някакъв водоем - главно водата, която тече е от каналите на хората, широко е 50см :toimonster:
Andri01 - майстор
Да и се влива в друга,широка 1м,после тя в трета 2м и така до язовира от който хората пият вода!!! " Хората цапат, защо аз да остана по назад". Тъпа,тъпа логика. И после-държавата ни виновна,че язовирите мръсни!!! Една яма няма да те събори толкова ,но съвестта ти ще е чиста!! замисли се,заслужава си!!! :partyman:
вт сеп 22, 2020 11:10 amAndri01 написа:
Да и се влива в друга,широка 1м,после тя в трета 2м и така до язовира от който хората пият вода!!! " Хората цапат, защо аз да остана по назад". Тъпа,тъпа логика. И после-държавата ни виновна,че язовирите мръсни!!! Една яма няма да те събори толкова ,но съвестта ти ще е чиста!! замисли се,заслужава си!!! :partyman:
Разбирам логиката - прав си! Не бих си помислил да замърсявам, но това се опитвам да обясня - тази “бара” е точно затова - не се влива в река, а продължава през стара, широка “циментова” тръба, която извежда всичко до центъра на селото, където е централната канализация, просто в тези две горни “махали” няма централна канализация, а е имало проект просто тази “бара” да се затвори и засипе с пръст, но не се е случило.
Andri01 - майстор
:lol: И предполагам въобще няма миризми,нали? Явно до тука съм писал за оня дето клети гората ! Успех тогава и се молете да не тръгне някоя епидемия от там.
kr1100 - майстор
вт сеп 22, 2020 9:16 amAndri01 написа:
Имаш в предвид Варненското езеро, залива си е чист?!
Да бе. Езерото беше чисто преди да ги има Девненските заводи. Сега по дъното е дебела тиня от отровни наноси.
До около 1969г съм се къпал и плувал до с.Казашка махала / от гара Тополи пешком/ Дъното чист пясък без утайки и с много добра видимост. А от Гебеджанското/ Белославското/ езеро носеха в кофи и продаваха живи едри речни раци.
Езерото беше чисто навремето.
По спомените и думите на 1 бивш водолаз вече по времето на преобръщането на понтонния мост на дъното е имало вече дебел слой тиня.
Andri01 - майстор
Да и аз го помня това време. 69-та съм слизал на оглед на "Полиникис" ,а 2г. по-късно си правихме"селфи" на палубата му-карахме "Ял-6" из езерото. Някъде 2000-та пак слизах под водата в западния край -да вземам химични проби ,но вече беше абсолютна тиня.
  • 1
  • 2

Тема "Прокарване на мръсен канал от двора - как?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: