• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
radulan - напреднал
Някой да помогне?
adfed - специалист
Здравейте, в момента "ямата" ни е 3 кубиков пластмасов контейнер. За да не се налага често изпомпване ми се иска да добавим още един контейнер, така че текущия да бъде утайник, а в новия да се събира "чиста" вода, с която да поливаме. Гледах схеми в нета, уж изглежда просто, но моля, ако на някой му се занимава, да ми обясни като на идиот как точно е най-добре да се направи :) Мисля новият контейнер да е 1 кубик и да се свържат с тръба. Чудно ми е също как точно става самото пречистване до поливна вода, само от утаяването ли? Или се слага филтър някакъв? Водата с каква точно помпа се вади?
adfed - специалист
Аха. Аз слагам Микробец, не знам - може би няма същото действие, но като погледна вътре хич не ми се види пречистено :| Знам, че е нормално има "шапка" от гадост отгоре, но малко ме съмнява и надолу да е кой знае колко чисто. Но може пк и да не е имало време да се задейства както трябва, последното чистене беше преди месец.
Ей това мисля да направя - цистерна от кубик, тези правоъгълните, ще я свържа с парче (към 50 см) тръба 110 към старата. Свръзката ще е към 1/3 отгоре надолу на старата и колкото се може по-високо на новата. Отдушникът трябва ли да се мести? И на новата ниско долу пробивам дупка за изход.
Гледах сега потопяеми помпи за мръсна вода, предполагам това ми трябва за самото поливане?
chapara - майстор
Тук има неща които ще ти изяснят процеса:

https://ecowalburg.bg/ecowalburg-modula ... stallation

Доправи твоята и не я дупчи. Закопай дренажен маркуч по описания начин, за да имаш по голямо попивно поле.
Много сведения не мога да ти дам, защото съм от един месец само с такава. Дрождите трябва да имат постоянна храна, ако не се дослагват.
П.С. Ако измислиш помпата, сподели, но в моя случай трябва да влиза в тръба фи160мм.
Ал_ - специалист
вт юли 04, 2023 9:51 amadfed написа:
Здравейте, в момента "ямата" ни е 3 кубиков пластмасов контейнер. За да не се налага често изпомпване ми се иска да добавим още един контейнер, така че текущия да бъде утайник, а в новия да се събира "чиста" вода, с която да поливаме. Гледах схеми в нета, уж изглежда просто, но моля, ако на някой му се занимава, да ми обясни като на идиот как точно е най-добре да се направи :) Мисля новият контейнер да е 1 кубик и да се свържат с тръба. Чудно ми е също как точно става самото пречистване до поливна вода, само от утаяването ли? Или се слага филтър някакъв? Водата с каква точно помпа се вади?
Върни се десетина страници назад в тази тема, търси мненията на Фло и Булхоумс, ако не бъркам. Доста неща ще ти се изяснят относно действащите химични процеси в двете отделения и начин на изпълнение
adfed - специалист
Благодаря за насоките, прочетох темата и гледах схеми пак, но някои неща ми останаха неясни.

Схемата на ecowalburg е горе-долу като всички други, които намирах досега в нета за двукамерни ями. Защо изходната тръба е толкова високо, каква е логиката?

При Фло специфичното сякаш е тази U-образна връзка между контейнерите, и топчетата де? Но малко ме обърква това, че първо пише, че схемата на Булхоумс е перфектна, а после:
"Връзката между двата контейнера ти е доста високо поставена.Остави в първия контейнер свободен обем поне 1/3 до 1/4 от обема."
Значи ли това, че връзката трябва да е като на схемата, но самите тръби да влизат по-навътре в контейнера, или значи че самата връзка трябва да е по-ниско по стената на контейнера, а не на върха?

Тази кофа от мрежа в началото за какво е?

Също така ми е мътен въпроса за отдушниците.
"На първия сложи отдушник за отвеждане на газовете, а на втория вентилация,т.е. да може да постъпва пресен въздух да обдухва топчетата и да излиза."
Но нали в първия бактериите са анаеробни? После се уточнява, че отдушника е за въздух, а не за кислород, което пък изобщо не го разбирам.

При мен има допълнителен казус, че почвеният слой е много плитък и отдолу е твърда скала, която не може да се копае. Текущият контейнер стърчи 2/3 над земята. На практика няма къде да се направи попивно поле, затова идеята ми е с водата от втория контейнер директно да се полива.
chapara - майстор
Идеята да е дълбоко вкопан е да се избегне точката на замръзване и да не умрат дрождите. Така разбрах от монтажниците, същото се отнася и за дренажната тръба, както и за мръсната вода.
adfed - специалист
Ох, да, разбира се, че е заради вкопаването. Изключих, понеже нали нямам тая възможност :roll: Замислила съм някой ден да му построя къщичка на моя, да не ми се мярка пред очите :lol:
schuldiner - майстор
Навремето благодарение на Фло реших много сериозен проблем с непопивна яма, а наскоро преработих с трета попивна. Принципът е наистина прост - първата яма е анаеробно разлагане. Черпи се на 2/3 от височината на първия съд, защото в него субстанцията се дели на три относително равни слоя - утайка, течност и пяна. Кофата с цедката е за филтър на косми от банята и влакна от пералнята. Това е много лош замърсител, чак шланговете на медарките се затлачват. Останалото - пяна и утайка - с времето се втечнява. Към попивната черпиш течността. Обикновено това се прави с кривка или Т и достатъчно дълга/дълбока тръба, потопена в горната част на средната 1/3 течно. Желателно е първата яма да стои пълна и "добре заредена", за да работи и без добавяне на дрожди. Отдушникът при мен е закрит с пластмасова кофичка - при много газове не тежи и не пречи на изхода, но пък затваря за въздух/кислород.
Втората яма е или попивна, или непопивна с преливник за поливане. В нея няма утайки и е добре да се черпи от долната половина, защото, евентуално, най-отгоре се насипват стиропорени топчета /за да се увеличи обемът на повърхността за аерация/. Т-то или кривката и в двата случая са за да не попадат в тръбата пяна или топчета. При втората също помага изливането да не пада отвисоко. Подава се чист въздух с помпичка или с достатъчно широка вентилационна тръба. Много практично е да се събира прелялото от втората яма в открит съд на припек с помпа за поливане. Така водата съвсем се избистря и хептен на нищо не мирише. Само внимателно със зеленчуците, че е много богата на нитрати. За дървета никакви грижи.
Нямам точна представа кога гадинките спират да работят или умират, но от опит... някъде под 10 градуса вече е мъка. Та вкопаването в земята като е невъзможно, явно ще трябва топлоизолация както на съдовете, така и на тръбите.

ПП Да остави 1/3 до 1/4 от обема на първата свободен според мен означава да не я препълва, за да не се налага преливната тръба да е съвсем плитко под почвата. Поне при мен това беше проблемът, щото имам и някаква денивелация и ако бодна където уж е правилно, изходът на тръбата при 2% наклон след 5 метра е над земята. В резултат при яма 2 м дълбочина, преливникът е на 1,5 м вместо на 1,8 м и успявам да вкопая тръбата изцяло.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23

Тема "Как се изгражда септична яма." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: