Всички въпроси за вилата.
hans - помощник
Днес реших да посадя 4 дръвчета в двора на вилата. Изкопах дупките изрязах корените, които се появиха при копаенето. Малко по късно забелязах в една от дупките че капе вода от 3 от коренчетата. Мястото е с голям наклон и посоката на корените е към високото. Помислих че това е сок от корените, но капеше доста интензивно и сложих чаша 100 гр, която се напълни за около 15 минути. На вкус е вода, с лакмус показа 4.5ph. Съседи под мен са набивали тръби над 10 м. без резултат, вода няма. Моля за съвет, как да процедирам по нататък. Ясно че утре ще се копае, но има ли някои тънкости, които да приложа. Благодаря на отзовалите се.
NeoBoss - специалист
аз лично неразбрах каква ти е целта , ще копаеш да съдиш дръвчета ли , ще правиш кладенец ли или щот се стича вода ще копаеш за дренаж на къщата.. или ще копаеш там нещо си друго...
ако беше явгуст месец в в най голямата жега и не беше валяло 2 седмици да ти разбера антусиазма ама сега ако мислиш че на 20см дълбочина си намерил вода ... няма за кво да копаеш то това си е извор :)

от наблюдения знам че щом на съседите биад сонди на 10 метра да вадят вода или правят толкова дълбоки кладенци значи значи и твоя трябва да е толкова.
hans - помощник
Да, доста неясно съм го написал, извинявам се. Желанието ми е да имам вода в двора, за поливане, питейна си имам. Страшно се зарадвах, като видях тези немощни капки. Малко история. Някога е имало изворна вода с доста голям дебит, 100 м. над мястото ми и друго изворче с прилична струя, 20 м. на дясно от дупката която аз копах. За съжаление, след ремонт на пътя в близост до горния извор и взривна работа, водата е потънала и повече от 30 години я няма. Имам съмнение че това може да е същата жила но не съм сигурен. Съмнявам се че може и да е сок от корените, но и около тях е доста мокро. Дъжд не е валял поне от 2 месеца и почвата е суха на 50см. дълбочина. Как може да се разбере дали това е сок от някое дърво, или е вода.
Johny - майстор
Сокодвижението по това време спира. Не е сок.
ArturDent - Почти Безобиден
Пък и чак толкова сок - това да не е баобаб.
Фло - специалист
Не мога да кажа дали ще извадиш вода за поливане,но това,което си определил като рН -4,5 показва силно кисела почва,което означава проблем с токсичността на минералите в почвата спрямо културните растения ,ако бучиш такива.Трябва да се варува такава почва с гасена вар и си има точни сметки,но така на ангро, както се казва ще трябва да разпръснеш по половин грам гасена вар на 1 кг. почва от повърхностния слой.
Johny - майстор
Апропо - през пролетта в тайгата върху някоя бреза правехме два удара с брадва под формата на ъгъл, насочен надолу. На врха се забива пръчка и отдолу се поставя съд. До обяд се събира 1-1,5л брезов сок. Много е приятен за пиене.
hans - помощник
Макар и не по темата, ще спомена че варуването е залегнало в плановете ми, а сега след още едно мнение окончателно се затвърди, за което благодаря на Фло. Земята е доста неблагодарна към труда ми. Раждат се единствено хубави домати в малката градинка, а останалата площ съм затревил с райграс. През лятото ми трябва вода и не е рентабилно да се полива от чешмата. Днес минах с багети въпросния участък по метода на Илия Илиев, прочетен в един сайт и се предполага че има вода на 3 м. дълбочина, а широчината на потока е около метър. Остава да направя пробно сондиране, за да проверя дали това с багетите е вярно.

Тема "Вода на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: