Всички въпроси за вилата.
BeTaTesTeR - специалист
Здравейте,

Ще се получи дълъг пост, предупреждавам от началото, но обичам всичко да си обясня подробно.
Искам да си направя работилница с метална конструкция и сандвич панели, за целта съборих едната кошара от сгурени блокчета в която се гледаха кози и ето каква е ситуацията в момента. Качвам снимки с размери и клипче за да се добие представа, но грубо някъде 4х4 метра я мисля да бъде. Освен нея над самото вкопано мазе мисля да направя навес, като мисля малко да го разширя, ще направя колони на около метър от него и между колоните и плочата ще покрия с някакви дъски, декинг или нещо подобно за да стане по-широко.
Мисля си работилницата да е някъде около 4 метра висока за да може като направя таван на около 2.30-2.40, да остане нещо като полуетаж и да има място да си съхранявам разни неща под покрива. Не знам покрива дали да е едноскатен или двускатен, как ще остане повече използваемо пространство? Размерите не са големи и си мисля, че може и едноскатен да е. Мисля, че сандвич панелите позволяват по-малък наклон на покрива отколкото керемиди.
Сега на първо време обаче ме интересува как да започна, как да хвана вертикалните профили към земята. Дали да ги анкерирам към съществуващия бетон или плътно до него да копна и да бетонирам нови стъпки в които да бетонирам планки с крачета за които после да заварявам профилите. Досега малко съм работил с анкери, може и да не съм уцелил подходящи ама не ми се струват много надеждни, стягаш, стягаш то продължава да си се върти, анкера излиза малко по-малко, отделно съществуващите стенички са тесни, не знам тоя бетон в какво състояние е и колко е качествен, някъде преди повече от 25 години е правен. Отделно това означава много пробиване с ф10-12 в дебели 8-10мм планки за да се хванат анкерите, а това ми е страшна мъка, нямам настолна бормашина, вярно имам хубава нискооборотна дрелка, но си е мъка пробиването на дебели неща, трябва яко натискане, бавно е и т.н.
Докато бетонирането на нови стъпки с планки и заварка върху тях ми се струва доста по-надеждно и сигурно решение.
Мога ли с цел да спестя бетон да ползвам ей такива блокчета, като ги напълня с бетон? Под блокчетата върху, които ще има греди ще пробия със свредел по-дълбоко и ще напълня с бетон, а останалите ще са просто пълнеж. По същия начин мисля да направя и колонки върху които да стъпят гредите за навеса, копая малко, редя блокчетата, слагам едно желязо вътре за арматура и пълня с бетон, отгоре слагам планката за заваряване. Така става права и естетична колона без да правя кофражи.
За пръв път ще правя подобно нещо и сигурно ще направя много грешки, но затова пиша тук ако може да ми спестите някои от тях.
Прикачен файл:
betonno_blokche.png
betonno_blokche.png (75.48 KиБ) Видяна 842 пъти
Снимки
Видео
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Малка ми се вижда проекто работилницата, но колкото има :-) Искаш да ползваш блокчетата за пълзящ кофраж? Няма лошо, слагай арматура, колкото трябва, вързана както трябва, Вибрирай бетона, като насипваш, с някоя дръжка, и да не е рядък :-) и не забравяй пояс горе. Не разбирам от метални конструкции, но, дали тази основа която имаш, ще носи добре тежестта? За такова малко нещо, не е ли по-добре и по-лесно с дървена конструкция на покрива?
Двускатен покрив има по-малка височина, по-сложна, но по-лека конструкция...
torbalan - Дървен философ
Не знам какво ще спестиш с тези блокчета, но едно блокче струва колкото торба цимент горе-долу.

Прикачен файл

oie_aeZKQOIDyCae.jpg Аз това направих от кошарата в двора на къщата, която купих преди 15 години. :)
gogo7777 - майстор
Първо бутни стеничката и заравни терена. Не бързай с блокчетата, може да изкочи друг по-удачен подход.
BeTaTesTeR - специалист
Да, малка е ама такава е ситуацията, няма къде да стане по-голяма. Все пак ще сложа една маса вътре и някое стелажче да си наредя инструментите, а сега и това нямам. Догодина ще бутна и другата кошара, която се вижда на клипчето и там също ще направя нещо.
Да, и на мен не ми изглежда добре да слагам гредите върху съществуващия бетон, затова може там където ще е разширението ще излея една цяла ивица 25-30 см широка, ще изкопая 30-40см дълбочина и още толкова да бъде над земята. От останалите страни ще направя само стъпки, например 30х30см, ще копна колкото може и със свредел ще пробия по-дълбоко и бетонирам без арматура.
съб юли 06, 2024 8:26 amtorbalan написа:
Започвам да разбирам философията ти, след като видях най хубавата кошара днес.
torbalan - Дървен философ
съб юли 06, 2024 12:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Колко е хубава кошарата не знам, но....
Съборих двете стени на съществуващата кошара. Направих колона и трегер, дето да носят покрива. (според приятел, дето това е учил, направил съм трегер, дето цял блок може да носи).
После направих покрива. Съвсем самоделна моя конструкция.
После измазване (предимно с цимент. Вар съм слагал в мазилката само за вкус и аромат)
След измазването - камината и довършителните работи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб юли 06, 2024 1:22 pmtorbalan написа:
..
После измазване (предимно с цимент. Вар съм слагал в мазилката само за вкус и аромат)
...
Циментът е за якост, варта за пластичност, да не напуква и да не отлепя. Точно въпрос на вкус :-) Хубава кошарка, за млади козички и дърти ярета ;-) Наздраве!

п.с. имаш папчица при мен, с тоя ти навес :-)
MamaMy - майстор
Разгледай тази тема! viewtopic.php?f=47&t=72033 Ще видиш, че отделни стъпки не свързани с основната плоча водят до разкривяване на конструкцията. Понеже не са статични всяка си потъва или наклонява под силата на тежестта по свой план график. Моето мнение е да си направиш една цяла плоча като фундамент и на нея да биеш колоните. По този начин ще икономисаш и от спънки между самите тях. Покрива ако искаш да имаш таван или полу таван за склад, задължително двускатен. Анкерите не са за пренебрегване. Твоите се въртят защото си направил дупката широка. Това се получава когато: бетона е калпав, бургията или патрона са криви и мятат, дупчиш директно с крайното свредло без да минаваш през по-тънки. Планките за колоните се разпробиват предварително още преди заваряването дори. За анкери ти препоръчвам да ползваш тези като си купиш отделно подходящата шпилка. Може и преди крайната инсталация да цвръкнеш в отворите по малко химически анкер. Той ще задържи втулките да не превъртат. Трябва обаче да работиш бързо и чисто. Пробитите дупки ги продухваш с компресора да няма прах вътре.


Изображение
BeTaTesTeR - специалист
Прав си, плоча е най-добре ама как да я излея тая плоча. Тя ще дойде над 3 кубика бетон, имам бетонобъркачка ама съм сам човек все пак. А и това е в задната част на двора, отдалечено е от улицата, има стълби и само на ръка трябва да се носи всичко.
Стъпките мога да ги направя по-широки да не потъват. Или пък както от едната страна, където ще разширявам ще излея една цяла ивица, така и от другата страна цяла ивица, пак няма да са свързани ама ми се струва, че ще е по-добре. Аз ще заваря и хоризонтални профили между гредите за да не се разкрачват. Пък и няма да е толкова тежко, че да потъва, все пак колко да тежи тая конструкция, само собственото тегло на профилите плюс един термопанел отгоре, няма да зидам, няма да има тежки керемиди отгоре. Мисля да ползвам профили 80х80х3.
Такива анкери, които показваш не съм ползвал, те са за шпилки май. Ползвал съм такива. Да, директно пробивах с крайния размер свредло, какво имаш предвид? Ако например искам отвор ф10 първо да пробия с ф8 и след това да го разширявам с ф10 ли? Няма ли да е същото?
Да, планките се пробиват предварително ама с ръчна дрелка е мъка да пробиваш ф10 в 8-10мм дебела планка. Но аз ако ще лея бетон ще ги бетонирам директно, по-лесно от това да цопнеш планката със заварени крачета в мекия бетон няма.

Изображение

Тема "Работилница + навес - откъде да започна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: