Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
spokomen - специалист
Здравейте,
Имам сериозен проблем с канализацията в кухнята. Проблема е заложен още при проектирането и строителството на блока. Ще опитам да кача една скица, но трябва да го обясня .
Независимо, че кухнята, банята и тоалетната са на един ред - задните им стени са част от стената между апартамента и стълбището, има две канализационни тръби. Най-напред е тоалетната, до нея е банята и двете ползват канализацията в тоалетната. До банята е кухнята и за нея има друга канализационна тръба. Това се е наложилио според мен, защото на стената разделяща банята и кухнята са разположени комини и отдушника на банята. Доста години всичко беше ОК, но сега тръбата на кухнята се запушва доста често и наводнява апартамента. Тази тръба е метална, със сравнително малък диаметър ( не повече от 100 мм., но няма как да го видя, разположена е по ъгъла на кухнята между задната ( тази на стълбището) и външната за блока стени и веднага под нивото на апартамента прави чупка защото блока е на колони и партерния етаж е разположен навътре под колоните. Извинявайте но май не го обясних като хората. Та тази тръба на чупката се запушва периодично и създава проблеми. Апартамента под нас -на първия етаж си е решил проблема като са пробили подовата плоча и са изградили нова канализация в мазето, но това за нас е неприложимо - няма как да пробием тавана на съседите и да изградим канализация през тяхната кухня:) И така - ако някой има някакви идеи - моля да сподели.
Мислех си да махна част от плочките в банята и в кухнята, да изкопая стената ( да викана майстор разбира се, няма да мога да го правя аз:) и да свържа канализацията на кухнята с тази на банята. Тук обаче проблема са комините. Те предполагам опират в задната стена, дупката им не е в нея, но едва ли ще мога да мина зад тях в задната стена. А и след като конструктора ( архитекта) не го е направил, явно се притеснява да не се стопи тръбата ако е PVC, или не знам, но едва ли биха изграждали втора канализационнат тръба, ако проблема можеше да се реши така. Другото което си мислех, за да не се къртят плочките е да се пробие стената към стълбището зад мивката в кухнята, да се изкопае от външната си страна - тази на стълбището и там да се постави тръба, която после пак с дупка да влезе б банята. Разстоянието е около 3 метра, но канализацията ще прави няколко чупки под деветведет градуса - не знам допустимо ли е това, а и стената може да е носеща или да нарушавам по някакъв начин конструкцията на сградата. Разбирам, че за компетентно мнение трябва оглед на място, но на този етап и идеите са добре дошли.
Сега ще опитам да прикача скицата - дано станеИзображение

Прикачен файл

kanalizacija.png
kanalizacija.png (57.53 KиБ) Видяна 1118 пъти
muhala - майстор
Здравей,
Добре си го обяснил. Предполагам, че тръбата е чугунена. Сещам се за какво говориш.
Подобна каменинова чупка е правила многократно проблеми преди да купя апартамента. Сменихме я с ПВЦ110 и за сега 5 години няма ядове.
Ако съм на твое място бих пробвал първо да подменим тръбата с ПВЦ. Предполагам, че мазнини и други храни се задържат и запушват.
Това според мен е препоръчителния вариант, защото дори и да си отклиниш кухненските води в тръбата за баня и тоалетна...проблема с металната тръба в кухнята ще остане, защото комшиите от горните етажи ще продължат да ползват тръбата.
Тоест един ден ще те помолят да къртиш.
chapara - майстор
Тръбата е обща част на сградата и хванете се всички и я подменете :? :roll:

Тема "Проблем с канализацията" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: