• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте на всички.
Обръщам се към вас, тъй като се случва нещо необяснимо с водомерната ми шахта.
Наскоро ме присъединиха към водоснабдителното дружество, като за целта в парцела положих от т.нар. готови шахти. Ето и точен модел със схематични чертежи: https://www.reliks-vibro.com/bg/product ... -120-115sm
Шахтата има бетоново дъно - споменавам го, тъй като е важно за дискусията за напред. Шахтата надстърча от сегашното ниво на парцела - около 15 см. За жалост самият парцел е 40 сме под нивото на улицата. След като ми монтираха водомера, всичко беше супер и аз леко, леко успах да позарина в околовръст шахтата със земята, която бяхме изкопали. Не много, горе-долу до половината или 2/3 от височината й. При първият дъжд се появи проблем - шахтата се напълни с вода, колкото е земното ниво на парцела. Отдадох го на това, че не бяхме съумяли да запушим/уплътним входа и изходите (в линка отбелязани като “от уличен водопровод” и “към сграда”). Последва източване на събралата се вода, уплътняване и подмезване старателно на всяка една от посочените дупки. Поради невъзможност за достигане на изхода “към сграда” при уплътняването/запушването от външната страна на шахтата използвахме 15 см широка дъска която набихме между земната маса и тези два изхода. От вътрешната страна набихме парчета бетон, газобетон и каквото намерим и подмазахме хубаво с теракол, така че да се получат един вид тапи и да възпрепятстват влизането на дъждовна вода. Да, да ама не - след поредните дъждове днес отварям шахтата и що да видя-вода вътре в нея с височина от около 25см от пода на самата шахта. Съмнява ме че нивото е било и по-високо, просто е попила, леко полека. Сега се чудя какво да правя, че да възпрепятствам просмукването на дъждовна вода? Моля за вашите идеи и съвети, защото зимата чука на вратата и ще стане още по-голяма беля, ако не го оправя. Какво и как да оправям, моля помагайте. Вода е изключено да влиза отгоре - и двата капака и дървеният и металният са уплътнени, така че да не влиза вода.
zz_stefanov - майстор
Газобетои и подобни за запълване на тези дупки по никакъв начин няма да спре водата. Има други начини и уплътнители, като някои от тях е добре да се приложат отвън на шахтата. След като сапишите надеждно дупките, да не се окаже, че и през бетона се просмуква. Та където е текло, пск ще тече.
Бихте ли ме посъветвали какво отвън на шахтата да сложа?
Дне си мислех да я разкопаем отново острани и да положим плътно до бетона дренажна мембрана и тогава вече да запълним със земя?
Но дали ще има ефект?
chapara - майстор
Стига с тая земя! Ползва се пясък и филц, като се правят попивни полета. Башка външното уплътняване.
Може ли насока?
Разкопаваме я в околовръс, полагаме филц (колко широко, колко високо?), след което пясък така ли? Или обратното?
Питам, за да добия представа и да си го направя сам, благодаря!
hidrazin - майстор
нед ное 16, 2025 8:43 pmdefensis написа:
Разкопаваме я в околовръс,
И отдолу. Шахтата ляга на дренаж и около нея също се прави дренаж.
Ма то го има нарисувано на ония "схематични чертежи"...
Колко широко и колко високо - според "зависи". Зависи по почва, очаквана вода и колко бързо ще попива в почвата...

По принцип има два варианта:
- Единия е пълна херметичност. Шахта от водонепроницаем бетон и/или външна, перфектна хидроизолация и перфектно уплътняване на отворите за тръбите.
Не абдалското "уплътняване" на отворите което сте направили.
- Другия е ... пробиване дъното на шахтата с корона примерно 100 милиметра.
Прави се в най-ниската част на дъното и до външна стена.
От външната страна до тоя отвор се КОПАЕ яко. До под нивото на шахтата и то поне колкото половината шахта в дълбочина.
Демек при теб около 60-80 санта. Подкопава се и под пробитата дупка в пода на шахтата.
Там се прави дренажна яма. Стана ли ясно?
:partyman:
P.S. Целта е каквато и да е вода влязла в шахтата да изтече през тоя пробит отвор в дъното и да изтече в дренажната яма.
Дренажната яма е под долното ниво на шахтата. В нея попива водата от шахтата.
По-просто ... не мога.
zz_stefanov - майстор
Е кой може да ви каже, като си нямаме представа какво е на терен. Дали тази шахта не е най ниската точка там , накъде може да се отичат водите от този дренаж... Как ще хидроизолирате дъното от външна страна. .....
Имам две шахти, водомерна и разпределителна. Не са хидроизолирани. Водомерната се пълни при много силен дъжд, другата никога, колкото и да е кално около нея. С първата съм се примирил.
hidrazin - майстор
ЖОКЕР:
По моя край НИКОЯ шахта няма дъно. Само стени и капак.
Включително шахтата ми за напоителната система дето е 10 кубика и чиста височина 2 метра под земята.
Стени и таван - бетон. Под насипан с филц около 10 санта дебелина - за да не се калям като вляза вътре.
zz_stefanov - майстор
Точно. Тази която не ми се пълни е без дъно, водомерната ми, която всъщност е бетониран бидон е с надупчено дъно та като се оттегли водата да няма локва вътре.
hidrazin - майстор
нед ное 16, 2025 9:51 pmzz_stefanov написа:
Точно.
Елементарно. :-D А къде е Уотсън?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с наводняване на водомерна шахта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: